Οι εκλογές στην Ελλάδα και τα προβλήματα μπροστά

Η Ελλάδα έζησε στον πυρετό των εκλογών - περιφερειακών, δημοτικών αλλά και Ευρωεκλογών. Γνωστά πρόσωπα από τον κόσμο του θεάματος και του αθλητισμού εξετέθησαν. Πολλοί εξελέγησαν και άλλοι έχασαν. Μεταξύ των εκλεγέντων, ο Χάρης Ρώμας, ο Γιάννης Βούρος, η Βούλα Πατουλίδου, ο Άγγελος Χαριστέας.

Ο μεγάλος, όμως, νικητής των εκλογών ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης, που πήρε τον Δήμο Αθηναίων. Το ίδιο, όπως προηγουμένως η μητέρα του, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η οικογένεια Μητσοτάκη φαίνεται ότι βρίσκεται στα ύψη της πορείας της. Ο ανιψιός, δήμαρχος Αθηναίων, ο θείος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, που κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστεί να επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Μετά από μια περίοδο κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα άρχισε να αναζητά, όπως φαίνεται, άλλες επιλογές. Άλλωστε, αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας: η ειρηνική διαδοχή στην εξουσία των διαφόρων τάσεων της κοινωνίας.

Η νέα δύναμη, που θα καταλάβει την εξουσία, πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ένεκα του οποίου ο λαός την κάλεσε. Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχάσει εκείνα που διακήρυσσε προηγουμένως.

Η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Μιλάμε συνέχεια για το οικονομικό πρόβλημα, για το οποίο ο κόσμος υπέστη τεράστιες θυσίες και προβλήματα. Παρ’ όλα τα τόσα προβλήματα, όμως, πιστεύω ότι υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα σχετικά με την Ελλάδα: και αυτό είναι οι σχέσεις της με την Τουρκία. Οι βαλκανικές χώρες που είχαν προβλήματα με την τελευταία είναι, τώρα, σε φιλικές σχέσεις μαζί της, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η Ελλάδα πρέπει να αναλύσει σοβαρά τα προβλήματά της με την Τουρκία και να ακολουθήσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στην οριστική λύση της διαμάχης της με αυτήν.

Βεβαίως, με τη σημερινή ηγεσία της, η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση σχεδόν με τους πάντες, ακόμη και με τις Μεγάλες Δυνάμεις ή μερικές από αυτές. Έχει καταντήσει ένα κράτος-παρίας και ίσως οι λογικοί άνθρωποι σ’ αυτήν την χώρα -όσοι υπάρχουν-, πρέπει να πάρουν μέτρα για να διορθώσουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