Κόστος Ζωής

H εμπειρία της φοιτητικής εστίας

Σε ποιους απευθύνονται, ποιες υπηρεσίες προσφέρουν και πού κυμαίνονται τα ενοίκια

Η δωρεάν φοίτηση είναι -από όποια πλευρά το δει κανείς- μια ανακούφιση για τους γονείς. Πόσω μάλλον όταν το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη δική σου χώρα και ακόμη καλύτερα στη δική σου πόλη! Ωστόσο τα έξοδα ενός φοιτητή είναι τεράστια και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα όσοι βρίσκονται στη θέση να «συντηρούν» ένα φοιτητή. Η στέγαση του φοιτητή είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους γονείς εφόσον τα ενοίκια πλέον είναι υψηλά και τα διαμερίσματα όχι τόσα πολλά. Οι ανάγκες για στέγαση των φοιτητών στην Κύπρο που –ευτυχώς- αυξάνονται συνεχώς λόγω της αναγνώρισης και των Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Ανώτατα, οδήγησαν πολλούς ιδιώτες στην ανέγερση νέων κτηρίων σε μοντέρνο σχεδιασμό, με μεγάλη λειτουργικότητα, ώστε να εξυπηρετηθούν ακόμη περισσότεροι φοιτητές. Οι επιλογές για κάθε φοιτητή είναι ποικίλες είτε επιλέξει ένα διαμέρισμα δικό του είτε επιλέξει να μείνει στη λεγόμενη φοιτητική εστία. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες επιλογές υπάρχουν για τους φοιτητές όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες των δύο δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου, αλλά και τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που πραγματικά ξεπερνούν κάθε φοιτητική προσδοκία.

Πανεπιστήμιο Κύπρου:

Διαχρονική Αξία

Η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελείται από 14 κτήρια και 208 μονόκλινα δωμάτια. Στα δωμάτια τύπου Α περιλαμβάνεται ο προσωπικός χώρος υγιεινής. Ωστόσο υπάρχει κοινόχρηστη κουζίνα για κάθε 12 δωμάτια. Αυτά προσφέρονται συνήθως σε παλαιούς φοιτητές. Στα δωμάτια τύπου Β, που συνήθως δίδονται στους πρωτοετείς φοιτητές, περιλαμβάνεται ο νιπτήρας, ενώ ο χώρος υγιεινής και η κουζίνα είναι κοινόχρηστοι χώροι για κάθε 8 δωμάτια. Στα δωμάτια τύπου Γ υπάρχει κοινόχρηστος χώρος υγιεινής και κουζίνας για κάθε 2 δωμάτια. Κάθε ομάδα δύο δωματίων αποτελεί ένα διαμέρισμα. Επίσης υπάρχουν τα δωμάτια τύπου Δ, που προσφέρονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάθε ένα δωμάτιο περιλαμβάνει σύστημα συναγερμού και είναι όλα επιπλωμένα. Στον χώρο της Φοιτητικής Εστίας υπάρχουν δύο κοινόχρηστα κτήρια, στα οποία στεγάζονται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Ενοίκων, το Κέντρο Εκδηλώσεων, το Ταχυδρομείο και ο χώρος Πλυντηρίων. Όσον αφορά τα ενοίκια, 120 ευρώ τον μήνα πληρώνουν όσοι διαμένουν στα δωμάτια τύπου Β και Δ, 160 ευρώ πληρώνουν όσοι διαμένουν στα δωμάτια τύπου Α και Γ. Στο ενοίκιο που δίνεται, συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα κεντρικής θέρμανσης, ηλεκτροδότησης, παροχής νερού, διαδικτύου και τηλεφωνικής σύνδεσης.

Διευκολύνσεις και υπηρεσίες

Όσοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου απολαμβάνουν διάφορες διευκολύνσεις όπως δωρεάν διαδίκτυο, χώρο στάθμευσης, καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, υπηρεσία φύλαξης, παροχή τηλεφωνικής συσκευής σε κοινόχρηστους χώρους, παροχή Κέντρου Εκδηλώσεων και χώρου πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Εκτός αυτών, όσοι διαμένουν στην φοιτητική εστία έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα όμορφο περιβάλλον που προσφέρει ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία και ανάπτυξη. Στον χώρο της Φοιτητικής Εστίας πραγματοποιούνται συχνά εκδηλώσεις. Οι φοιτητές μπορούν να έρχονται σε προσωπική επαφή με το προσωπικό του Γραφείου Στέγασης και τους Βοηθούς Φοιτητικής Εστίας. Επίσης μπορούν -όσοι το χρειάζονται- να λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα διαμονής και συγκατοίκησης. Είναι μόλις δέκα λεπτά μακριά από την Πανεπιστημιούπολη με τα πόδια, ενώ υπάρχουν στάσεις λεωφορείου ακριβώς έξω από τα κτήρια.

