Έγκλημα

Στο κόκκινο η αγωνία

Το sonar σαρώνει την κόκκινη λίμνη για θύματα του Ορέστη

Ώθηση στις έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων σορών θυμάτων του καθ' ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνου δίνει από το μεσημέρι του Σαββάτου το υπερσύγχρονο Sonar. Το σύστημα κατέφθασε από τις ΗΠΑ ειδικά για να “σκανάρει” τα θολά νερά της τοξικής “Κόκκινης Λίμνης” στο Μιτσερό και της λίμνης “Μεμί” στον Ξυλιάτο. Στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, που η εφημερίδα μας βρισκόταν στο τυπογραφείο, το Sonar ετοιμαζόταν να πιάσει δουλειά στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό. Νωρίτερα, έγιναν δοκιμές στη λίμνη στον Ξυλιάτο.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επόμενες ώρες και ημέρες θεωρούνταν καθοριστικές για τον εντοπισμό θυμάτων του 35χρονου τελούντος υπό κράτηση στρατιωτικού.


Το Sonar είναι ένα παγκόσμιο γεωγραφικό σύστημα αναφοράς και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΚΣΕΔ, η CYTA και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα συνέδραμαν, ώστε να το μετατρέψουν σε τοπικό, προκειμένου αυτό να δίδει ακριβείς συντεταγμένες. Το εν λόγο σύστημα, που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα, αναμενόταν να δώσει πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο του βυθού. Συνεπώς, αν όντως κρύβονται εκεί κι άλλες βαλίτσες με σορούς θυμάτων, οι Αρχές αισιοδοξούν πως θα βρεθούν.


Σε δηλώσεις του ο Ισπανός χειριστής του Sonar, Αλεχάντρο Αλμέιρο, ανέφερε πως όλα θα εξαρτηθούν από το βάθος των νερών.


Επισήμανε πως το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν με επιτυχία και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα.


Ο Εντουάρντ Μπράνκο, υπεύθυνος της εταιρείας Brasal, η οποία συμμετέχει στις έρευνες, δήλωσε ότι θα ερευνηθούν κι άλλα σημεία της λίμνης. Εξήγησε πως η Κόκκινη Λίμνη είναι πολύ επικίνδυνη για τους δύτες, αφού το νερό είναι τοξικό και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικός εξοπλισμός.


Επεσήμανε ότι η ΕΜΑΚ έχει την πλήρη υποστήριξη της εταιρείας και αργότερα το απόγευμα του Σαββάτου θα επιχειρούσε υδατογράφος, εντός της λίμνης.


Εξήγησε ότι ίσως σήμερα Κυριακή ν’ ανακοινωθούν αποτελέσματα.
Παραδοχή για 7 φόνους


Μέχρι σήμερα, ο 35χρονος ίλαρχος έχει παραδεχθεί πέντε φόνους γυναικών και δύο φόνους ανήλικων κοριτσιών. Έχουν εντοπιστεί συνολικά τέσσερεις σοροί, δύο στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού, μία στο πεδίο βολής Ορούντας και μία στην Κόκκινη Λίμνη, όπου αναζητούνται ακόμη δύο σοροί σε βαλίτσες.


Επίσης, αναζητείται η σορός ενός ανήλικου κοριτσιού στη λίμνη στον Ξυλιάτο.


Από τις τέσσερεις ανευρεθείσες σορούς έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι στιγμής, οι δύο και συγκεκριμένα η 38χρονη Μαίρη Ρόουζ, από τις Φιλιππίνες, και η 28χρονη Αριάν Παλάνας Λοζάνο, επίσης από τις Φιλιππίνες.


Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη είχε ανασυρθεί από την “Κόκκινη Λίμνη” ένα τσιμεντομπλόκ, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη για βύθιση βαλίτσας. Ομοιάζει με το τσιμεντομπλόκ που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη εντοπισθείσα βαλίτσα.
Αύριο αναμένεται να ληφθεί από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης δείγμα νερού της Κόκκινης Λίμνης, για να ελεγχθεί η ποιότητά του, μετά τις κόκκινες κηλίδες που έκαναν την εμφάνισή τους την Παρασκευή.
Αναζήτηση στα προφίλ του «Ορέστη»


Στο μεταξύ, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας συνεχίζει να ξεσκονίζει τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και τα προφίλ του υπόπτου στο διαδίκτυο, με στόχο τον εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των προσώπων που έχει επικοινωνήσει τα τελευταία χρόνια.


Εξάλλου, οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αναχώρησαν την Παρασκευή από την Κύπρο, θα ετοιμάσουν έκθεση με τα ευρήματα και τις διαπιστώσεις τους σε σχέση με τις υποθέσεις των φόνων γυναικών και παιδιών, που ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς φέρεται να διέπραξε. Η έκθεση θα αποσταλεί στην κυπριακή Αστυνομία, πιθανόν, εντός της βδομάδας.
Οι εμπειρογνώμονες του National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν, και μετά την αναχώρησή τους από το νησί, να βρίσκονται σε επαφή με την ανακριτική ομάδα.
Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, όπου έφθασαν τη Δευτέρα του Πάσχα, οι πέντε Βρετανοί εμπειρογνώμονες είχαν συναντήσεις με την ηγεσία της Αστυνομίας και την ανακριτική ομάδα και επισκέφθηκαν τα τέσσερα σημεία όπου διεξήχθησαν ή διεξάγονται έρευνες, δηλαδή το μεταλλείο Μιτσερού, την Κόκκινη Λίμνη, τη Λίμνη Μεμί και το πεδίο βολής Ορούντας.
Επίσης, ο ιατροδικαστής μέλος της ομάδας των Βρετανών εμπειρογνωμόνων συμμετείχε στη διενέργεια νεκροτομών, σε συνεργασία με Κύπριους ιατροδικαστές, επί των σορών θυμάτων.


Η ομάδα των Βρετανών περιελάμβανε ιατροδικαστή, κλινικό ψυχολόγο, ειδικό σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, ειδικό ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και ειδικό εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις.