Διώχνουν το μνημείο Ισαάκ-Σολωμού από το οδόφραγμα της Δερύνειας
Μετά τις δηλώσεις Οζερσάι-Τατάρ ότι θα ανοίξουν τα Βαρώσια
Ένα σχεδόν μήνα πριν από τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την ολοκλήρωση του εγκλήματος της Τουρκίας σε κυπριακό έδαφος, το ψευδοκράτος εντείνει την τουρκική προκλητικότητα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, προαναγγέλλοντας την είσοδο στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και το άνοιγμα υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα παραπέρα, στο οδόφραγμα Δερύνειας, ένα πρόχειρο μνημείο το οποίο τοποθετήθηκε από την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού τον περασμένο Δεκέμβριο εις μνήμην των δύο ηρωομαρτύρων του 1996, εκδιώχνεται άρον-άρον.
Επιβάλλουν τη λήθη
Τον Αύγουστο του 1996, δύο νέοι από το Παραλίμνι, δύο ξαδέλφια, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, δολοφονούνται βάρβαρα από τους Γκρίζους Λύκους. Ο μεν Τάσος ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου λίγα μέτρα από το οδόφραγμα της Δερύνειας κατά τη μεγάλη πορεία που διοργάνωσαν οι μοτοσικλετιστές. Ανήμερα την κηδεία του, ο ξάδελφός του Σολωμός, σε μια αυθόρμητη κίνηση, εισέρχεται στη νεκρή ζώνη, ανεβαίνει στον ιστό και αποπειράται να κατεβάσει τη σημαία της ντροπής του ψευδοκράτους. Ο δολοφόνος του, Κενάν Ακίν, παίρνει θέση βολής από το απέναντι μπαλκόνι και του ρίχνει τη χαριστική βολή στον λαιμό. Το μπαλκόνι στέκει εκεί μέχρι σήμερα αγέρωχο, να θυμίζει ως μνημείο στην κατοχική πλευρά την επιτυχία της αναστολής της διαδήλωσης των Ελληνοκυπρίων για την κατάφωρη αδικία της συνεχιζόμενης από το 1974 κατοχής. Το λευκό μπαλκόνι είναι το πρώτο κτήριο που συναντά κανείς περνώντας διά μέσου του οδοφράγματος της Δερύνειας από την ελεύθερη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Τα υπόλοιπα χρόνια, οι μοτοσικλετιστές μετέβαιναν κάθε Αύγουστο στο σημείο όπου μέχρι το 2018 υπήρχαν συρματοπλέγματα για να αποτίσουν συμβολικά φόρο τιμής στους δύο ηρωομάρτυρες, αλλά και να ατενίσουν τα σημεία της θυσίας τους. Τα συρματοπλέγματα ήταν μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο το μόνο μνημείο που ήταν στημένο στη μνήμη τους. Από εκεί και έπειτα, όταν πια άνοιξε το σημείο ελέγχου της Δερύνειας, σε μιαν αυθόρμητη πρωτοβουλία, ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2018, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού μετέφερε και έστησε σε χώρο πλησίον του οδοφράγματος ένα πρόχειρο και φορητό μνημείο, στο οποίο αναγράφονται τα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου, ενώ οι δύο χαροκαμένοι γονείς, Σπύρος Σολωμού και Τασούλα Ισαάκ, τοποθέτησαν δύο λευκούς σταυρούς στη μνήμη των παιδιών τους. Κατόπιν, φυτεύτηκαν τέσσερεις ελιές και τέσσερεις χαρουπιές, αριθμός που συμβολίζει τα σαράντα τέσσερα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.
Όμως, πρόσφατα, κατόπιν καταγγελίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, η Αστυνομία σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, καταχώρισαν υπόθεση για τη συγκεκριμένη ενέργεια και την παρουσία του πρόχειρου και φορητού μνημείου εντός ιδιωτικού τεμαχίου, ζητώντας, παράλληλα, τη μετακίνησή του.
Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, Ανδρέας Πεττεμερίδης, μιλώντας στη «Σ», εξέφρασε τη λύπη και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, διερωτώμενος ποιους ενοχλεί η μνήμη. Τόνισε, επίσης, ότι αναφέροντας το γεγονός στον πατέρα τού Σολωμού Σολωμού, Σπύρο, αυτός του ανέφερε: «Γιε μου, πες τους ότι τα έβαλα εγώ».
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι λογοδοτώντας μόνο στους ήρωες, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στον πατέρα του Σολή και στη μητέρα του Τάσου, δεν θα σταματήσει στιγμή να δίνει το είναι της για τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Μέχρι τη στιγμή εκείνη, όπως αναφέρεται, που τα οδοφράγματα θα πέσουν για την Ελευθερία και όχι για τον τουρισμό, μέχρι τη στιγμή εκείνη που οι συμβολικές κινήσεις για τη διαφύλαξη της μνήμης θα γίνονται από την Πολιτεία και με πλήρη σύμπραξη της Κοινωνίας, για να μην υποχρεώνεται μια Πρωτοβουλία να «ενοχλεί», χρησιμοποιώντας τέσσερα τετραγωνικά μέτρα μπροστά από το οδόφραγμα της Δερύνειας. Θέτει, παράλληλα το ερώτημα, ποιος θα διενεργήσει έρευνα για την κλεμμένη γη στην Κερύνεια, τη Μόρφου, την Αμμόχωστο, και τη Μεσαορία;
Γνωστή είναι επίσης και η πρόθεση του γνωστού Ελλαδίτη ερμηνευτή Νότη Σφακιανάκη να στήσει ο ίδιος μνημείο για να τιμήσει τον Σολωμό Σολωμού. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι 23 ολόκληρα χρόνια μετά τη θυσία των δύο ηρωομαρτύρων, δεν έχει εκδηλωθεί πρόθεση από την Πολιτεία για ικανοποίηση των αιτημάτων είτε των συγγενών είτε και της πρωτοβουλίας για ανέγερση μνημείου.
Από την άλλη, δικαιολογημένη θεωρείται και η αντίδραση των μοτοσικλετιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την απόρριψη στην προσπάθειά τους να αποτίσουν φόρο τιμής στους δικούς τους ανθρώπους, ακόμη και με συμβολικές πρωτοβουλίες, εκφράζοντας μάλιστα και τη δυσαρέσκειά τους που στο οδόφραγμα Δερύνειας, παρ’ ότι έχουν στηθεί πάρκα και κτήρια αφιερωμένα στις δικοινοτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, το μνημείο για τον Τάσο και τον Σολάκη θεωρείται προσβλητικό και ανεπιθύμητο.
Ανοίγουν το Βαρώσι
Την ίδια ώρα, το ψευδοκράτος φαίνεται να μην έχει καμία πρόθεση ούτε να διαγράψει τη δικιά του μνήμη, ούτε και να προβεί σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ αλλά και του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, το ψευδοκράτος θα στείλει τεχνική επιτροπή εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου για να καταγράψει τις περιουσίες με πρόθεση το άνοιγμά τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κάνοντας μάλιστα λόγο και για μετατροπή της Αμμοχώστου σε Λας Βέγκας.
Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας», Παύλος Ιακώβου, εξέφρασε τον φόβο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια πιθανόν να διχάσει τους Αμμοχωστιανούς στο θέμα των περιουσιών, αφού ενδεχομένως να υπάρξει πρόθεση κάποιων να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους.
Ανησυχία επικρατεί και στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου όσον αφορά τα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία. Όπως δήλωσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, τα εκκλησιαστικά μνημεία εντός της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου υποδηλώνουν τον Χριστιανισμό και την ελληνικότητα της περιοχής.
Αντιδρούν και οι Τουρκοκύπριοι
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αντίδραση στη συγκεκριμένη απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» εκφράζουν και Τουρκοκύπριοι. Ο Τουρκοκύπριος Αμμοχωστιανός ακτιβιστής Σερτάρ Ατάι, της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Αμμόχωστο, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ενέργεια του ψευδοκράτους, καθώς, όπως είπε, σημαντικό είναι, η ανοικοδόμηση αλλά και η επανεγκατάσταση των Βαρωσίων να γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων στην τεχνική ομάδα.