Ενέργεια

Πολιορκούν γεωτρητικά οι Τούρκοι και απαντούν στις… κυρώσεις

Στην ακίδα των στοχευμένων μέτρων λογαριασμοί και περιουσία της ΤΡΑΟ για οικονομική ασφυξία

Ενισχυμένη ρητορική συμπαράσταση με πολλές υποσχέσεις εκμαίευσε η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσωπικά από την πλέον κρίσιμη -από το 2004- σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η διπλωματική μάχη στέφθηκε εν μέρει με επιτυχία καθότι το αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων ήταν λειψό και χωρίς “δόντια”. Παρά ταύτα, η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων κρίνεται αυστηρά καθώς η Τουρκία απαντά καθημερινά στις “εγκυμονούσες στοχευμένα μέτρα” Βρυξέλλες, όχι μόνο με δηλώσεις - πρόκληση, μα κυρίως με πολιορκία της Κυπριακής ΑΟΖ εξ Ανατολάς και Δυσμάς.

Ο επί του εδάφους ακρωτηριασμός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μεγάλα θαλάσσια μέρη της, αφενός δυτικά της Πάφου και αφετέρου (λίαν συντόμως) νοτίως της Καρπασίας, στον κόλπο της Αμμοχώστου, είναι γεγονός αναντίλεκτο. Και ως τέτοιο γεγονός ανεβάζει αναπόδραστα το πολιτικό θερμόμετρο, που δεν προβλέπεται να κατέβει σε φυσιολογικά επίπεδα, τουλάχιστον πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ετεροβαρές ισοζύγιο

Κομισιόν και Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. έχουν πλέον ξεκάθαρη και από το ανώτατο δυνατό επίπεδο εντολή, για να καταθέσουν το συντομότερο δυνατό προτάσεις στοχευμένων μέτρων εις απάντησιν της τουρκικής προκλητικότητας.

Η απόφαση τόσο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όσο και η επικύρωση με σαφή συγκεκριμενοποίηση για στοχευμένα μέτρα, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρούνται και είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Το ισοζύγιο της αποτελεσματικότητας ωστόσο είναι ετεροβαρές γιατί ο “σαματάς” της Ε.Ε. έρχεται αφενός καθυστερημένα -η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα έχει πάντα το τίμημα της- αφετέρου είναι πρακτικά αναποτελεσματικός - ελλείψει στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ένωσης σε αντιδιαστολή με την ισχύ της Τουρκίας σε αυτήν την περίπτωση. Η οποία Άγκυρα φρόντισε να υπενθυμίσει μεμιάς, με πανηγυρικά νταούλια απόπλου του δεύτερου γεωτρύπανου, ποιος έχει το πάνω χέρι.

Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησαν σε πρώτο χρόνο προβλήματα στην Τουρκία, ωστόσο ο Πορθητής -όπως παραδέχονται πλέον όλοι- συνέχισε με τον έναν ή άλλον τρόπο τη δουλειά του. Διακόρευσε δε, ήδη, σε μεγάλο βάθος τα κυπριακά ύδατα αναζητώντας τον φυσικό πλούτο των Κυπρίων προς όφελος όμως του νεοσουλτάνου και των άνομων σχεδίων του.

Όμοια προφανώς θα είναι τα αποτελέσματα και πιθανής έκδοσης διεθνών ενταλμάτων για το προσωπικό ή τις υποστηρικτικές εταιρείες του “Γιαβούζ”. Και εδώ εγείρεται το ερώτημα τι περισσότερο μπορούν να κάνουν οι Βρυξέλλες.

«Στραγγαλίζουν» την ΤΡΑΟ

Τα δημοσιοποιηθέντα από τον Γιοχάνες Χάαν -Επίτροπο Διεύρυνσης- πιθανά μέτρα περί περικοπής προενταξιακών κονδυλίων ή αναστολής του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο Ε.Ε. - Τουρκίας ακούγονται μεν ωραία, αλλά άπαντες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν από μόνα τους να οδηγήσουν σε αυτό που ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει μέχρι τέλους στόχος. Να αναγκαστεί η Τουρκία να αποχωρήσει από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Με αυτό στο χέρι ρωτήσαμε διπλωματικές πηγές τι άλλο όπλο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα της Ε.Ε. Αυτό που ξεχωρίζει από τα όσα στο πλαίσιο των νομικών κυρώσεων θα μπορούσαν να αποφασιστούν είναι η πιθανή δέσμευση λογαριασμών και περιουσίας της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας, γνωστής ως ΤΡΑΟ. Και αυτό γιατί η εν λόγω εταιρεία είναι η operator των παράνομων γεωτρήσεων και η φέρουσα την ευθύνη πληρωμής των εξόδων τόσο για τα γεωτρύπανα και υποστηρικτικά πλοία, όσο και για το προσωπικό. Ως εκ τούτου, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, μια τέτοια πιθανή κίνηση ίσως έχει αποτέλεσμα και φέρει σε δύσκολη θέση την εταιρεία. Από την άλλη το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους ιδιοκτήτες και διευθυντές της, οι οποίοι όμως θα πρέπει να διαπιστωθεί αν διατηρούν λογαριασμούς και περιουσία εκτός Τουρκίας. Πάντως, και αυτό πρέπει να υπογραμμισθεί, ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων δεν είναι ούτε αυτόματος ούτε και εύκολος. Η ΕΥΕΔ, που θα προτείνει τα σχετικά νομικά μέτρα, θα αποφασίσει από μόνη τι θεωρεί κατάλληλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί παρεμβάσεις για τις προτάσεις της. Επίσης, ο όποιος κατάλογος μέτρων προταθεί θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον δύο φορές από συμβούλια Γενικών Υποθέσεων, κάτι που προϋποθέτει χρόνο και νέες μάχες.

Τα λανθασμένα μηνύματα

Στο μεταξύ, εν μέσω πρωτοφανούς αγώνα μέσω διπλωματίας να αποκρουστεί η διπλή θαλάσσια τουρκική εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία φρόντισε να βάλει αυτογκόλ. Αναφερόμαστε βεβαίως στο περιβόητο δείπνο Αναστασιάδη - Οζερσάι, στην οικία του εκλεγμένου αντιπροσώπου των Μαρωνιτών Γιαννάκη Μούσα. Οι λεπτομέρειες του δείπνου έχουν τη δική τους μεγάλη σημασία για εσωτερική κατανάλωση. Στο εξωτερικό, ωστόσο, η συνάντηση αντιμετωπίζεται ως ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αποσυμφόρηση της κρίσης και άρα εκ των πραγμάτων αμφισβητεί το κρίσιμο των στιγμών. Δεν μπορεί να ζητείς από την Ε.Ε. να συγκρουστεί με την Τουρκία και την ίδια ώρα να στέλνεις το μήνυμα ότι έστω σε προσωπικό επίπεδο συζητείς. Διότι το αποτέλεσμα θα είναι σε κάποια στιγμή να σου επιβάλουν διάλογο με την άλλη πλευρά για λύση ενός τεράστιου προβλήματος, που δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να καταστεί διμερές ζήτημα.