Ευρωεκλογές 2019

Η μεγαλύτερη κομματική παραπλάνηση είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, επί του συνόλου των ψηφισάντων. Η πραγματική, σε απόλυτους αριθμούς, εκατοστιαία αναλογία των ποσοστών των κομμάτων είναι πολύ μικροτέρα της μισής, εξ αυτής που ανακοίνωσαν επί των αποτελεσμάτων

Μετά από μια προεκλογική περίοδο με πρωταγωνιστές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα, η οποία ήταν γεμάτη από ακρότητες, χαρακτηρισμούς απαράδεκτους, φανατισμό, αλαζονεία, αντιδημοκρατικό παραλήρημα, ασυναρτησίες άσχετες με την ταυτότητα των εκλογών, συνωμοσίες και πριμοδοτήσεις και, προ πάντων, μιαν αποχή του 55,01 τοις εκατόν, και 1,18 τοις εκατόν λευκά - άκυρα ψηφοδέλτια, ο κυρίαρχος λαός απεφάνθη.

Αφήνω ασχολίαστη τη σωστική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την τραγική αναφορά του περί μηδενικών, που δεν το κρύβω συνεχίζει και σήμερα να παραμένει εν ισχύι.

Καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων των αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων μιλούσαν (φλυαρούσαν) αόριστα και γενικόλογα για διάφορα θέματα, όπως το Κυπριακό, τους υδρογονάνθρακες, την οικονομική κρίση και τη διάλυση του Συνεργατισμού, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον αισχρό ρόλο της ΕΕ στην περίοδο του 2013, των εδώ λαμογιών και όχι μόνο, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, που είχαν αναφερθεί ακροθιγώς σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Δυστυχώς, δεν είχαν παραθέσει στον λαό έναν λογαριασμό κερδών και ζημιών από την ΕΕ, ή ακόμα και του τι μπορούσαμε να είχαμε διεκδικήσει και το χάσαμε ή, τέλος, πώς θα συμπεριφέρονταν μετεκλογικά από τη θέση του ευρωβουλευτή. Όταν ο Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, έθεσε σε εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ και σε άλλους, τεκμηριωμένα, τα θέματα που έπρεπε να είχαν αναπτύξει περί γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, περιφερειακής ανάπτυξης και στον κυπριακό λαό, αφενός μεν τον ειρωνεύθηκαν κάποιοι και, αφετέρου, αδυνατούσαν να απαντήσουν, αφήνοντας να φανεί η ασχετοσύνη τους.

Ένα άλλο φαινόμενο που, αν, όντως, έγινε, παρουσιάζει πολύ σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και μη σεβασμό στους πολίτες και πρέπει να προβληματίσει τον λαό, είναι η πριμοδότηση από το ΔΗΚΟ, και όχι μόνον, της ΕΔΕΚ, ώστε να φράξουν τον δρόμο προς την Ευρώπη στο ΕΛΑΜ. Όταν κάτι ανάλογο λέχθηκε ότι έγινε στις προεδρικές εκλογές του 2018, ώστε να αποκλειστεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και να περάσει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Μαλάς, δεν άρεσε στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τότε, γιατί το έπραξε τώρα; Πού είναι οι δημοκρατικές του αρχές και ο σεβασμός στην ετυμηγορία του λαού;

Παρακολουθούσαμε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων να χαρακτηρίζουν το ΕΛΑΜ ως φασιστικό, ναζιστικό κόμμα, και ως πραξικοπηματίες και θαυμαστές της χούντας, και, από την άλλη πλευρά, κουραστήκαμε να ακούμε τους εκπροσώπους του ΕΛΑΜ να καταδικάζουν τον φασισμό, τον ναζισμό και τη χούντα. Φυσικά, αξιωματούχους της ΕΟΚΑ Β΄ και πραξικοπηματίες είχαν πολλά κόμματα, ο δε ΔΗΣΥ είχε και βουλευτές που ήσαν υπουργοί της οκταήμερης πραξικοπηματικής κυβέρνησης και κάποιοι, μάλιστα, σήμερα, αν και στην τρίτη ηλικία, είναι αναντικατάστατοι και απολαμβάνουν πολύ υψηλούς μισθούς και άλλες παροχές, όπως αυτοκίνητα, κ.ά.

Από το ΑΚΕΛ, που είναι γνωστές οι θέσεις και οι σχέσεις του με το καθεστώς της πρώην ΕΣΣΔ, κανένας δεν ζήτησε να απολογηθεί ή να καταδικάσει τα εγκλήματα του Στάλιν. Προτείνω σε όσους έχουν λίγο χρόνο να μελετήσουν το βιβλίο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΓΚΟΥΛΑΓΚ.

Κάτι που πρέπει να απασχολήσει είναι η μεθοδική και αθόρυβη, πλην, όμως, απόλυτα επιτυχής, ως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος, προεκλογική εκστρατεία του εκλεγέντος ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη κομματική παραπλάνηση είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, επί του συνόλου των ψηφισάντων. Η πραγματική, σε απόλυτους αριθμούς, εκατοστιαία αναλογία των ποσοστών των κομμάτων είναι πολύ μικροτέρα της μισής, εξ αυτής που ανακοίνωσαν επί των αποτελεσμάτων, ήτοι ΔΗΣΥ 12,5 %, ΑΚΕΛ 12%, ΔΗΚΟ 6%, ΕΔΕΚ 4,5%, ΕΛΑΜ 3,5% κοκ.

Ελπίζω οι κομματικές ηγεσίες να μελετήσουν τα χαμηλά αποτελέσματα που έλαβαν, τα αίτια της μεγάλης αποχής, τις λαφαζανιές που εκστομούσαν οι εκπρόσωποί τους από τηλεοράσεως και το χαμηλό επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας και να σεβαστούν τον λαό, αλλιώς στις επόμενες εκλογές θα προσέρχονται στις κάλπες μόνον οι σκληροπυρηνικοί και ο λαός θα τους γράψει...