Αναλύσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χριστόφιας

Με τιμές εν ενεργεία Προέδρου θα ταφεί την ερχόμενη Τρίτη - Θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα

Απεβίωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ηλικία 72 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με σοβαρά προβλήματα υγείας που επιβάρυναν την κατάστασή του το τελευταίο διάστημα.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοσηλευόταν από τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, λόγω σημαντικής αναπνευστικής επιβάρυνσης, με την κατάσταση της υγείας του να είναι κρίσιμη. Μία ημέρα πριν καταλήξει, είχε πραγματοποιηθεί διευρυμένο ιατροσυμβούλιο, το οποίο προχώρησε σε ανασκόπηση των δεδομένων της κατάστασης υγείας του Δημήτρη Χριστόφια και διαπίστωσε τη μη αναστρεψιμότητα των σοβαρών προβλημάτων υγείας του. Η κατάσταση της υγείας του σημείωσε περαιτέρω επιδείνωση και κατέληξε στις 5:40 το απόγευμα της Παρασκευής.

Η ζωή του Δημήτρη Χριστόφια

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Kάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Υπήρξε ο 6ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013, οπότε και τον διαδέχτηκε στο αξίωμα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη στιγμή της ανάδειξής του στο υψηλότερο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας υπηρετούσε τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση την οποία κατείχε από το 2001. Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις για πρώτη φορά στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά τον θάνατο του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό Γενικό Γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερεις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.). Το 1969, στο 5ο Συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Ν., εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην Ε.Δ.Ο.Ν., της οποίας εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας. Το 1977 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια, μεταξύ των οποίων και το μετάλλιο Αλεξάντερ Πούσκιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που απενεμήθη το 2007 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη φίλιων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και την υποστήριξή του στη ρωσική γλώσσα και πολιτισμό, τον Μεγαλόσταυρο με άστρο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, που απενεμήθη το 2009 από τον Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Πίου του ΙΧ που απενεμήθη το 2010 από τον Α.Α. Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, και μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που απενεμήθη το 2010 από τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Επιπλέον, κατέχει τιμητικούς τίτλους από αριθμό πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων των: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2004), Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας (2008), Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζια (2009), Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011) και Πανεπιστήμιο Μαριούπολης (2011). Έχει τιμηθεί επίσης και από πολλές πόλεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουκρανία.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν διδάκτωρ ιστορικών επιστημών του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας (Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης). ​

Με τιμές εν ενεργεία

Προέδρου η κηδεία

Η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια θα τελεστεί την Τρίτη (25/6), στις 5 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο. Την ίδια ημέρα, η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Σε έκτακτη συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η κηδεία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τελεστεί δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Υπουργικό κήρυξε δημόσιο πένθος από το Σάββατο μέχρι και την ημέρα της κηδείας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. Η ημέρα της κηδείας κηρύχθηκε ως δημόσια αργία.

Αποφασίστηκε επίσης να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα Μέλη της Κυβέρνησης, του Διπλωματικού Σώματος και οι Πολιτειακοί Αξιωματούχοι. Βιβλία συλλυπητηρίων θα ανοιχθούν επίσης σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας. Στο βιβλίο θα αναγράφεται το ακόλουθο κείμενο: «Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του βουλευτή, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η πολιτική ηγεσία

βυθίστηκε στη θλίψη

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκε τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού, πρόσθεσε, «που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου». «Γνωρίζοντας πόσο ταλαιπωρήθηκε από την κλονισμένη για δεκαετίες υγεία του, εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, και στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

Ανακοινώσεις για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας εξέδωσαν επίσης κόμματα, νεολαιίστικες οργανώσεις, φορείς, σύνδεσμοι, οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα. Το ΑΚΕΛ εξέφρασε βαθύτατη θλίψη, μεταφέροντας τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συντρόφισσα Έλση και σε όλη του την οικογένεια. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια, καθώς επίσης και στην κομματική του οικογένεια, το ΑΚΕΛ. «Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αναγνωρίζουμε τον ανθρώπινό του χαρακτήρα, την τιμιότητα που τον διέκρινε καθώς και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασαν θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Συλλυπητήρια στην οικογένεια αλλά και προς το ΑΚΕΛ εξέφρασε και η ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, το Κίνημα Αλληλεγγύη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν. Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και συμπλήρωσε: «Ο εκλιπών υπηρέτησε την Κύπρο και τον λαό μας, από σημαντικά πολιτειακά αξιώματα, σε κρίσιμα χρόνια για την ιστορία της πατρίδας μας». Με τη σειρά του, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εκφράζοντας «βαθιά θλίψη για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι η πορεία του εκλιπόντος «ταυτίστηκε με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και πατριωτισμό».

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε και σύσσωμη η ελληνική Κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και κόμματα όπως το ΚΚΕ. Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε και η τουρκοκυπριακή κοινότητα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.