Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

O «Αργοναύτης 2019» και το «xρυσόμαλλο δέρας...»

Έτσι, λοιπόν, αυτές οι υποτιθέμενες ασκήσεις "ανθρωπιστικού" περιεχομένου δεν είναι και τόσο ανθρωπιστικές, όσο υποστηρίζουν οι διοργανωτές και κυρίως οι εντολοδόχοι τους.
Τώρα θα αναμένουμε σε ποια χώρα θα σημάνει η καμπάνα για να μπουκάρουν οι "Αργοναύτες" να κλέψουν το "Χρυσόμαλλο Δέρας"

Όλα τα έχουμε σε τούτο τον τόπο. Κατοχή σε ξηρά και θάλασσα από την Τουρκία, που μονίμως καραδοκεί να ξαναμπουκάρει με την πρώτη ευκαιρία. Αποικιακές στρατιωτικές βάσεις, παχύδερμους πολιτικούς, κυβέρνηση διαφόρων ταχυτήτων, «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», ενίοτε σε ρυθμούς αμερικάνικους. Έχουμε ακόμα διεφθαρμένους, αδιάφθορους, πιασμένα Μ.Μ.Ε. που σιωπούν όταν δεν πρέπει και οχλαγωγούν όταν δεν χρειάζεται.

Σε ανώτερα κλιμάκια ανεξάρτητων θεσμών, υπουργείων, υπηρεσιών, υπάρχει μια έρπουσα νοσηρή κατάσταση για την οποία ουδείς μιλά ή αναφέρεται. Είναι οι «φίλοι» τους οι Αμερικανοί που μπαινοβγαίνουν ως αφεντικά σε υπηρεσίες, ελέγχουν, δίνουν οδηγίες, καθορίζουν, προγραμματίζουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε ανώτερα κλιμάκια ανεξάρτητων θεσμών, υπουργείων, υπηρεσιών, υπάρχει μια έρπουσα νοσηρή κατάσταση για την οποία ουδείς μιλά ή αναφέρεται. Είναι οι «φίλοι» τους οι Αμερικανοί που μπαινοβγαίνουν ως αφεντικά σε υπηρεσίες, ελέγχουν, δίνουν οδηγίες, καθορίζουν, προγραμματίζουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Μέσα σε όλα αυτά, δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές που όλοι βγήκαν νικητές και ουδείς ηττημένος (άσχετο, αν τρίζει η καρέκλα του ηγέτη του ΔΗΣΥ), είχαμε και τη στρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2019». Σε αυτήν συμμετείχαν με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία και Βρετανία. H τελευταία, που όλο μας φτύνει και οι «άρχοντές» μας νομίζουν πως ψιχαλίζει, εξακολουθεί να κάνει παίγνια με την Τουρκία, αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, κλείνει τα μάτια στις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας και επιδιώκει η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό να είναι στο πνεύμα και στο γράμμα που καθόρισε η βρόμικη πολιτική του Φόρεϊν Όφις πριν από 60 τόσα χρόνια, με τις βάσεις να βρίσκονται μονίμως στο νησί. Και εμείς την μπάζουμε και σε πολυεθνικές ασκήσεις για να σκάβει καλύτερα τον λάκκο μας.

«Όλα τα ’χει η Μαριορή, ο φερετζές τής λείπει», που λέει και μια σοφή λαϊκή ρήση. Όπως και να ’χει, πολύ λίγα ακούστηκαν πέραν των γνωστών δηλώσεων του ΥΠΑΜ -ο οποίος, από δικηγόρος, έγινε στρατάρχης του… κανενός τάγματος- για την πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2019». Ακούσαμε διάφορους πλωτάρχες και υποπλοιάρχους να περηφανεύονται για την επιτυχία των ασκήσεων. Εκείνο που δεν μάθαμε ή θα μάθουμε πολύ αργά είναι τι μας ετοιμάζουν οι διάφοροι «φίλοι», εταίροι και υποτιθέμενοι σύμμαχοι.

Οι « Αργοναύτες», λοιπόν, έκαναν στρατιωτικές ασκήσεις σεναρίων. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι προς τα πού θα βάλει πλώρη η σύγχρονη «αργοναυτική» εκστρατεία των ΝΑΤΟϊκών, καθότι όλοι όσοι συμμετείχαν -πλην της Κύπρου και του Ισραήλ- είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ποια χώρα θα γίνει η σύγχρονη Κολχίδα και ποιο το «χρυσόμαλλο δέρας» που θέλουν να αρπάξουν τα κοράκια; Ήδη διέλυσαν τέσσερις χώρες. Το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και δεν έχουν τελειωμό οι ιμπεριαλιστικές «εκστρατείες » τους.

