Πολιτισμός

Πολιτιστική μας στέγη, ο ουρανός

Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni

Για τρεις συνεχόμενες χρονιές η μεγαλύτερη αυλή της Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, άνοιξε πετυχημένα την πύλη της και υποδέχτηκε, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όσους επιθυμούσαν να απολαύσουν τέχνη.

Με ένα μοναδικό πάντρεμα τεχνών, εποχών και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα και την πλούσια ιστορία του Πολιτιστικού Ιδρύματος, οι επισκέπτες είδαν και απόλαυσαν μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων, οι οποίες απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες και κυρίως κάλυπταν όλα τα ενδιαφέροντα. Για όλον τον κόσμο, χωρίς περιορισμούς, αφού πάντοτε όλες οι εκδηλώσεις γίνονταν με δωρεάν είσοδο.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni είναι ίσως ο πιο πολυδιάστατος θεσμός, με εγχώριες και διεθνείς συμμετοχές, που πραγματοποιείται στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού, φιλοδοξώντας να είναι το πιο ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της πόλης και του καλοκαιριού.

Ξεκίνησε έχοντας ως στόχο και σκοπό να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο την παλιά πόλη της Λευκωσίας. Κατάφερε να δώσει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε εκ νέου τη δουλειά των πιο παλιών. Η αρχή έγινε το 2016, όταν άνοιξε για πρώτη φορά στις αρχές Ιουνίου η μεγαλύτερη και πιο hip αυλή της πόλης. Μέσω του Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni δόθηκε, για πρώτη φορά, φρέσκια πνοή στον χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Καταφέρνοντας να αναδείξει το κέντρο της Λευκωσίας και να ανατρέψει το κλισέ που ήθελε την πρωτεύουσα τέτοια εποχή κάθε χρόνο να είναι σχεδόν έρημη. Χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και εικαστικοί ανακαλύπτουν, μέσω του Faneromeni, ένα νέο σημείο συνάντησης σε ένα προσεγμένο και funky Φεστιβάλ, με δωρεάν είσοδο.

Κρατάμε από το Faneromeni 16

Τη συναυλία των Afro-Μπάντα Banana, τη συναυλία Concert Πριν τον Φέγγαρο Vol 1 / The Low Spark & DJ με το δυναμικό ροκ τρίο από τη Λευκωσία, τη συναυλία Belua & DJ, τη συναυλία Πριν τον Φέγγαρο Vol 3 με τους Βασιλική Αναστασίου & Αντρέα Παντελή, τις κινηματογραφικές κωμωδίες-μιούζικαλ, τις ελληνικές blockbuster ταινίες, τις ρομαντικές κομεντί αλλά και τις all time classic παιδικές γνωστές επιτυχίες.

Tο 2017, το Φεστιβάλ Faneromeni σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Το διαδραστικό φεστιβάλ τεχνών πάντρεψε ξανά τέχνες, εποχές και καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα την πλούσια ιστορία του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Aπευθύνθηκε σε καλλιτέχνες και δημιουργούς, δίνοντάς τους την ευχέρεια να προβάλουν τα μηνύματά τους, να συνεργαστούν με άλλους καλλιτέχνες ανταλλάζοντας απόψεις και ιδέες, καταρρίπτοντας έτσι σύνορα και περιορισμούς μεταξύ γλωσσών, τεχνών και ειδών.

Παράλληλα, το Faneromeni 17 προέβαλε παραστάσεις που έδειξαν όψεις της Ιστορίας της Κύπρου, εξετάζοντας τις αλληλεπιδράσεις του νησιού μας με τον περιβάλλοντα ευρωπαϊκό χώρο, δημιουργώντας μια γιορτή και πάλι με διάρκεια τεσσάρων μηνών. Ο στόχος του 2017 ήταν ξανά ο ίδιος: να φέρει σε επαφή το κοινό με τις σύγχρονες τάσεις στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας το νήμα που συνδέει τον πολιτισμό του σήμερα με την παράδοση και την Ιστορία αιώνων. Το πρόγραμμα του 2017 περιελάμβανε και πάλι χορό, θέατρο, μουσική, εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, καθώς και θερινές προβολές κινηματογράφου.

