Κόστος Ζωής

Ανησυχίες για σοβαρές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του ρεύματος

Οι τιμές αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο δίμηνο και κατά 11% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το επόμενο δίμηνο, απόρροια των σημαντικών αυξήσεων που θα επιβάλει στους λογαριασμούς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Οι τιμές αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο δίμηνο και κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο αυξημένης κατανάλωσης που φέρνουν τα κλιματιστικά λόγω υψηλών θερμοκρασιών και λόγω αυξήσεων που τέθηκαν σε ισχύ στις χρεώσεις κάθε κιλοβατώρας. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση στην τιμή της κάθε κιλοβατώρας ήταν 2,30 σεντ πέρσι, 3,19 σεντ τον περασμένο μήνα και τώρα φτάνει τα 4,14 σεντ.

Αύξηση λόγω υγρών καυσίμων

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η αύξηση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αφορά το κόστος καυσίμων. «Όσο η πρώτη ύλη αφορά αποκλειστικά τα υγρά καύσιμα, δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό. Αναμένουμε ως ΑΗΚ τη χρήση του φυσικού αεριού και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους», είπε.

Κληθείσα από τη «Σ» να σχολιάσει αν η ΑΗΚ φοβάται τον ανταγωνισμό, η κα Παπαδοπούλου απάντησε αρνητικά: «Ο ανταγωνισμός για την ΑΗΚ είναι το κίνητρό της για να γίνει καλύτερη. Οι καταναλωτές πρέπει να κρίνουν, να συγκρίνουν και να επιλέγουν», ανέφερε.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΑΗΚ

Αναφορικά με τις ενέργειες που κάνουν για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, η Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε πως η συνεργασία που έχουν με την Ιερά Αρχιεπισκοπή για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, που άρχισε πέρυσι, συνεχίζεται. «Επιπρόσθετα είναι θέμα λίγων ημερών να εξασφαλίσουμε και τις τελευταίες άδειες για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού. Όταν ξεκινήσει η κατασκευή θα είναι έτοιμο σε 8 μήνες», υπογράμμισε.

Μιχάλης Αντωνίου «Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και η ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας είναι συγκοινωνούντα δοχεία»

Δέκα χρόνια πίσω στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Έντονη ανησυχία για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι Καταναλωτές. Σε δηλώσεις στη «Σ» ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και η ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. «Πληρώνουμε σήμερα ένα από τα ακριβότερα βιομηχανικά ρεύματα σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να σταματήσει η εξάρτηση που έχουμε στο μαζούτ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο. Επιπρόσθετα είμαστε 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Ως ΟΕΒ ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και περαιτέρω χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης ενέργειας», υπογράμμισε.

Αύξηση που επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΕΒΕ, Μάριου Τσιακκή. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το αποτέλεσμα των αυξήσεων στα καύσιμα. Η αύξηση αυτή καθαυτή επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων τόσο στο εμπόριο όσο και στην παραγωγή. Πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν και το γνωρίζουμε. Ως ΚΕΒΕ ενθαρρύνουμε μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει, ωστόσο, να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Όπως είναι σήμερα οι διαδικασίες θεωρούνται αρκετά χρονοβόρες. Παράλληλα θα πρέπει επιτέλους να έρθει και το φυσικό αέριο στην Κύπρο για να απεξαρτηθούμε από τα καύσιμα».

Μάριος Τσιακκής «Η αύξηση αυτή καθαυτή επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων τόσο στο εμπόριο όσο και στην παραγωγή»

«Φωνάζουν» οι καταναλωτές

Ήδη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των οργανωμένων καταναλωτών για τις συνεχείς αυξήσεις. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου κατηγόρησε τόσο την ΑΗΚ όσο και την Κυβέρνηση για το ότι πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. «Η ΑΗΚ έχει πολλές αμαρτίες εις βάρος της, καθώς ευνοεί τις μονοπωλιακές καταστάσεις με τις ευλογίες της εκάστοτε Κυβέρνησης. Δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτές τις νοοτροπίες μέχρι να αυξηθεί σημαντικά ο ανταγωνισμός και να έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο», είπε.

Χριστίνα Παπαδοπούλου «Θέμα λίγων ημερών να εξασφαλίσουμε και τις τελευταίες άδειες για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού»

Τιμολόγια σε σύγκριση με πέρυσι

Τέλος, να σημειωθεί πως η αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι για κατανάλωση 417 κιλοβατώρων αγγίζει σχεδόν τα €10, για 800 κιλοβατώρες τα €18 και για 1200 κιλοβατώρες τα €27.