Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Φοβού τους Βρετανούς ενόψει κυρώσεων κατά Τουρκίας

Στον αστερισμό της προσπάθειας για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας κινούνται τις τελευταίες ώρες Προεδρικό και αρμόδιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα ωστόσο συζητούν με Λουτ για… διαπραγματεύσεις.

Με δυνατά χαρτιά στα χέρια, που σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλούν το επιτυχές της δύσκολης εξ υπαρχής προσπάθειας, προσεγγίζει η Λευκωσία τις κρίσιμες μέρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο οποίο μετά από μακρά αναμονή και εμβάθυνση δυστυχώς των τετελεσμένων στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα αποσαφηνιστεί κατά πόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σηκώσουν μαζί με τη Λευκωσία, το γάντι της Τουρκίας και θα ασκήσουν πρακτικά τον ρόλο αλληλεγγύης που προστάζει η κοινότητα.

Και η Τζέιν Χολ Λουτ ψάχνει ακόμη φόρμουλες για νέες συνομιλίες

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Λουτ συνεχίζει τηλεφωνικώς να «πειραματίζεται», όπως χαρακτηριστικά μας λέχθηκε, με στόχο την εξεύρεση της χρυσής φόρμουλας επαναφοράς των εμπλεκομένων στο Κυπριακό, στο τραπέζι του διαλόγου.

Γραπτές διαβεβαιώσεις, ρεαλιστικές ελπίδες

Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες επιφύλασσαν δώρα στη Λευκωσία τις τελευταίες μέρες, τα οποία ενδυναμώνουν αν ορθώς χρησιμοποιηθούν, τη φαρέτρα όπλων για άρση των τετελεσμένων στην ΑΟΖ και ανάπτυξη του οράματος συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως γνωστόν η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε γραπτώς, στην επιστολή-διαμαρτυρία Αναστασιάδη για τις δημοσίως εκφρασθείσες θέσεις Ντάνγκαν για αμφισβητούμενη περιοχή, αναφερόμενος στον χώρο γεώτρησης του Πορθητή. Η βρετανική απάντηση καλύπτει πλήρως τη Λευκωσία, όχι τόσο συμβολικά -που έχει τη σημασία του βέβαια- αλλά πρακτικά. Γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο επί θύραις Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε το Λονδίνο να μην αποτελέσει τροχοπέδη σε ενδεχόμενο κοινής θέσης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Παίζει το μέλλον του

Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν δεν περνά την καλύτερη φάση της ζωής του. Αντίθετα φλερτάρει ολοένα και πιο έντονα με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχοντας ενώπιόν του και τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες δεν θέλει να χάσει για δεύτερη φορά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας φοβάται και είναι πλέον φανερό ότι η αποδόμησή του θα αρχίσει εκ των έσω. Αυτό τον μετατρέπει σε στυγνό δικτάτορα που εξωτερικεύει τα προβλήματά του, ώστε να συμμαζέψει τις φυγόκεντρες δυνάμεις. Αυτό θέτει την Κύπρο και το Κυπριακό στην ακίδα των στοχεύσεών του, γεγονός που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τόσο στη Λευκωσία όσο και σε κάποια άλλα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Με αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου απαντά η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή... κωλυσιεργία

Η αναβάθμιση της έντασης στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ είναι σχεδόν αναμενόμενη και αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι κατά πόσο η Ε.Ε. θα επιλέξει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του, ελέω Κύπρου, ώστε να του δώσει ένα ισχυρό μάθημα σεβασμού.

Η Λουτ το βιολί της

Και μέσα σε όλα αυτά, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει τη δουλειά της και τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μπορεί στις θάλασσες τα πράγματα να παίρνουν φωτιά, όμως φωτιά φαίνεται να παίρνουν και τα τηλέφωνά της. Όπως από τις αρχές της εβδομάδας είχε ενημερωθεί η «Σημερινή» και εμμέσως επιβεβαιώθηκε μέρες μετά από τον Υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο ραδιοφωνικών του δηλώσεων, η Αμερικανίδα εμμένει και επιμένει διά τηλεφώνου να ψάχνει τον καλύτερο τρόπο να φέρει κοντά τις πλευρές, ώστε να ληφθούν διαδικαστικές αποφάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι ιδέες που επεξεργάζεται είναι τρεις, αλλά φαίνεται ότι μόνο η μία έχει ρεαλιστικές πιθανότητες για περισσότερους από έναν λόγους.

Συγκεκριμένα στο τραπέζι βρίσκονται ή ένα διαδικαστικό Κραν Μοντανά όλων των εμπλεκομένων ή μία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη ή συνάντηση των δύο υπό την ίδια την Τζέιν Χολ Λουτ. Όλα βεβαίως με μια προϋπόθεση, όπως μας ξεκαθάριζε με σαφήνεια ανώτατη διπλωματική πηγή. Ότι θα τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις. Ακόμη και αν η όποια συνάντηση δεν θα σημαίνει συνομιλίες αλλά θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα ρωτήσαμε αμέσως; Ακόμη και έτσι μας είπε, υπογραμμίζοντας ότι οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.

Σε ό,τι τώρα αφορά στο τι είναι αυτό που επιθυμεί η κυρία Λουτ, διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομιλήσαμε πέραν της μίας φοράς, μας ξεκαθάρισαν πως αν κάτι έχει περισσότερες πιθανότητες είναι κάποια στιγμή, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να πραγματοποιηθεί συνάντηση Λουτ - Αναστασιάδη - Ακιντζί. Και λέγοντάς μας αυτό, σε αντιδιαστολή με μια ενδεχόμενη συνάντηση υπό τον Γ.Γ., άφησε σαφή υπονοούμενα ότι η Ειδική Απεσταλμένη δείχνει να θέλει να κρατήσει η ίδια τα ηνία, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Υποστηρίξτε τη