Έγκλημα

Στο δικαστήριο η φρίκη του Μεταξά

Ώρα να λογοδοτήσει για τα φρικτά εγκλήματα του- Θα βρεθεί αντιμέτωπος με επτά φόνους και έναν βιασμό

Πλησιάζει η ώρα που ο 35χρονος στρατιωτικός Νίκος Μεταξάς θ’ ανέβει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για να λογοδοτήσει για τις αποτρόπαιες πράξεις του, για τα πιο φρικτά, ίσως, εγκλήματα, που έχει βιώσει η κυπριακή κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αναμένεται να καταχωρισθεί στο δικαστήριο σε μία εβδομάδα, οπότε λήγει και το 8ο διάταγμα κράτησης του υπόπτου.

Ο καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνος θα παρουσιαστεί αρχικά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για 7 φόνους, έναν βιασμό και άλλα αδικήματα, μεταξύ των οποίων, η προσπάθεια καταστροφής τεκμηρίων και η παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας. Από το Επαρχιακό αναμένεται να παραπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο, για να βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για καθεμία από τις δολοφονίες του.

Ανέκφραστος και ψυχρός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μεταξάς, κατά τις ανακρίσεις του, το προηγούμενο διάστημα, ήταν σταθερά ανέκφραστος και ψυχρός, χωρίς να δείχνει ίχνος ενόχλησης, παρότι δολοφόνησε πέντε αθώες γυναίκες και δύο παιδιά.
Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί πέραν των 800 καταθέσεων και αναμένεται να ληφθούν πέραν των άλλων 70. Επίσης, έχουν γίνει έρευνες σε σκηνές και αναγνωρίσεις αντικειμένων που σχετίζονται με την υπόθεση. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι στα ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.

Μετά την ανεύρεση της σορού της 6χρονης Σιέρα στη Λίμνη Μεμί, την περασμένη Τετάρτη, έχει κλείσει ο μακάβριος κύκλος των επιτόπιων ερευνών, καθώς πλέον έχουν βρεθεί και τα 7 θύματα του «Ορέστη». Απομένει ακόμα η ταυτοποίηση της σορού της Σιέρα, αλλά και η αποκάλυψη των αιτιών θανάτου δύο θυμάτων. Το άψυχο κορμάκι της Σιέρα εντοπίστηκε γυμνό και δεμένο με πλαστική κολλητική ταινία, τυλιγμένο σε σεντόνι, μαζί με ένα τσιμεντομπλόκ.

Ο Νίκος Μεταξάς, κατά τις ανακρίσεις του το προηγούμενο διάστημα, ήταν σταθερά ανέκφραστος και ψυχρός, χωρίς να δείχνει κάποια ενόχληση, παρότι δολοφόνησε πέντε αθώες γυναίκες και δύο παιδιά

Έκθεση γεγονότων από τον Τράγκολα

«Είχαμε μια καλοκουρδισμένη μηχανή και αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και στη Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο και την ανεύρεση όλων των σορών γυναικών και κοριτσιών που ο καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνος είχε ρίξει σε αυτές.

Ο κ. Τράγκολας, ο οποίος αφυπηρετεί από την Πυροσβεστικη Υπηρεσία την 1η Αυγούστου, είπε πως ως συντονιστής των ερευνών για την ανεύρεση των σορών θα ετοιμάσει έκθεση για τα γεγονότα και τις συνθήκες που αφορούν τις έρευνες, την οποία θα υποβάλει στον Αρχηγό Αστυνομίας, και η οποία θα συμπεριληφθεί ως κατάθεση στον φάκελο της υπόθεσης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τράγκολας υπογράμμισε τη σημασία που είχε η συνεργασία μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτικού τομέα για την ανεύρεση όλων των σορών.

«Είχαμε αγαστή συνεργασία και τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Για έρευνες κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες τις οποίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε, χρειάζονται εξειδικευμένος εξοπλισμός και εξειδικευμένη εκπαίδευση, και αυτά τα έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τέτοια θέματα», σημείωσε.

Είπε πως αν δεν υπήρχε η συνεργασία αυτή με την ιδιωτική εταιρεία «Brasal Marine Services Cy» δεν θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί η όλη επιχείρηση που έγινε. «Οι οδηγίες που είχαμε από την ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία ήταν να συνεχίσουμε μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν μας είπαν να σταματήσουμε σε καμία στιγμή», ανέφερε.

Ο κ. Τράγκολας είπε ακόμη πως στον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το 2020 ζητείται η αγορά μιας ρομποτικής κάμερας προηγμένης τεχνολογίας όπως αυτήν που έχει η ιδιωτική εταιρεία.

Ερωτηθείς αν όσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για ανεύρεση των σορών θα τύχουν ψυχολογικής υποστήριξης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε πως είναι μια καθιερωμένη πρακτική «όταν μέλη μας αντιμετωπίσουν ένα συμβάν με θύματα να τα υποστηρίζουμε ψυχολογικά», και αυτό έχει ήδη γίνει και σε αυτήν την περίπτωση.