Τράπεζες

Το QuickPay φέρνει τώρα την τράπεζα στο σπίτι σας! τίτλος

Στην Τράπεζα Κύπρου, οι πελάτες που εξυπηρετούνται από ψηφιακά κανάλια ξεπερνούν τους πελάτες που χρησιμοποιούν τα καταστήματα

Ο τραπεζικός τομέας αναδιοργανώνεται, μετασχηματίζεται και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις, στρεφόμενος στην εποχή της ψηφιακής μεταμόρφωσης.


Το φυσικό κατάστημα μπορεί, προς το παρόν, να μην καταργείται, όμως οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους πελάτες αναβαθμίζονται με αυξημένη τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.


Το κινητό τηλέφωνο μετατρέπεται σε απαραίτητο μέσο για τη χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές που εκτελούνται στα καταστήματα μειώνονται και οι πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο στο digital banking.


Παράλληλα, οι τράπεζες ενισχύουν τα κανάλια επικοινωνίας με τον πελάτη, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις ανάγκες του και σχεδιάζουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα.


Η ψηφιοποίηση αποφέρει μείωση του κόστους, αυξάνει την αποδοτικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών και βοηθά την πάταξη της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών.


Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ενδυναμώνουν την παρουσία τους στα social media, με πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων προώθησης των προϊόντων τους και με αναβαθμισμένη την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Σχέση με τον πελάτη


Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες στρέφονται στο digital banking, στοχεύοντας να καλλιεργήσουν και να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τους πελάτες τους. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη επενδύσει στην καινοτομία και δημιουργούν εξειδικευμένες ομάδες, για να επιταχύνουν την είσοδό τους στη νέα εποχή.
Με την αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών και τη μετεξέλιξη του digital banking στοχεύουν στην υιοθέτηση πελατοκεντρικών μοντέλων, ομαδοποιούν την πελατεία στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, αντιλαμβανόμενοι ότι διαφορετικές ομάδες πελατών έχουν άλλες, ποικίλες απαιτήσεις από την τράπεζα και το digital banking.
Τεχνολογική εξέλιξη


Η τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί σημείο αναφοράς στην πορεία προς την ψηφιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Αποτελεί μέρος μιας γενικότερης τάσης, η οποία θέλει τους πελάτες των τραπεζών να απαιτούν ταχύτερη, ευκολότερη και φθηνότερη εξυπηρέτηση αλλά και αυξημένο έλεγχο των δεδομένων και των λογαριασμών τους.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, στην Ελλάδα θέλουν τα μισά καταστήματα να καταργούνται μέχρι το 2021, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και διεθνώς.


Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η ολλανδική ING, δεν διαθέτει καταστήματα στη χώρα. Η Γερμανία είναι μια χώρα που η τραπεζική είναι ώριμη βιομηχανία και ο συνεργατισμός έχει ευρέως εξαπλωθεί.


Στην Κύπρο, όπως και στο εξωτερικό, οι τράπεζες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και έχουν ήδη διαπιστωθεί μεγάλες αλλαγές: νέες εφαρμογές και υπηρεσίες όπως το QuickPay της Τράπεζας Κύπρου, η διασύνδεση λογαριασμών σε διάφορες τράπεζες, ψηφιακά προϊόντα κ.λπ.


Η εκλογίκευση των καταστημάτων είναι εξέλιξη αναπόφευκτη στην πορεία που ακολουθεί ο τραπεζικός κλάδος. Η μείωση των καταστημάτων και η αλλαγή του ύφους και του τρόπου λειτουργίας τους αποτελούν νομοτέλεια.


Στην Τράπεζα Κύπρου, οι πελάτες που εξυπηρετούνται αποκλειστικά μέσα από ψηφιακά κανάλια έχουν, για πρώτη φορά, ξεπεράσει τους πελάτες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα καταστήματα.


Έτσι, η Τράπεζα υποχρεώθηκε να αυξήσει τις χρεώσεις εντός καταστήματος και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μείωση ή και ακύρωση των χρεώσεων για τα ψηφιακά κανάλια.
QuickPay, το πρωτοποριακό εργαλείο


Το QuickPay είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο που επιτρέπει τη μεταφορά χρημάτων από κινητό σε κινητό. Απευθύνεται σε παρέες που μοιράζονται λογαριασμούς, σε μικρές επιχειρήσεις (εκεί μπορεί να «χτυπηθεί» και η φοροδιαφυγή αφού η κάθε συναλλαγή καταγράφεται), σε γονείς που αποστέλλουν χρήματα στα παιδιά τους κ.λπ.


Από την αρχή του 2018, η νέα υπηρεσία έτυχε της αποδοχής και εμπιστοσύνης 35.600 χρηστών - πελατών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ σήμερα οι χρήστες ξεπέρασαν τις 50.500.


Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο μέσος όρος πληρωμών ανά πελάτη, ο οποίος ήταν αρχικά κάτω από 1, είναι σήμερα 2.6. Και μπορεί οι χρήστες να κατέβαζαν την υπηρεσία από περιέργεια, αλλά σήμερα τη χρησιμοποιούν λίγο παραπάνω από 2.5 φορές τον μήνα.


Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν μεταφορές χρημάτων άνω των 3 εκατ. σε σχέση με 1.4 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2018.


Το QuickPay έχει πλέον αφαιρέσει το όριο των 150 ευρώ και με κωδικό μιας χρήσης (OTP), μπορείτε να πραγματοποιήσετε μεταφορές άνω των 150 ευρώ, εύκολα απλά και γρήγορα.
Τέρμα στις ουρές


Όπως δηλώνει αρμόδια πηγή της Τράπεζας Κύπρου, «οι πελάτες στρέφονται όλο και πιο έντονα προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση. Δεν παρατηρούμε μόνο αύξηση στους χρήστες του QuickPay, αλλά και αύξηση στις συναλλαγές ανά χρήστη. Παρόμοιοι είναι και οι αριθμοί και στις άλλες μας ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές».


Οι τράπεζες υποχρεούνται να έχουν πλέον κατάστημα, όχι στην κάθε γειτονιά, αλλά στην κάθε τσέπη, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πελατών τους.