Παραπολιτικά

Και τώρα φουλ για τις... Βουλευτικές

Οι Ευρωεκλογές τέλειωσαν, ζήτω οι... Βουλευτικές του 2021. Και μη μου πείτε ότι έχουμε ακόμα δύο χρόνια μέχρι τότε. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος των Βουλευτικών. Διότι εκεί επικεντρώνεται πλέον η προσοχή όλων των κομμάτων. Θα μελετήσουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, για να καθορίσουν τη στρατηγική τους για τις Βουλευτικές. Εκείνοι που είχαν απώλειες, θα προσπαθήσουν να τις επανακτήσουν. Και εκείνοι που είχαν κέρδη, θα προσπαθήσουν να τα διατηρήσουν. Και εάν πρόκειται για «δανεικά» κέρδη, θα προσπαθήσουν να τα οικειοποιηθούν.

Το ΑΚΕΛ, πάντως, είχε μερίδιο από αυτά τα «δανεικά» κέρδη, με τις ψήφους 4.076 Τουρκοκυπρίων. Το διαχρονικό σύνθημα του ΑΚΕΛ «Οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέρφια μας», τώρα δικαιώνεται. Απλώς πρέπει να τροποποιηθεί κάπως και να γίνει «Οι Τουρκοκύπριοι είναι... ψηφοφόροι μας»!

Ευχαριστημένος εμφανίστηκε το βράδυ των Ευρωεκλογών ο Αβέρωφ. Ο ΔΗΣΥ, είπε, διατήρησε την πρωτιά, παρά τον άγριο πόλεμο που εξαπέλυσε στην Κυβέρνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση. Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια. Διατήρησε μεν την πρωτιά ο ΔΗΣΥ, αλλά έχασε 16.000 ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Στις φετινές Ευρωεκλογές, αυτό δεν στοίχισε, διότι πάλι έβγαλε δύο ευρωβουλευτές το κόμμα. Στις βουλευτικές εκλογές, όμως, του 2021, αν δεν επιστρέψουν αυτοί οι ψηφοφόροι, η παρουσία του ΔΗΣΥ στη Βουλή θα είναι κουτσουρεμένη.

Σίγουρα κερδισμένο είναι το ΔΗΚΟ, που κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο και να αυξήσει και τις ψήφους του κατά 10.712. Κερδισμένη, όμως, είναι και η ΔΗΠΑ του Καρογιάν, που κινήθηκε στον ίδιο χώρο και εξασφάλισε ποσοστό 3,8%. Και οι δύο στρέφουν τώρα τα βλέμματα στις Βουλευτικές, όπου η σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσεως θα είναι αναπόφευκτη.

Η ΕΔΕΚ κατάφερε να διατηρήσει την έδρα της, έστω και με «δανεικές» ψήφους από άλλους χώρους, που δεν ήθελαν να εισέλθει το ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή. Ωστόσο το ΕΛΑΜ αύξησε τρομακτικά τις ψήφους του (κατά 16.210 σε σχέση με το 2014) και φιλοδοξεί να εκλέξει περισσότερους βουλευτές στις εθνικές εκλογές του 2021.

Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών πάτωσαν, με μόλις 3,29%. Οι Οικολόγοι είδαν το πράσινο να γίνεται μαύρο και η Συμμαχία έμεινε χωρίς Πολίτες...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