Συνεντεύξεις

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Κερδίζουμε το στοίχημα

Μ. Σιζόπουλος: Θα αποτύχουν όσοι συστηματικά υπονομεύουν την ΕΔΕΚ

Την πεποίθηση ότι η ΕΔΕΚ θα κερδίσει το στοίχημα των ευρωεκλογών, επανεκλέγοντας ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο και αυξάνοντας το εκλογικό ποσοστό της, σε σύγκριση με τις Βουλευτικές του 2016, εκφράζει ο Πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι μια ενδεχόμενη επιτυχία των Σοσιαλδημοκρατών θα ενισχύσει την παρουσία τής Κύπρου στην ΕΕ.


Είναι σημαντικό, τονίζει, η Κύπρος να εκπροσωπείται στη 2η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, τη σοσιαλιστική, προσθέτοντας πως η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού δεν υποσκάπτει μόνον τα θεμέλια της ΕΕ, αλλά και την καθημερινότητα των Ευρωπαίων και, συνακόλουθα, των Κυπρίων πολιτών.
Θα κάνουμε την ανατροπή


Ποιοι οι στόχοι της ΕΔΕΚ στις προσεχείς ευρωεκλογές; Μια ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής ευρωβουλευτή, τι θα σήμαινε για το Κίνημα;


Αναφορικά με τις προσεχείς ευρωεκλογές τέθηκαν δύο στόχοι. Το ποσοστό του κόμματος να είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των βουλευτικών εκλογών του 2016 και η εκλογή ευρωβουλευτή. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες της εκλογικής αναμέτρησης, είμαστε αισιόδοξοι. Είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι στόχοι μας και να κερδηθεί το στοίχημα. Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα κατάληψης της 4ης θέσης και της εκλογής ευρωβουλευτή.


Επιπρόσθετα: Α. Η ΕΔΕΚ παρουσιάζει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το υψηλότερο ποσοστό ψήφων 1-2 μήνες πριν από εκλογές. Β. Η συσπείρωσή της ξεπερνά το 60%. Γ. Δεν καταγράφονται αξιόλογες διαρροές, αντίθετα, καταγράφονται εισροές. Δ. Παρουσιάζει ένα σημαντικό απόθεμα ψήφων, η προσέλευση των οποίων στην κάλπη θα αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά.


Εάν σε αυτά προστεθεί το γεγονός ότι σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν για την ΕΔΕΚ ποσοστά 25-30% χαμηλότερα από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, τότε, σε περίπτωση επαναβεβαίωσης, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η πιθανότητα εκλογής ευρωβουλευτή. Επιπρόσθετα, έχει βελτιωθεί σημαντικά η οργανωτική δομή του κόμματος, το ψηφοδέλτιο είναι ελκυστικό και σωστά σχεδιασμένο για να καλύψει τις απαιτήσεις σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος.


Τέλος, οι καθαρές θέσεις του κόμματος τόσο για την Ευρώπη, όσο και για το Κυπριακό και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση γίνονται πολύ πιο εύκολα αποδεκτές από τους πολίτες. Εύκολα ή δύσκολα θα κάνουμε την ανατροπή, θα υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Σε ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής ευρωβουλευτή, εάν το ποσοστό θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των βουλευτικών εκλογών του 2016, θα έχει κόστος, είναι όμως δυνατή η διαχείρισή του. Συνέβη και το 2004.


Εάν το ποσοστό θα είναι μικρότερο, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις. Είναι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που επενδύουν διάφοροι κύκλοι και προσπαθούν συστηματικά να υπονομεύσουν την ΕΔΕΚ. Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να περιθωριοποιήσουν μια ενοχλητική φωνή, τόσο σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όσο και στο Κυπριακό.
Τα διακυβεύματα των εκλογών


Ποια τα διακυβεύματα, κατά τη γνώμη σας, των επικείμενων Ευρωεκλογών;


Για το κάθε κόμμα το διακύβευμα είναι διαφορετικό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, η ΕΔΕΚ δίνει έναν διπλό αγώνα, για εκλογή ευρωβουλευτή και παράλληλα για την ενίσχυση της πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό η Κύπρος να εκπροσωπείται στη 2η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, τη σοσιαλιστική, η οποία είχε ουσιαστική συμβολή στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε..


Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της Ένωσης, που επηρεάζει την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Η απουσία της ΕΔΕΚ από αυτήν την ομάδα αποδυναμώνει την Κύπρο, η παρουσία της την ενδυναμώνει. Για τους ΕΔΕΚίτες, λοιπόν, οι εκλογές δεν είναι μόνο κομματική υπόθεση, είναι και πατριωτική ευθύνη. Καλούμε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, να ενδυναμώσουν την πατρίδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μονόδρομος η κατά μόνας κάθοδος


Κάθε επιλογή στην πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Η ΕΔΕΚ επέλεξε την κατά μόνας κάθοδο, απορρίπτοντας τη συμμετοχή σε σχήματα συνεργασιών του Κέντρου. Οι εκλογικοί συσχετισμοί, όπως παρουσιάζονται, δίνουν τη δυνατότητα στο ΕΛΑΜ να διεκδικήσει την έκτη έδρα. Αυτό, δεν σας προβληματίζει;


Η μοναχική πορεία σε αυτές τις εκλογές δεν ήταν επιλογή της ΕΔΕΚ. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκρότηση συνεργασίας με κόμματα με τα οποία είχε συνεργαστεί στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) τον Μάρτιο του 2018 είχε αποφασίσει, κατά προτεραιότητα, να διερευνήσει την πιθανότητα επανάληψης της συνεργασίας του 2014 με τους Οικολόγους. Συζήτησε τη δυνατότητα συνεργασίας και με την Αλληλεγγύη. Ενώ αναμέναμε απάντηση, η απόφαση των Οικολόγων της 5ης Αυγούστου 2018 έθεσε την προσπάθεια στην κατάψυξη.


Τον Οκτώβριο, μετά από νέα απόφαση της Κ.Ε., επαναλήφθηκαν οι διαβουλεύσεις. Κάποιες από τις πρόνοιες των προτάσεων που υποβλήθηκαν, όπως η εκ περιτροπής εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, η σύνθεση του ψηφοδελτίου, η εμμονή για συμμετοχή στη συνεργασία και της Συμμαχίας Πολιτών (κάτι που η ΕΔΕΚ το είχε αποκλείσει από την αρχή), κ.ά., δεν οδηγούσαν στη συγκρότηση μιας αξιόπιστης συνεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, ενώ αναμέναμε την τελική απάντηση των συνομιλητών μας στην πρόταση που τους είχαμε καταθέσει, έκαναν τις δικές τους επιλογές. Η αυτόνομη κάθοδος ήταν μονόδρομος.
Καταπολέμηση της αποχής


Τα κόμματα, ενώ ρητορικώς καλούν τους πολίτες να απέχουν από την... αποχή, την ίδια ώρα μεταφέρουν τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις τους στη σκηνή των Ευρωεκλογών. Αυτή η συμπεριφορά, δεν επιτείνει, ακριβώς, την τάση για αποχή;


Η μεταφορά του επίκεντρου της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωεκλογών στο πεδίο αντιπαράθεσης των εσωτερικών θεμάτων είναι μια τακτική που ακολουθούν κόμματα τα οποία, στην ουσία, δεν έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εκτιμούν ότι είναι προσφορότερο να αποφύγουν την προεκλογική εκστρατεία σε πεδίο που δεν τους είναι ευνοϊκό. Από την άλλη, όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, η αποχή δεν προέρχεται ομοιόμορφα απ' όλους τους κομματικούς χώρους. Κάποιοι ευνοούνται από αυτή, άρα δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα. Η ρητορική, εξάλλου, γι’ αυτό υπάρχει.


Όμως, ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες που υπάρχουν, η αποχή είναι πανευρωπαϊκό, εάν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Σε αυτό συμβάλλουν αναμφισβήτητα γενικοί, αλλά και τοπικοί παράγοντες. Είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί συγκροτημένο σχεδιασμό, στη βάση ενός μακροχρόνιου προγράμματος.


Η παγκοσμιοποίηση της ενημέρωσης, η καλλιέργεια μιας διαφορετικής κουλτούρας στους πολίτες, η σταδιακή ενίσχυση «του εγώ» σε αντικατάσταση «του εμείς», τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τις κοινωνίες, η αδιαφάνεια στη διαχείριση της όποιας εξουσίας, η ενίσχυση της αναξιοκρατίας, η αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που οδηγούν μεγάλα τμήματα των λαών σε σοβαρή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, σταδιακά περιθωριοποιούν τους πολίτες, τους οδηγούν στην απαξίωση του συστήματος.


Αυτή η πορεία, άλλους πολίτες τούς οδηγεί στην αδιαφορία και την αποχή και άλλους, αντανακλαστικά ή/και αντιδραστικά, στην ενίσχυση ακραίων λαϊκιστικών ομάδων και κομμάτων, τα οποία θα αποδειχθούν, όπως και στο παρελθόν, άκρως επικίνδυνα, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους δημοκρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς.


Η καταπολέμηση της αποχής δεν επιτυγχάνεται με ρητορική, αλλά με έργα. Με πολιτικές, οι οποίες αναβαθμίζουν την παιδεία, διαμορφώνουν κουλτούρα κοινωνικής συνεργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Εμπέδωσης της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και, κύρια, της απεξάρτησης των κομμάτων από οικονομικά συμφέροντα και ύποπτες χρηματικές ενισχύσεις.
Ο κίνδυνος του ευρωσκεπτικισμού


Η αδιαφορία της πλειοψηφίας των πολιτών για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι πιθανόν, κατά τη γνώμη σας, να διαλάβει και ευρωσκεπτικιστικά χαρακτηριστικά, δεδομένης της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών; Και τι θα σήμαινε αυτό για τον στόχο για μια Κύπρο με περισσότερη Ευρώπη;


Η αδιαφορία των πολιτών για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δεν έχει σε όλες τις περιπτώσεις την ίδια αιτία. Η πραγματικότητα είναι πως, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επηρεάζουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, την καθημερινότητά μας, βρίσκονται μακριά από τους πολίτες. Η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία αντιλαμβάνεται πιο εύκολα την αρνητική επίπτωση μιας ενέργειας απ’ ό,τι τη θετική, την οποία θεωρεί αυτονόητη. Η συσσώρευση σειράς αρνητικών επιπτώσεων οδηγεί, όπως ανέφερα και πιο πάνω, άλλοτε στην αποξένωση και άλλοτε στην καταφυγή στον ευρωσκεπτικισμό.


Αυτό το δεύτερο είναι που επιχειρούν, με επιτυχία, μπορώ να πω, μέχρι στιγμής, να αξιοποιούν διάφοροι ακραίας ιδεολογικής τοποθέτησης κομματικοί και πολιτικοί σχηματισμοί. Το φαινόμενο αυτό ενισχύθηκε σημαντικά την τελευταία 10ετία, γιατί η φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η πλειοψηφία στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σταδιακά οδήγησε την Ε.Ε. σε Ένωση πολλών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα η συσσώρευση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων να ταλανίζει τις περισσότερες κοινωνίες των χωρών μελών της.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Όμως, οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν με ψυχραιμία και προβληματισμό στο ερώτημα. Τι προτιμούν: τη διάλυση της Ευρώπης και την επιστροφή στο ψυχροπολεμικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα του παρελθόντος ή τη βελτίωση της Ευρώπης, προς όφελος των πολιτών; Θα υπενθυμίσω ότι τις 10ετίες 1980 και 1990, όταν πλειοψηφία ήταν οι Σοσιαλιστές, οι λαοί της Ευρώπης απολάμβαναν τη μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία και τα κράτη μέλη τον μεγαλύτερο σεβασμό.


Για την πατρίδα μας, το διακύβευμα είναι ακόμα μεγαλύτερο, λόγω της τουρκικής κατοχής και των κινδύνων που προέρχονται από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Ένα μικρό περιφερειακό κράτος, όπως είναι η Κύπρος, όταν συμμετέχει σ’ έναν μεγάλο οικονομικό και πολιτικό θεσμό, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), για να μπορέσει να έχει οφέλη, πρέπει να κτίσει προσεκτικά συμμαχίες και να πολιτευτεί με σταθερότητα και αξιοπιστία, στη βάση αρχών, για να εμπνέει σεβασμό στους υπολοίπους. Να μην υπερβάλλει, αλλά και να μην υποτιμά το μέγεθος και τις δυνατότητές του. Η μεν υπερβολή θα οδηγήσει σε περιθωριοποίηση, η δε υποτίμηση σε υποταγή και πλήρη εξάρτηση.
Πρόγραμμα παρεμβάσεων στην ΕΕ


Πώς αξιοποιεί η Κύπρος την ένταξη στην ΕΕ;


Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, για να ενισχύσει την κρατική της υπόσταση και να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως βάση για τη λύση του Κυπριακού, με στόχο την κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της, και στην Ευρωζώνη, για να θωρακίσει την οικονομία της, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης. Είναι σημαντικό, η Κύπρος, μέσω της ΕΔΕΚ, να εκπροσωπείται στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, τη σοσιαλιστική, ώστε, με ποιοτικές παρεμβάσεις να βελτιώνονται αποφάσεις που έχουν σχέση και με την Τουρκία.


Σε αρκετές περιπτώσεις, βελτίωσε αυτές τις αποφάσεις. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. Ως ΕΔΕΚ, έχουμε εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης τόσο των διμερών σχέσεων με τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, όσο και των πολιτικών μας παρεμβάσεων. Η υλοποίησή του βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η εκλογή ευρωβουλευτή στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτήν την προσπάθεια. Για την ΕΔΕΚ, ο στόχος δεν είναι απλώς η εκλογή ευρωβουλευτή, επεκτείνεται και στην ανάγκη η Κύπρος, η πατρίδα μας να είναι ακόμα πιο ισχυρή στην Ευρώπη.


Καλούμε τους πολίτες που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στην Ευρώπη να προβληματιστούν πριν από την τελική τους απόφαση. Ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδα μας, η ενίσχυσή της με την εκλογή ευρωβουλευτή που θα συμμετέχει στη 2η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου ή ευρωβουλευτή που στην ουσία θα βρίσκεται στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και εκτός των διεργασιών που θα λαμβάνουν χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα της αποστερούν μια σημαντική φωνή;