Tην άσκηση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ξένων στρατιωτικών και διπλωματών, καθότι, όπως λέχθηκε δημοσίως, «η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αστάθεια καθιστά το σενάριο της άσκησης ρεαλιστικό».

Τουτέστιν, δεν αποκλείεται να συμβεί κανένα «απρόοπτο» θερμό επεισόδιο, καθότι δεν δαπανάς τόσο χρήμα, δεν επιστρατεύεις τόσες στρατιωτικές μονάδες επτά χωρών, δεν ζητάς την ενίσχυση τοπικών γιατρών και νοσηλευτών, αν δεν έχεις επί χάρτου κάποιες σκέψεις - βλέψεις.

Η άσκηση Αργοναύτης γίνεται από το 2006 μετά την κρίση στον Λίβανο και την κάθοδο την Κύπρο χιλιάδων Λιβανέζων. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μετέχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Αν πρόκειται για ασκήσεις ανθρωπιστικού περιεχομένου και διάσωσης, τότε γιατί δεν μετείχαν και άλλες χώρες;

Όσον αφορά τους πανηγυρισμούς και τις θερμές υποδοχές, παραμονές ευρωεκλογών, του ταχείας μεταφοράς αποβατικού αμερικανικού πλοίου Yuman στο λιμάνι της Λεμεσού, πέρασαν και αυτές απαρατήρητες. Θα περιμέναμε, τουλάχιστον, από κάποια κόμματα που διατυμπανίζουν πως δεν θέλουν η Κύπρος να μετατραπεί σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών εναντίον γειτονικών χωρών, να διαμαρτυρηθούν. Κατάπιαν το αμίλητο νερό.

Κρυφές ατζέντες πίσω από τις δημόσιες δηλώσεις

Η άσκηση «Αργοναύτης 2019», η οποία αφορούσε τρεις φάσεις (1η, 2η και 3η) ξεκίνησε στις 28 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 30 του ίδιου μήνα. Η τρίτη φάση αφορούσε την εφαρμογή ΕΕΣ «Τεύκρος», με σενάριο τη λήψη πληροφορίας για σοβαρό ναυτικό ατύχημα στην ανοικτή θάλασσα.

Σε δηλώσεις του ο πλωτάρχης Γιώργος Παπακλεοβούλου και Κυβερνήτης του ΠΑΘ Ιωαννίδης, το οποίο έλαβε μέρος στην άσκηση, ανέφερε ότι «οι εμπλεκόμενοι θα εκτελέσουν διαδικασίες έρευνας και εντοπισμού τυχόν επιζώντων ναυαγών».

«Σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί -είπε- θα περισυλλεχθεί από το πλήρωμα του πλοίου, θα του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο επιβαίνει στο πλοίο και ακολούθως θα παραδοθεί στο ελικόπτερο του βρετανικού πλοίου Ντάνκαν, για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την περαιτέρω περίθαλψη».

Από πλευράς του, ο Υποπλοίαρχος Γιώργος Οικονόμου, του Τμήματος Επιχειρήσεων του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ανέφερε πως η ανάγκη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης προέκυψε μετά από τα γεγονότα στον Λίβανο και την κρίση που ξέσπασε το 2006, όπου απαιτήθηκε η εκκένωση 120 χιλιάδων αμάχων στις χώρες καταγωγής τους και τότε η ΚΔ χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος σταθμός.

Κατά την άσκηση, εξήγησε, εφαρμόζονται και δοκιμάζονται τα εθνικά σχέδια «Νέαρχος» και «Τεύκρος», καθώς και το σχέδιο «Εστία».

«Το σχέδιο Εστία -συνέχισε- αφορά την υποδοχή άμαχου πληθυσμού και τον επαναπατρισμό του και τα σχέδια ‘Νέαρχος’ και ‘Τεύκρος’ τις ενέργειες για αντιμετώπιση αεροναυτικού ατυχήματος».

