Υγεία

Θετική η πρώτη επαφή με το ΓεΣΥ

Ικανοποιημένους ασθενείς, μικροπροβλήματα με το λογισμικό αλλά και παρανομίες γιατρών, μετρά ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας

Θετική ήταν σε γενικές γραμμές η πρώτη επαφή των ασθενών με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Σύμφωνα με τους παρόχους που συμμετέχουν στο σύστημα, τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν αφορούσαν κυρίως τεχνικά θέματα με το λογισμικό, τα οποία αναμένεται ότι σε βάθος χρόνου θα διορθωθούν. Από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου συστήματος, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, αφού συμβεβλημένοι ιατροί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), πιάστηκαν να παρανομούν, ασκώντας παράλληλα με το ΓεΣΥ και ιδιωτική ιατρική.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν στον ΟΑΥ, εξελίχθηκε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του ΓεΣΥ, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση. Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή» ανέφερε ότι κάποια μικροπροβλήματα που προέκυψαν την πρώτη μέρα με το σύστημα πληροφορικής, επιλύθηκαν άμεσα και η λειτουργία του συστήματος κυλά ομαλά. Όπως εξήγησε, το μόνο που απομένει να επέλθει για να ομαλοποιήσει περαιτέρω την κατάσταση, είναι η εξοικείωση των παροχέων με το σύστημα. Ο κόσμος, όπως είπε, μπορεί να αποτείνεται τηλεφωνικά στον αριθμό 17000, για να θέτει τα όποια ερωτήματα μπορεί να έχει και να λαμβάνει ενημέρωση. «Στον ΟΑΥ, είμαστε ικανοποιημένοι. Το ΓεΣΥ υπάρχει. Σιγά-σιγά θα ομαλοποιείται η λειτουργία του, ώστε να μπορέσει να δείξει τα πλεονεκτήματα που μπορεί προσφέρει», πρόσθεσε.

Οι πάροχοι υγείας αυξάνονται

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι αριθμοί των παρόχων υγείας που επιλέγουν να συμβληθούν με τον ΟΑΥ και να συμμετέχουν στο σύστημα. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, στους καταλόγους των προσωπικών ιατρών συμπεριλαμβάνονται συνολικά 367 ιατροί για ενήλικες και 114 για παιδιά, ενώ στο σύστημα είναι ενταγμένοι συνολικά 442 ειδικοί ιατροί. Παράλληλα, υπάρχουν συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ 309 εργαστήρια και 514 φαρμακεία. Την ίδια ώρα, εκκρεμούν και άλλα αιτήματα παρόχων υγείας που εξέφρασαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα.

Οι πρώτες 72 ώρες σε αριθμούς

Παρά τα τεχνικά μικροπροβλήματα που παρατηρήθηκαν, οι πρώτες 72 ώρες της εφαρμογής του νέου συστήματος κύλησαν ομαλά. Οι επισκέψεις δικαιούχων σε ιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στις 5.167. Έγιναν 1.671 παραγγελίες εργαστηριακών εξετάσεων, από τις οποίες οι 276 εκτελέστηκαν άμεσα, ενώ εκδόθηκαν 3.570 συνταγές φαρμάκων, εκ των οποίων εκτελέστηκαν οι 2.064. Παράλληλα, εκδόθηκαν 1.296 παραπεμπτικά προς Ειδικούς Ιατρούς και υπήρξαν συνολικά 1.044 απαιτήσεις για επισκέψεις και για άλλες δραστηριότητες από καταλόγους δραστηριοτήτων τους.

