Δέκα μεγάλες πόλεις της Ευρώπης σε ανοιχτή μάχη με την Airbnb

Σε μια κοινή επιστολή, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Μπορντό, οι Βρυξέλλες, η Κρακοβία, το Μόναχο, το Παρίσι, η Βαλένθια και η Βιένη ανέφεραν ότι η Airbnb πρέπει να είναι στην ατζέντα της επόμενης συνόδου των Επιτρόπων

Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στη μάχη τους με την Airbnb και άλλες ιστοσελίδες παρόμοιων υπηρεσιών. Οι πόλεις υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της Airbnb οι ντόπιοι αποκλείονται από την εύρεση στέγασης και πως αλλάζει το πρόσωπο των γειτονιών. Σε μια κοινή επιστολή, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Μπορντό, οι Βρυξέλλες, η Κρακοβία, το Μόναχο, το Παρίσι, η Βαλένθια και η Βιένη ανέφεραν ότι η Airbnb πρέπει να είναι στην ατζέντα της επόμενης συνόδου των Επιτρόπων.

Τον Απρίλιο, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε με μη δεσμευτική άποψη ότι, σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ, η Airbnb θα πρέπει να θεωρείται ως ψηφιακός πάροχος πληροφοριών και όχι παραδοσιακός κτηματομεσίτης. Το καθεστώς αυτό, εάν επιβεβαιωθεί από το δικαστήριο, θα επέτρεπε στην Airbnb και σε παρόμοιες πλατφόρμες να λειτουργούν ελεύθερα σε ολόκληρο το μπλοκ και ουσιαστικά τις απαλλάσσει από κάθε ευθύνη συμμόρφωσης με τους τοπικούς κανόνες.

«Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι τα σπίτια πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για να ζουν οι πολίτες», ανέφεραν οι πόλεις σε δήλωση που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ. «Πολλοί υποφέρουν από τη σοβαρή έλλειψη στέγασης. Όπου τα σπίτια μπορούν να νοικιάζονται πιο προσοδοφόρα στους τουρίστες, εξαφανίζονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικιών», αναφέρεται.

Οι πόλεις δήλωσαν ότι οι τοπικές Αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της έκρηξης στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις για διακοπές, όπως τα αυξανόμενα ενοίκια για τους κατοίκους με τη θέσπιση των δικών τους κανονισμών ανάλογα με την τοπική κατάσταση.

«Πιστεύουμε ότι οι πόλεις είναι σε καλύτερη θέση για να κατανοήσουν τις ανάγκες των κατοίκων τους», δήλωσαν. «Έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την τοπική δραστηριότητα μέσω των κανόνων πολεοδομίας και στέγασης. Ο γενικός εισαγγελέας φαίνεται να υπονοεί ότι αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατό για τους γίγαντες του Διαδικτύου».

Μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η Airbnb έχει σήμερα περισσότερες από 18.000 εγγραφές στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, 22.000 στο Βερολίνο και περίπου 60.000 στο Παρίσι. Τα στοιχεία από την ομάδα InsideAirbnb πέρυσι υποδεικνύουν ότι πάνω από το ήμισυ των αγγελιών ήταν για ολόκληρα διαμερίσματα ή σπίτια και ότι ακόμη και σε πόλεις όπου οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις περιορίζονταν από τις τοπικές Αρχές, μέχρι και 30% των σπιτιών ήταν διαθέσιμα για τρεις ή περισσότερους μήνες τον χρόνο. Πολλές πόλεις λένε ότι η βραχυπρόθεσμη έκρηξη των μισθώσεων αυτού του είδους συμβάλλει στην άνοδο τιμών των ενοικίων και στην κερδοσκοπία. Οι Αρχές των πόλεων φοβούνται ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και την «κοινή οικονομία» σε όλο το μπλοκ παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν ότι οι γειτονιές θα παραμείνουν προσιτές και ζωντανές για τους κατοίκους.

Οι πόλεις δεν είναι ενάντια σε αυτό το είδος διακοπών, δήλωσαν, αλλά τονίζουν πως ο τουρισμός παρέχει σε μια πόλη με εισόδημα και θέσεις εργασίας που όμως θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίζεται με κανόνες.

Η Airbnb δήλωσε τον Απρίλιο ότι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, η οποία δήλωσε ότι έδωσε «σαφή εικόνα των κανόνων που ισχύουν για τις πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας και πώς αυτοί οι κανόνες συμβάλλουν στη δημιουργία ευκαιριών για τους καταναλωτές». Είπε ότι θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους για να φέρει τους ντόπιους στο επίκεντρο των βιώσιμων ταξιδιών του 21ου αιώνα.

Ο Ian Brossat, αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε στα τέσσερα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού, το ένα τέταρτο όλων των ακινήτων δεν είναι πλέον στέγες κατοίκων, αλλά σπίτια που ενοικιάζονται σε τουρίστες. Ο Brossat δήλωσε ότι η πόλη είχε θέσει νέους κανόνες και ότι ο αριθμός των ενοικιάσεων Airbnb είχε σταθεροποιηθεί, αλλά «τώρα η Airbnb στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νόμο που είναι προφανώς εξαιρετικά ευνοϊκός για τις δραστηριότητές της. Οι τοπικοί μας κανόνες απειλούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει, προσθέτοντας πως δεν μπορούν να αφήσουν την Airbnb να γίνει πιο ισχυρή από την ίδια την πόλη.