Κυπριακό

Σχέδιο δημιουργίας νέων τετελεσμένων

Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δεν αποκλείουν συνδυασμό συντονισμένων εντάσεων σε περιοχές της Κυπριακής και της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παρά το Καστελόριζο, αλλά και συντονισμένες ενέργειες στη νεκρή ζώνη

Συγχρονισμένες δράσεις προς δημιουργία τετελεσμένων σε πολλαπλά επίπεδα σχεδιάζει η Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσει μιαν ανυπέρβλητα διαχειρίσιμη κατάσταση για την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να επιτύχει την εκβιαστική αποκόμιση οφελών στα θέματα της ενέργειας και του Κυπριακού.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, τις οποίες επιβεβαιώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα «φαίνεται να προχωρεί με βάση σχέδιο δημιουργίας νέων τετελεσμένων, σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορα θέματα, επιδιώκοντας να αποκομίσει κέρδη και ανταλλάγματα», δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την «ήδη δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση για την Κυπριακή Δημοκρατία», η οποία τελεί, διά της ωμής άσκησης της στρατιωτικής ισχύος, υπό το κράτος μιας ακραίας καταπάτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

«Ασχέτως εάν», όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «οι αποσκοπούσες σε περαιτέρω κλιμάκωση επαπειλούμενες τουρκικές ενέργειες αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, ελιγμό εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Άγκυρα, λόγω των δυσμενών, για την ίδια, ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και λόγω των διαρκώς επιδεινούμενων σχέσεών της με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνιστούν, παράλληλα, έναν ισχυρό μοχλό πίεσης επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως διαφαίνεται, «θα κριθούν πολλά τόσο για τη γεωπολιτική και ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής, όσο και για το Κυπριακό».

Έτσι κι αλλιώς, «είτε το ένα είτε το άλλο συμβαίνει ή και τα δύο», συμπληρώνουν, η επί θύραις περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία, «στρατηγικά, θα εκδιπλωθεί σε πολλαπλά επίπεδα, προς διαμόρφωση νέων, δυσυπέρβλητων, τετελεσμένων, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο». Ενδεχόμενο, τονίζουν, που καθίσταται ολοένα και περισσότερο πιθανό, «όσο αυξάνεται η νευρικότητα της Άγκυρας, η οποία βλέπει να εξαντλείται η τακτική του εκκρεμούς ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Ρωσία».

Λευκωσία και Αθήνα, πάντως, παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δεν αποκλείουν συνδυασμό συντονισμένων εντάσεων σε περιοχές της Κυπριακής και της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παρά το Καστελόριζο, αλλά και συντονισμένες ενέργειες στη νεκρή ζώνη.

Άγονη η μεσολάβηση Λουτ

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές στην εφημερίδα μας, η προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα, «με, ίσως, μόνο θετικό, το γεγονός ότι η μεσολάβηση ακόμη συνεχίζεται και δεν έχει εκπνεύσει οριστικά».

Κύριος σκόπελος για την έλλειψη προόδου, σημειώνουν, «η επιδίωξη της Άγκυρας και της τ/κ ηγεσίας να επιβάλουν τους όρους τους στη διαδικασία, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Λευκωσία».

Ως εκ τούτου, η στρατηγική της κυπριακής Κυβέρνησης, ελλείψει μοχλών άσκησης πίεσης, επικεντρώνεται στην εμμονή στη δρομολογημένη, από τον ΓΓ, διαδικασία και στα σημεία Γκουτέρες, εστιάζοντας στην ανάγκη ο ΓΓ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, για επαναφορά των δύο ηγετών σε τροχιά συμφωνίας επί της διαδικασίας.

Καθίσταται, ωστόσο, σαφές, ότι, «για τη Λευκωσία, δεν μπορεί να αρχίσει καμία, επί της ουσίας, διαπραγμάτευση, όσο δεν τερματίζονται οι παράνομες δραστηριότητες και παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Γεγονός που καθιστά… ουτοπικό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, τουλάχιστον ενόσω διαρκούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που καθορίζουν την παρούσα πολιτική συγκυρία.

Για τη Λευκωσία, δεν μπορεί να αρχίσει καμία, επί της ουσίας, διαπραγμάτευση, όσο δεν τερματίζονται οι παράνομες δραστηριότητες και παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Κωνσταντινούπολη και S-400

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, οι εξελίξεις σε δύο κεφαλαιώδους σημασίας θέματα, που θα λάβουν χώραν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενδέχεται να προσδιορίσουν αποφασιστικά τον δείκτη των επικείμενων κινήσεων στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Αυτά είναι, αφενός η έκβαση της «επαναληπτικής» εκλογικής μάχης στην Κωνσταντινούπολη, που έχει αναβιβαστεί σε ύψιστο πολιτικό διακύβευμα για τον Ρ. Τ. Ερντογάν και το ΑΚΡ, και, αφετέρου, η έκβαση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον - Άγκυρας για τους S-400, με πάντα σταθμισμένα υπολογισμένο τον… ενδιάμεσο ρόλο της Μόσχας.

Ως προς το δεύτερο, μια ενδεχόμενη παραλαβή του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα διαφοροποιήσει άρδην του συσχετισμούς δύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παροξύνοντας έτι περαιτέρω την επιθετικότητα της Άγκυρας. Θα εμβάλει, ωστόσο, την Τουρκία σε μια σχεδόν ανυπέρβλητη δίνη στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, «την οποία, αυτήν τη στιγμή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα διαχειριστεί, αφού η αμερικανική αντίδραση θα είναι και καίρια, αλλά και πολύμορφη».