ΤΕΠΑΚ: Στην καρδιά της Λεμεσού

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν διαθέτει ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ωστόσο έχει προβεί στην ενοικίαση κτηρίων στο κέντρο της Λεμεσού, πολύ κοντά στα κτήρια του Πανεπιστημίου, ώστε να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες στέγασης που προκύπτουν. Τα διαμερίσματα ή δωμάτια διατίθενται σε φοιτητές με ενοίκιο που καλύπτει γύρω στο 50% του κόστους, στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Το Πανεπιστήμιο διαχειρίζεται 7 κτήρια, στο κέντρο της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν 127 διαμερίσματα/δωμάτια με 154 κλίνες. Συγκεκριμένα, 59 δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα, 26 στούντιο, 18 μονάρια, 21 δυάρια και 3 τριάρια. Υπάρχουν δωμάτια με κοινόχρηστη κουζίνα που ανέρχονται στα 180 ευρώ, τα στούντιο που στοιχίζουν 200 ευρώ, τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου 220 ευρώ, των δύο υπνοδωματίων που ανέρχονται στα 300 ευρώ και τα τριών υπνοδωματίων που ανέρχονται στα 390 ευρώ. Επίσης για όσους ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν διαμέρισμα, μπορούν να μείνουν στο «Δίκτυο Συνεργαζομένων Διαμερισμάτων» με το ΤΕΠΑΚ. Στο «Δίκτυο» αυτό έχουν ενταχθεί πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από το Πανεπιστήμιο και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διασφαλίζοντας καθορισμένο το ύψος του ενοικίου.

Κριτήρια επιλογής

Για να κάνει κάποιος αίτηση στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κύπρου θα πρέπει:

  • Να έχει υποβάλει την αίτηση διαμονής στη Φοιτητική Εστία μαζί με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εντός των καθορισμένων προθεσμιών υποβολής αιτήσεων.
  • Να έχει την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
  • Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν γονείς εγκλωβισμένους ή είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς εισάγονται αυτοδικαίως.
  • Όσοι αντιμετωπίζουν αναπηρίες (τυφλοί, κωφοί, τετραπληγικοί, παραπληγικοί) εισάγονται αυτοδικαίως.
  • Να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο αγνοούμενου/πεσόντος.
  • Να είναι οι γονείς διαζευγμένοι.
  • Οι γονείς να πάσχουν από σοβαρή ασθένεια ή σοβαρή αναπηρία.
  • Ο αιτητής να πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας.
  • Να είναι λήπτης δημοσίου βοηθήματος.
  • Να ανήκει σε προσφυγική οικογένεια.
  • Η απόσταση της μόνιμης κατοικίας του από την πόλη της Λευκωσίας να ξεπερνά τα 30 χλμ.

Για να κάνει κάποιος αίτηση στα διαμερίσματα του ΤΕΠΑΚ, θα πρέπει:

  • Να έχει την ιδιότητα του φοιτητή κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ή να είναι υποψήφιος φοιτητής για θέσεις «ειδικών κατηγοριών» ή για «κενές» θέσεις.
  • Το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
  • Η απόσταση της μόνιμης κατοικίας του φοιτητή να ξεπερνά τα 29 χλμ. από την έδρα του ΤΕΠΑΚ.
  • Ο φοιτητής να είναι ορφανός από ένα ή και τους δύο γονείς, να είναι τέκνο αγνοουμένου ή πεσόντος.
  • Οι γονείς να είναι διαζευγμένοι.
  • Ο φοιτητής να έχει ανήλικα παιδιά.
  • Ο φοιτητής να έχει αδέρφια φοιτητές.
  • Οι γονείς του φοιτητή να είναι άνεργοι.
  • Να είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος.
  • Ο φοιτητής να είναι παιδί οικογένειας που διαμένει μόνιμα στο Ριζοκάρπασο.
  • Να πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας:

Νέα εμπειρία φοιτητικής ζωής

Η μεγαλύτερη φοιτητική εστία στην Κύπρο και μια από τις πιο λειτουργικές και ολοκληρωμένες στην Ευρώπη, που συνδυάζει την πρωτοπόρο αρχιτεκτονική και μοντέρνα αισθητική, είναι αυτή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι UNIC residences. Πρόκειται για τρία ξεχωριστά συγκροτήματα κτηρίων, το SIX και το U που είναι ήδη διαθέσιμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο και το TRIANGLE που αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους ενοίκους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στους χώρους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, γυμναστήρια, αίθουσες τηλεόρασης, χώροι παιχνιδιών, χώροι μελέτης και αναψυχής, μπάνγκαλοους με ιδιωτικό κήπο. Οι τιμές των δωματίων είναι ανάλογες, με την πιο χαμηλή να είναι 115 ευρώ την εβδομάδα. Τα δωμάτια έχουν όλες τις ανέσεις που ζητεί ένας φοιτητής και είναι πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα σε μοντέρνο στυλ και χρωματισμούς. Προτεραιότητα για φοίτηση έχουν οι πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αν και οι ανάγκες για στέγαση των φοιτητών καλύπτονται με το άνοιγμα και του τρίτου συγκροτήματος κτηρίων, του TRIANGLE, όπως μας εξήγησε η κ. Χρυστάλλα Ιωάννου, που είναι υπεύθυνη στο SIX. «Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σίγουρα απολαμβάνουν πολλές διευκολύνσεις στους συγκεκριμένους χώρους. Εστιατόρια, χώροι αναψυχής, μελέτης… Κάθε διαμέρισμα είναι ανεξάρτητο, πλήρως επιπλωμένο, κλιματιζόμενο με δίκλινο κρεβάτι, τουαλέτα, μπάνιο, μικρή κουζίνα με δυο εστίες, ψυγείο. Επίσης υπάρχει η επιλογή για περισσότερα δωμάτια για όποιον θέλει να συγκατοικήσει». Το σίγουρο είναι πως εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η περιοχή στην οποία στεγάζονται αυτές και το ίδιο το Πανεπιστήμιο προσφέρει όλα όσα μπορεί να χρειαστεί ένας φοιτητής.