Τουρισμός

Μάστιγα η ηχορύπανση

Η κακοφωνία στη διαπασών χαλά την εμπειρία των τουριστών στο νησί μας

Έντονη ανησυχία για την ηχορύπανση εκφράζουν οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας σε όλη την Κύπρο, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στις κατά τόπους Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Αστυνομία, ζητώντας τους καλύτερη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Πασχίζουμε χρόνο με τον χρόνο να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν, αναφέρουν οι ξενοδόχοι και η ηχορύπανση σίγουρα μειώνει την εμπειρία των επισκεπτών μας.

Τα πράγματα στην τουριστική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αφού πλέον με την ευρεία χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης παγκοσμίως, όπως το Facebook και το Instagram, αλλά και των σελίδων βαθμολόγησης ή επιλογής χώρων διαμονής, όπως είναι τα Trip Advisor και Booking.com εύκολα μπορεί ένας προορισμός ή ένα κατάλυμα να κακοχαρακτηριστεί αν οι συνθήκες διακοπών δεν είναι ιδανικές για τους επισκέπτες.

Μάστιγα για τον τουρισμό

Η ηχορύπανση είναι μάστιγα για τον τουρισμό, αναφέρει στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης.

«Αποτελεί για τα ξενοδοχεία ένα τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα το οποίο έρχεται στην επιφάνεια ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου αρχίζει και το πρόβλημα της ηχορύπανσης, η οποία προκαλείται από τα διάφορα κέντρα διασκέδασης που βάζουν τη μουσική στη διαπασών, αλλά και από τις μηχανές μεγάλου κυβισμού, οι οποίες αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις.

»Η ηχορύπανση είναι μια κακοφωνία στη διαπασών, η οποία υποβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν. Πάρα πολλοί ξενοδόχοι κάνουν συχνά παράπονα τόσο στην Αστυνομία όσο και στον δήμο. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει νομοθεσία η οποία διέπει τα ντεσιμπέλ της μουσικής από τα διάφορα κέντρα, αλλά για κάποιο λόγο δεν εφαρμόζεται. Πρέπει να σταματήσουμε να αφήνουμε την ηχορύπανση να μειώνει την εμπειρία του τουρίστα, την οποία προσπαθούμε να τη βελτιώνουμε, χρόνο με τον χρόνο, και να βρούμε μια λύση να τελειώσει αυτή η μάστιγα», σημειώνει.

Επί ποδός και η Αστυνομία

Σημαντικό ρόλο και λόγο στην πάταξη της ηχορύπανσης έχει βεβαίως και η Αστυνομία. Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Νίκος Τσαππής, σχολιάζοντας το πρόβλημα στη «Σ», παραδέχεται πως αυτό είναι υπαρκτό και η Αστυνομία προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με συχνές εκστρατείες τόσο για τους παραβάτες οδηγούς όσο και για τα κέντρα αναψυχής που δεν τηρούν τη νομοθεσία. Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσαππής, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα μέλη της Αστυνομίας έχουν προβεί σε 78 καταγγελίες όσον αφορά στη λειτουργία υποστατικών χωρίς τις σχετικές άδειες. Επίσης, όπως είπε, σε κάποιες περιπτώσεις η Αστυνομία προχωρεί στην έκδοση δικαστικών ενταλμάτων έρευνας των υποστατικών και προβαίνει στην κατάσχεση των μεγάφωνων που προκαλούν την ηχορύπανση.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι το πιο αυστηρό μέτρο που εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο είναι η έκδοση διαταγμάτων αναστολής της λειτουργίας των υποστατικών για τα οποία υπάρχουν παράπονα ότι προκαλούν οχληρία, μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας στο δικαστήριο. Ενδεικτικά, ανέφερε πως σε ένα χρόνο εκδόθηκαν από το δικαστήριο συνολικά πέντε εντάλματα αναστολής της λειτουργίας ισάριθμων υποστατικών.

Εκσυγχρονισμό στον νόμο θέλουν στον Δήμο Πάφου

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που δημιουργείται λόγω της ηχορύπανσης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου, Κώστας Δίπλαρος, αναφέρει τα εξής: «Αναμφίβολα χρειάζεται να επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας σε σχέση με την εκπομπή ήχου από διάφορα κέντρα αναψυχής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα εξετάζουν την εν λόγω νομοθεσία.

»Στόχος μας θα πρέπει να είναι ο καθορισμός ενός νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των κέντρων αναψυχής και άλλων τουριστικών καταλυμάτων με την ταυτόχρονη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών τόσο προς τους ντόπιους όσο και προς τους επισκέπτες της Κύπρου. Άλλωστε ο τουριστικός τομέας αποτελεί τον «αιμοδότη» της κυπριακής οικονομίας. Η νομοθεσία που ισχύει μέχρι σήμερα αναφέρει ότι «κανένα κέντρο αναψυχής δεν δύναται να εκπέμπει ήχο στο εξωτερικό του κέντρου αναψυχής, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης του εξασφαλίσει προηγουμένως σχετική άδεια εκπομπής ήχου, εντός των μέγιστων επιτρεπτών ορίων».

«Τα μέγιστα όρια ορίζονται από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των Επαρχιακών Διοικήσεων, του Τμήματος Περιβάλλοντος, του ΚΟΤ, της Αστυνομίας κ.ά. Ενώ η ευθύνη ελέγχου και υλοποίησης της νομοθεσίας βαραίνει τις επαρχιακές διοικήσεις και τις αστυνομικές διευθύνσεις. Στα πλαίσια αυτά διενεργούνται κατά καιρούς έλεγχοι με στόχο τη συμμόρφωση των παρανομούντων. Βέβαια οι έλεγχοι αυτοί δεν αποδεικνύονται και ιδιαιτέρα αποτελεσματικοί λόγω του ασαφούς και νεφελώδους νομοθετικού πλαισίου που ισχύει.

»Έχω την πεποίθηση ότι οι Τοπικές Αρχές μπορούν στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των προνοιών της νομοθεσίας, με την προϋπόθεση ότι θα τους δοθούν και τα ανάλογα μέσα, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη τουριστικής αστυνομίας, η οικονομική ενίσχυση και ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός με την ανάλογη εκπαίδευση λειτουργών των δήμων και των επαρχιακών διοικήσεων», προσθέτει ο κ. Δίπλαρος.

«Στα πλαίσια ενός καλά συγκροτημένου διαλόγου και με γνώμονα των ενεργειών μας τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος είναι δυνατόν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. Έχουμε την αντίληψη ότι τόσο οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής όσο και οι ξενοδόχοι πρέπει να είναι σύμμαχοι και αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια», αναφέρει καταληκτικά.