Κρατάμε από το Faneromeni 17

Τη συναυλία της Katerine Duska, μιας από τις πιο ιδιαίτερες και αγαπητές φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής. Τη μουσική παράσταση Lapses of Light, με τη χορογραφία να πραγματοποιείται διαδραστικά με την ειδικά γραμμένη για την παράσταση μουσική. Τη συναυλία La La World, της νεοσύστατης γυναικείας χορωδίας Cantus Novus Femina, της Πολιτιστικής Κίνησης Λεμεσού ΕΠΙΛΟΓΗ και του Concordia String Quartet. Τη συναυλία φλαμέγκο La Nave Bruja, τη θεατρική παράσταση Dreams in the Air, τη μουσικοχορευτική παράσταση Desmotes, τη χορευτική παράσταση Δον Κιχώτης, τη διαδραστική Ιφιγένεια εν Αυλίδι, τη συναυλία The Castles of Cyprus, καθώς και τις προβολές του θερινού σινεμά.

Την περσινή 3η χρονιά, το καλοκαίρι δηλαδή του 2018, το Φεστιβάλ Faneromeni είχε ήδη βρει τη θέση του, ανάμεσα στις αγαπημένες συνήθειες των επισκεπτών της παλιάς πόλης. Χιλιάδες άνθρωποι, πέρασαν τα βράδια τους έχοντας ως πολιτιστική στέγη τον ουρανό.

Κρατάμε από το Faneromeni 18

Στο Faneromeni 18 ανάμεσα σε άλλα ξεχώρισε η συναυλία «Μια θάλασσα τραγούδια», με τους Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, τον Κώστα Μακεδόνα και την Ασπασία Στρατηγού. Η συναυλία «Τραγούδια και μουσικές του κόσμου που αγαπήσαμε», με τη Βάκια Σταύρου, τον Μάριο Τακούσιη, τον Γαβριήλ Καραπατάκη, οι κινηματογραφικές προβολές, η μουσική αφήγηση «Στις χώρες των γιγάντων» με τους Μαρίνα Κατσαρή, Βαγγέλη Γέττο, David Faure Brac και Loic Blejean. Επίσης, η μουσικοθεατρική παράσταση «Πέρασα…», βασισμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καμαγιάννη, η συναυλία «On the wings of Love» με τη Vivianna Giannaki και τον Mariano Gil, η συναυλία «Γυναίκες της Μεσογείου» Amalgamation Project με τη Βασιλική Αναστασίου, η συναυλία «Ταξίδι στους Μύθους και Θρύλους» με τη Μαρίζα Αναστασιάδη, την Έλλη Αλωνεύτου, τον Μάριο Ανδρέου, τον Augusto Garcia και τη Zbynek Maruska, η μουσικοθεατρική παράσταση «Exodus» του Asphalt Theater και η συναυλία «A Philharmonic Seduction» από το Koncz Ensemble Vienna.

Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni 2019

Φέτος για 4η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Faneromeni κάνει αρχή στις 27 Ιουνίου και θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα είναι ξανά κάθε Πέμπτη, στις 9:00 το βράδυ. Προγραμματίζονται συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, όπως κάθε χρόνο, κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λευκωσίας. Με καλλιτέχνες και ομάδες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

  • Στις 27 Ιουνίου, Audiovisual Performance «Go back to hiding in the shadows» των Παντελή Διαμαντίδη και Mathiew Le Sourd.
  • Στις 4 Ιουλίου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Αυστρίας θα εμφανιστεί η Κλασική Ορχήστρα Music String Quartet, με το «Summer Serenade».
  • Στις 25 Ιουλίου η ομάδα Λουμπάγκο παρουσιάζει την παράσταση Θέατρο - Μουσική - Χορός «πατρίdes(h)»

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα βράδια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Faneromeni 19, τα μουσεία και η έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος και Ελλάδα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα. Η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου θα δώσει ξανά για 4η συνεχόμενη χρονιά ζωντάνια στο κέντρο της πρωτεύουσας.