Ικανοποιημένοι οι ασθενείς

Όπως δήλωσε στη «Σ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) Μάριος Κουλούμας, η πρώτη επαφή των ασθενών με το νέο σύστημα ήταν θετική. Ο κ. Κουλούμας εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τον τρόπο που κύλησαν οι νέες διαδικασίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το ΓεΣΥ παρά τις διάφορες προβλέψεις για δυσλειτουργίες έχει λειτουργήσει πέρα από κάθε προσδοκία». Υπήρξαν, βέβαια, όπως σημείωσε και κάποια προβλήματα τεχνικής φύσεως τα οποία θα ξεπεραστούν. Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, τα πλείστα προβλήματα εντοπίστηκαν στον δημόσιο τομέα, αφού διαφάνηκε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν ήταν έτοιμα για το ΓεΣΥ. Όπως είπε, το κυριότερο πρόβλημα αφορά στην εξοικείωση των παρόχων με το λογισμικό.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή από το ΓεΣΥ, ο κ. Κουλούμας απάντησε τα φάρμακα, για τα οποία -όπως σημείωσε- ο πολίτης έχει ήδη νιώσει τη διαφορά στην τσέπη του, αφού οι τιμές είναι προσβάσιμες για όλους. «Βέβαια εκεί χρειάζεται ενημέρωση του ασθενούς για τη νέα διαδικασία που θα ακολουθείται στα φάρμακα», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, μεγάλο όφελος για τον ασθενή αποτελεί και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ο οποίος έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Περαιτέρω, όπως είπε, οι ασθενείς διαμόρφωσαν θετική πρώτη εντύπωση και για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο κ. Κουλούμας δήλωσε ότι «στην πορεία ίσως υπάρξουν και σοβαρότερα προβλήματα, αλλά πρέπει να λεχθεί σε όλους τους δικαιούχους ότι το ΓεΣΥ έχει έρθει στη ζωή μας για να αλλάξει ο τομέας της υγείας προς όφελος των πολιτών. Γι’ αυτό θα πρέπει να το στηρίξουμε και να κάνουμε υπομονή, αφού πολλά προβλήματα θα χρειαστούν χρόνο για να επιλυθούν».

Αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία

Από τη θεωρία στην πράξη πέρασε και η πρόσβαση στα φάρμακα. Κάνοντας τον δικό της απολογισμό, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα, ανέφερε στη «Σ» ότι παρουσιάστηκαν κάποια πρακτικά προβλήματα με το λογισμικό, το οποίο δεν δοκιμάστηκε αρκετά προτού τεθεί σε λειτουργία, αλλά γίνονται προσπάθειες για να επιλυθούν. «Για παράδειγμα, η χορήγηση ενός φαρμάκου είναι για ένα μήνα, ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που περιέχουν 28 καψούλες, με αποτέλεσμα το σύστημα να βγάζει αυτόματα δύο συσκευασίες. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η σπατάλη, πλέον δίνουμε ένα σκεύασμα και όταν τελειώσει ο μήνας, ο ασθενής μπορεί να έρθει και να λάβει και τη δεύτερη συσκευασία για να ολοκληρώσει την αγωγή του», εξήγησε.

Η κα Πιέρα πρόσθεσε ότι παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα στα φαρμακεία, ενώ παράλληλα έθιξε το ζήτημα της έλλειψης κάποιων φαρμάκων, το οποίο όπως είπε θα επιλυθεί όταν τα φαρμακεία προσαρμόσουν τα αποθέματά τους.

Περαιτέρω, σημείωσε πως η ανησυχία των φαρμακοποιών εστιάζεται στο ότι η αποζημίωση θα πρέπει γίνει όπως συμφωνήθηκε με τον ΟΑΥ, κάτι που θα διαφανεί στις 15 του μήνα που θα γίνει η πρώτη πληρωμή.

Προβλήματα με το λογισμικό

Την ίδια ώρα, αρκετά τεχνικά προβλήματα παρουσιάζονται και στα εργαστήρια, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με το λογισμικό. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, δρ Χαρίλαος Χαριλάου, εξήγησε ότι το πρόβλημα παρατηρείται κατά τη συνταγογράφηση των εξετάσεων από τους γιατρούς. Έφερε ως παράδειγμα την ανάλυση ζαχάρου, για την οποία μέσα στον κατάλογο υπάρχουν 34 αναλύσεις. Όπως είπε, ο γιατρός που θα κάνει την παραγγελία εύκολα μπορεί να πατήσει κατά λάθος μιαν άλλη παραγγελία από τις 34 που υπάρχουν διαθέσιμες. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, αν το εργαστήριο προχωρήσει και αλλάξει την ανάλυση από μόνο του για να γίνει η σωστή, τότε δεν θα αποζημιωθεί από το σύστημα.

Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να απλοποιηθεί το σύστημα. Παράλληλα, όπως είπε, ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε είναι η χρονοβόρα διαδικασία για προώθηση των εξετάσεων που τελειώνουν πίσω στο σύστημα, η οποία χρειάζεται επίσης απλοποίηση. Στα δημόσια νοσηλευτήρια, συνέχισε, γίνονται προσπάθειες από τους τεχνικούς τους για να λυθεί αυτό το ζήτημα, κάτι που πρέπει να γίνει και στα ιδιωτικά εργαστήρια.

«Από εκεί και πέρα προβλήματα εντοπίστηκαν και στην ανάρτηση του καταλόγου των εργαστηρίων στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, καθώς σε αυτόν περιέχεται και το προσωπικό. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και να παραμείνουν στον κατάλογο μόνο τα εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ και οι διευθυντές τους», συμπλήρωσε ο δρ Χαριλάου.

Κλείνοντας, ο δρ Χαριλάου επισήμανε ότι ο ασθενής δεν πρέπει να ξεχνά πως έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το εργαστήριο που θα επισκεφθεί και δεν μπορεί ο γιατρός του να του επιβάλει σε ποιο εργαστήριο θα πάει.

Καταγγελίες για γιατρούς που παρανομούν

Καταγγελίες για συγκεκριμένους ιατρούς που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ αλλά παράλληλα συνεχίζουν να ασκούν και ιδιωτική ιατρική, δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Σάββας Καδής. Μιλώντας στη «Σ» και κληθείς να σχολιάσει τη μέχρι στιγμής πορεία του ΓεΣΥ, ο κ. Καδής είπε ότι πολλοί γιατροί παρανομούν με την ανοχή και τη σιωπηρή παρότρυνση του ΟΑΥ. «Έχουμε συγκεκριμένα ονόματα και θα κινηθούμε νομικά εναντίον τους», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι το δικαίωμα στην άσκηση ιδιωτικής ιατρικής, ήταν ένα από τα βασικά μας αιτήματα. «Αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία τριβής με το ΓεΣΥ και είναι ένας από τους λόγους που δεν μπήκαμε στο σύστημα. Είναι κοροϊδία το γεγονός ότι συνάδελφοι οι οποίοι αποφάσισαν να μπουν στο ΓεΣΥ, κάνουν αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε να πετύχουμε και μας είπαν 'όχι'», συνέχισε.

Περαιτέρω, ερωτηθείς εάν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κάνουν δεύτερες σκέψεις για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Καδής τόνισε ότι μόνο αν έρθουν συγκεκριμένες αλλαγές θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την ένταξή τους στο σύστημα.

«Η βασική μας απαίτηση είναι ο ασθενής να έχει το όφελος της αποζημίωσης που δικαιούται και να το μεταφέρει εκεί που θέλει. Για παράδειγμα, εάν ο ασθενής χρειάζεται τεστ κοπώσεως και το ΓεΣΥ το κοστολογεί στα 100 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 150 ευρώ, να έχει την επιλογή είτε να το κάνει δωρεάν στο ΓεΣΥ είτε να πάει στον ιδιώτη και να πληρώσει μόνο τη διαφορά, δηλαδή τα 50 ευρώ», εξήγησε.

«Αν αλλάξει αυτό το σημείο ανοίγει ο δρόμος για να μπουν οι γιατροί και τα νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ και τότε και μόνον τότε θα έχουμε ένα σύστημα που θα το ζηλεύει όλη η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.