Πολιτισμός

«The Roof is on Fire» με μουσική της Ανατολής

H ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου ξαναζωντανεύει

Κάθε χρόνο οι μνήμες ξυπνούν, οι συζητήσεις και τα γέλια, οι ήχοι από βήματα, αναπηδούν από τους κουρασμένους τοίχους, ίχνη των κατοίκων μιας πόλης που έγραψε ιστορία, απόηχος μιας άλλης εποχής που συνυπάρχει με το σήμερα.

Το μπαλκόνι με την ωραιότερη θέα της παλιάς Λευκωσίας, στην ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ζωντανεύει και φέτος και υποδέχεται την επιστροφή των εκδηλώσεων «The Rοοf», που καθιερώνεται πλέον σε θεσμό.

Πέρσι το «Reclaiming the Roof» με μια και μόνο μουσικοθεατρική παράσταση με διαδραστικά στοιχεία και έντονη διάθεση κατάφερε να ξυπνήσει το παρελθόν και να κερδίσει τον κόσμο.

Μια ομάδα μουσικών ξαναζωντάνεψε με ήχους, εικαστικές παρεμβάσεις και δράσεις έναν εγκαταλελειμμένο για χρόνια χώρο, καλώντας το κοινό να τους ακολουθήσει πίσω στον χρόνο, μέσα από διάφανες μελωδίες και ήχους από το παρελθόν.

Φέτος το «The Roof19» επιστρέφει! Ανανεωμένο, εμπλουτισμένο και γεμάτο ζωή, για να ανεβάσει τη διάθεση και το κέφι και να χαρίσει ακούσματα και θέαση, που δεν έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε συχνά.

Ακούσματα της Ανατολής

Το πρώτο event της χρονιάς εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, με το Μουσικό Σχήμα Παραδοσιακής Μουσικής «Σαντούτο», το οποίο θα μας πάρει πίσω στην παλιά ελληνική Ανατολή, στα μερακλίδικα χρόνια της Κωνσταντινούπολης, της Μικρά Ασίας και της Σμύρνης.

Δυο άγνωστα για τους περισσότερους μουσικά παραδοσιακά συγγενικά όργανα, το κανονάκι και το σαντούρι, το καθένα με το δικό του χαρακτηριστικό ηχόχρωμα, θα σκορπίσουν ανεπανάληπτες νότες και θα μας θυμίσουν τη μαγεία της Ανατολής.

Το «Σαντούτο», ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε πριν από 4 χρόνια, και που αποτελείται από τέσσερεις μουσικούς (σαντούρι, βιολί, λαούτο και φωνή) και έναν ηχολήπτη, ενώνει δυνάμεις σε μια μουσική σύμπραξη με τον Ελλαδίτη καλλιτέχνη Στέφανο Δορμπαράκη, δεξιοτέχνη στο κανονάκι.

Η ομάδα, που έχει ήδη στο ενεργητικό της ντόπιες και διεθνείς συμμετοχές, αποτελείται από τον Γιώργο Λάμπρου, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Χαράλαμπο Παντελή και Χρίστο Χριστοδούλου.

Ανατρεπτική παράσταση

Μια δεύτερη ανατρεπτική παράσταση, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επίσης στο πλαίσιο του «The Roof19».

Η θεατρική ομάδα enacttheatre, που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Μακρή και την Έλενα Καλλινίκου και που ασχολείται με τη δημιουργία θεάτρου επινόησης και performance, θα μας οδηγήσει – ξεναγήσει, με την παράσταση «εξήντα ένα», στην ταράτσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος.

Το performance στοχεύει να ενεργοποιήσει τη φαντασία, τον χώρο και την παρουσία τού κάθε συμμετέχοντος στο «Τώρα και εδώ», δίνοντας ζωντάνια στον κτήριο του Πολιτιστικού παράλληλα με την υπόλοιπη πόλη λόγω της κεντρικής του τοποθεσίας και της ζωής που το περιβάλλει.

Η enacttheatre, σε συνεργασία με τον Γιώργο Βαλαή της ομάδας Blitz Theatre Group, διοργάνωσαν στη Κύπρο σεμινάριο σκηνικής γραφής. Πρώτη παραγωγή της ομάδας αποτελεί η διασκευή του έργου «Η Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάυντε, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού προγράμματος «Songs of My Neighbours». Επίσης το project «Η Δεσποινίς Μαργαρίτα» περιόδευσε στην Κύπρο και την Αθήνα, και παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ όπως το TEDxLimassol και PopUp Festival του Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας, και στο The Performance Shop της Λίας Χαράκη στη Λευκωσία.

Το πιο πρόσφατο έργο της ομάδας είναι η devised παράσταση με τίτλο «Πέτα Στον Αέρα».

Οροφή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22128157

Είσοδος ελεύθερη

* Θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, μόνο με προκρατήσεις στο τηλέφωνο 22 128175

Τα βράδια των εκδηλώσεων του «The Roof 19», τα Mουσεία και η έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος και Ελλάδα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.