Έγκλημα

Έψαχναν για μίζες, στοιχειοθέτησαν... αδήλωτα

Από το ΤΑΕ Αρχηγείου στο Τμήμα Φορολογίας η υπόθεση του αποχετευτικού Λευκωσίας

Από το ΤΑΕ Αρχηγείου κατέληξε στο Τμήμα Φορολογίας η πολύκροτη και πολυετής υπόθεση του καταγγελλόμενου σκανδάλου μιζών στο Αποχετευτικό Λευκωσίας. Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες της “Σημερινής” της Κυριακής, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια αστυνομικής έρευνας και αφού ο φάκελος της υπόθεσης έκανε αρκετές φορές τη διαδρομή Αρχηγείου - Νομικής Υπηρεσίας και αντίστροφα, ο Γενικός Εισαγγελέας, λόγω ανεπαρκών στοιχείων και μαρτυριών που παρουσιάστηκαν ενώπιόν του, ενέκρινε την εισήγηση των ανακριτών για οριστικό κλείσιμο.


Όπως μας λέχθηκε, παρότι έχουν εντοπισθεί μεγάλα χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τριών εμπλεκομένων προσώπων, πέραν των δηλωμένων τους στον φόρο, δεν κατέστη δυνατή η διασύνδεση των ύποπτων καταθέσεων με τα υπό διερεύνηση σοβαρά αδικήματα διαφθοράς και δωροδοκίας.


Η έρευνα στους λογαριασμούς των υπόπτων έφθασε μέχρι και οκτώ χρόνια πίσω από την ημέρα υποβολής της καταγγελίας στην Αστυνομία. Κατέδειξε πως οι εμπλεκόμενοι είχαν καταθέσει, σταδιακά, κατά την εν λόγω περίοδο, τα ύποπτα ποσά, τα οποία ανέρχονταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
Διαδικασίες επανάκτησης οφειλομένων
Λόγω της μη στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων, βάσει των ίδιων πηγών, τα στοιχεία για τις αδήλωτες καταθέσεις τριών προσώπων στάλθηκαν στο Τμήμα Φορολογίας, λειτουργοί του οποίου άρχισαν ήδη διαδικασίες για επανάκτηση των οφειλομένων στο κράτος. Σημειώνεται πως δύο εκ των τριών εμπλεκομένων είναι πρώην κρατικοί αξιωματούχοι.


Η υπόθεση είχε καταγγελθεί στην Αστυνομία το μακρινό 2015 από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έπειτα από έλεγχο που διενήργησε στα οικονομικά του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας.


Οι έρευνες αφορούσαν στην υλοποίηση συμβολαίων που άρχισαν από το 2003 έως το 2014.


Διαπιστώθηκαν ατασθαλίες και διασπάθιση χρήματος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε συμβόλαια, που είχαν υπογραφεί με εργολάβους για έργα στο Αποχετευτικό.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία συνέδραμε και στην ποινική έρευνα που ακολούθησε, αναλαμβάνοντας το ξεσκόνισμα τραπεζικών λογαριασμών, που είχαν ανοίξει με δικαστικά διατάγματα. Εντοπίσθηκαν ύποπτες καταθέσεις, πέραν των συνολικών δηλωμένων εισοδημάτων των υπόπτων.


Τα στοιχεία ενέπλεκαν πρώην δημοτικούς συμβούλους που, ταυτόχρονα, ήταν και μέλη του Συμβουλίου του Αποχετευτικού, εργολάβους, καθώς και άλλα πρόσωπα.


Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω έρευνα σημαδεύτηκε και από την αντικατάσταση του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας, τον Ιανουάριο του 2017, με οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας, λόγω και της στασιμότητας που είχε παρατηρηθεί στο ανακριτικό έργο.
Νέες καταθέσεις για το Αποχετευτικό Λάρνακας


Στο μεταξύ, συνεχίζεται ακόμη, παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια, η ποινική έρευνα στο Αποχετευτικό Λάρνακας.


Όπως πληροφορείται η «Σημερινή της Κυριακής», για την πορεία της έρευνας πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, άλλη μία σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και των ανακριτών. Δόθηκαν οδηγίες για λήψη νέων καταθέσεων.


Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στο παρελθόν η Αστυνομία, βάσει έγκυρης πληροφόρησης, είχε εισηγηθεί την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον τριών προσώπων, με τον Γενικό Εισαγγελέα να δίνει οδηγίες για αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό, για καλύτερη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης. Είχαν εντοπισθεί ύποπτες διαδρομές χρημάτων στην Αγγλία, καθώς και ακίνητη περιουσία, που δεν συμβάδιζε με τα δηλωμένα περιουσιακά στοιχεία υπόπτων. Παραλήφθηκαν σωρεία στοιχείων που πέρασαν κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτών.


Και η υπόθεση του Αποχετευτικού Λάρνακας είχε καταγγελθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία, κατόπιν ενδείξεων για ενδεχόμενες μίζες που φέρονται να δόθηκαν σε δημοτικούς συμβούλους από εργολάβους.
Στην Πάφο η αρχή των αποχετευτικών σκανδάλων


Η αρχή των σκανδάλων στα Αποχετευτικά έγινε, ως γνωστόν, στην Πάφο. Η πολύκροτη υπόθεση ΣΑΠΑ οδηγήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου το 2015, έπειτα από αστυνομική έρευνα που βασίστηκε, αρχικά, σε ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ενώπιον του Δικαστηρίου παρήλασαν δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ κατατέθηκε ένας τεράστιος όγκος μαρτυρικού υλικού. Η υπόθεση ολοκληρώθηκε, ως γνωστόν, με πολυετείς φυλακίσεις κρατικών αξιωματούχων.