Σύμφωνα με τον Υποπλοίαρχο, στην άσκηση συμμετέχουν, πέραν του προσωπικού και των μέσων της Δημοκρατίας, αεροναυτικά μέσα ξένων χωρών. Από την Ελλάδα συμμετείχε η φρεγάτα «Έλλη», αεροσκάφος C130 και μοίρα αλεξιπτωτιστών. Από τη Γαλλία, η φρεγάτα Guepratte, από τη Βρετανία συμμετείχε το καταδρομικό Ντάνκαν, το ελικόπτερο Lynx και ακόμα ένα.

Εκ μέρους των ΗΠΑ έλαβε μέρος το αποβατικό πλοίο ταχείας μεταφοράς Yuman και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας. Η Γερμανία συμμετείχε με ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας και το Ισραήλ έστειλε στην Κύπρο πυραυλάκατο και τέσσερα περιπολικά πλοία.

Η «κατάσκοπος» φρεγάτα «Έλλη»

Για όσους ξέχασαν ή δεν γνωρίζουν, να υπενθυμίσουμε πως τον Σεπτέμβρη του 2018, η φρεγάτα «Έλλη» ήταν μπλεγμένη σε αποστολή παρακολούθησης των κινήσεων του ρωσικού πολεμικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM). Με την εν λόγω ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - ΑΝΕΛ έμπλεκε κυριολεκτικά τον ελληνικό λαό ολοένα και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, όπως τονιζόταν στη σχετική ανακοίνωση, η ναυτική αρμάδα του ΝΑΤΟ SNMG2 -που κατέπλευσε στο Αιγαίο κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, υποτίθεται για τη διαχείριση του Προσφυγικού- «συνεχίζει να παρακολουθεί τη σημαντική ναυτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και θα αναθεωρήσει σε περιορισμένο βαθμό το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμένων ασκήσεών μας, προκειμένου να ενισχυθεί η επίγνωση της κατάστασης (σ.σ.: στην Ανατολική Μεσόγειο) από πλευράς ΝΑΤΟ».

Εξηγεί: «Το ΝΑΤΟ θα αναβάλει την άσκηση Dynamic Guard, για να παράσχει ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα, ώστε να υποστηρίξει τα συμμαχικά επιχειρησιακά ενδιαφέροντα».

Στο «διά ταύτα», τονίζει: «Τα πλοία της SNMG2, συμπεριλαμβανομένων της ναυαρχίδας HNLMS De Ruyter (σ.σ.: ολλανδικό), του HMCS Ville de Quebec (σ.σ.: καναδέζικο), της HS Elli (σ.σ.: η 'Έλλη') και του ESPS Cristobal Colon (σ.σ.: ισπανικό), σε συντονισμό με επιπρόσθετες συμμαχικές ναυτικές μονάδες στην περιοχή, θα υποστηρίξουν την επίγνωση κατάστασης στη θάλασσα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», όπου υπάρχει τρομακτική συγκέντρωση πολεμικών μέσων από σειρά ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μάλιστα, για να παραμένουν τα παραπάνω πλοία συνεχώς στα ανοιχτά παρακολουθώντας τους Ρώσους, χωρίς ανάγκη ελλιμενισμού για ανεφοδιασμό, το έργο πετρέλευσής τους εν πλω είχαν αναλάβει πλοία υποστήριξης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως το «USNS Big Horn».

Όλα αυτά, λίγες μόνο μέρες μετά από συνεννοήσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας απευθείας με ανώτατους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς παράγοντες και διοικητές, που τόνιζαν την ανάγκη ειδικά το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερα «καθήκοντα» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, λοιπόν, αυτές οι υποτιθέμενες ασκήσεις «ανθρωπιστικού» περιεχομένου δεν είναι και τόσο ανθρωπιστικές, όσο υποστηρίζουν οι διοργανωτές και κυρίως οι εντολοδόχοι τους.

Τώρα θα αναμένουμε σε ποια χώρα θα σημάνει η καμπάνα για να μπουκάρουν οι «αργοναύτες» να κλέψουν το «χρυσόμαλλο δέρας».

Τα νερά στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θερμαίνονται επικίνδυνα και οι λαοί πρέπει να γνωρίζουν τι ετοιμάζεται ερήμην τους. Και η Κύπρος, με τόσες ελλείψεις υποδομών, πώς μπορεί να γίνει hot point για να δεχθεί κύματα προσφύγων;

Υποστηρίξτε τη