Αποτίμηση των εκλογών

Συνοπτικά, εάν κανείς σχεδίαζε τον κομματικό χάρτη της επόμενης μέρας με φόντο τις επόμενες Βουλευτικές και με κάθε επιφύλαξη, φαίνεται ότι αυτός φέρνει μια μικρή πτώση στον ΔΗΣΥ, μια σχετική σταθερότητα στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ, άνοδο της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, με το ΕΛΑΜ να θεωρείται πλέον 5ο κόμμα, πιθανή απόσυρση της Συμμαχίας, πιθανή εισδοχή της ΔΗΠΑ, και ερωτηματικό για Αλληλεγγύη και Οικολόγους

Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών του 2019 καταγράφει ενδιαφέροντα συμπεράσματα και μάλιστα θα φέρει, φαίνεται, ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη.
Αρχικά θα έλεγε κανείς ότι η κάλπη έφερε 2+1 νικητές, άλλους έφερε να καταγράφουν σταθερή εμφάνιση, άλλους μια σχετικά καλή παρουσία, ενώ άλλους έφερε να καταγράφουν κακή εμφάνιση και να προβληματίζουν.

Πρώτος νικητής ήταν η ΕΔΕΚ, τόσο από εκλογικής όσο και από πολιτικής σκοπιάς. Από εκλογικής πλευράς η ΕΔΕΚ υλοποίησε δύο στόχους. Τη διατήρηση της έδρας, αλλά και την αύξηση των ποσοστών της. Έλαβε ποσοστό 10,6%, πολύ πιο πάνω από αυτό των βουλευτικών εκλογών, αλλά και 7.983 περισσότερες ψήφους, ποσοστό το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί σωστά ενόψει και των βουλευτικών εκλογών. Από πολιτικής πλευράς, πρόκειται για σημαντική επικράτηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος, μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, πήρε το ρίσκο της αυτόνομης καθόδου. Φαίνεται ότι το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Δεύτερος νικητής θα πρέπει να θεωρείται το ΕΛΑΜ, το οποίο έλαβε ποσοστό 8,2%, από 3,71% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές και 10.126 περισσότερες ψήφους. Επισημαίνεται ότι το ΕΛΑΜ είχε πρωτοεμφανιστεί στις Ευρωεκλογές του 2009, όπου είχε λάβει 663 ψήφους, καταλήγοντας σε 23.167 σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Το σημαντικότερο, όμως, για το ΕΛΑΜ είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται πλέον 5ο κόμμα και το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς αύξηση των εδρών του στις Βουλευτικές του 2021.

Αξιόλογη παρουσία έχει καταγράψει και η ΔΗΠΑ. Από μόνο του, το ποσοστό της ΔΗΠΑ δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Εάν, όμως, αναλογιστεί κανείς ότι είναι νεοσύστατο κόμμα και ότι ο στόχος που είχε τεθεί έχει υλοποιηθεί πλήρως, τότε θεωρείται ότι είχε καλή παρουσία στις Ευρωεκλογές του 2019. Πάντως, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι έχει λάβει συνολικά 10.673 ψήφους.

Νέος χάρτης

Ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να είναι πρώτο κόμμα, παρά την έντονη πολεμική που δέχθηκε τους τελευταίους μήνες, με ανοικτά μέτωπα σε όλα τα επίπεδα. Συγκριτικά με το 2014, όμως, έχει λάβει 16.000 λιγότερες ψήφους, λαμβάνοντας ποσοστό περίπου 9 μονάδες λιγότερες και καταγράφοντας ποσοστό κάτω του 30% για πρώτη φορά μετά το 2004. Αυτό σίγουρα αφήνει μια πικρία.

Το ΑΚΕΛ έχει λάβει 7.389 ψήφους περισσότερες, εκ των οποίων οι 4.076 από την κάλπη των Τ/κ, συνεπώς έχει λάβει 3.313 περισσότερες από Ε/κ. Το ΑΚΕΛ έχει λοιπόν καταγράψει μια σταθερή παρουσία σε αυτές τις εκλογές, στα θετικά του, όμως, θα πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι η διαφορά του από τον ΔΗΣΥ ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτήν του 2014. Να σημειωθεί, πάντως, ότι, εάν δεν ψήφιζαν οι Τ/κ, η διαφορά των δύο θα καταγραφόταν στις 3 μονάδες και όχι στο 1,5%, από την άλλην, οι Τ/κ ήταν μέρος του παιγνιδιού και το ΑΚΕΛ έπαιξε έξυπνα το παιχνίδι.

Το ΔΗΚΟ έχει καταγράψει αρκετά καλύτερη πορεία από αυτήν του 2014, αφού έχει λάβει 10.712 περισσότερες ψήφους και 3% περισσότερο. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Κίνημα Γιασεμί έλαβε σύνολο ψήφων 4.786, εκ των οποίων οι 3.451 προήλθαν από Ε/κ, ενώ συνολικά 3.980 ψήφους έλαβε ο Σενέρ Λεβέντ.

Ευροεκλογες 2019.jpg

Ξεκάθαρος ηττημένος είναι η συνεργασία Οικολόγων-Συμμαχίας. Αθροιστικά το ποσοστό των δύο κομμάτων στις Βουλευτικές του 2016 ήταν στο 10,8% και στις 38.641 ψήφους. Στις Ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψαν κάθετη πτώση, λαμβάνοντας αθροιστικά ποσοστό 3,3% και μόλις 9.232 ψήφους. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται ελαφρώς κάτω από την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, παρόλο που η σύγκριση Ευρωεκλογών και Βουλευτικών ίσως να μην ενδείκνυται απόλυτα.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη δύναμη των κομμάτων αυτών, αφήνοντάς τα πίσω στην κατάταξη. Όσον αφορά τη Συμμαχία, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η δύναμή της έχει πλέον μειωθεί αισθητά μετά και τις Προεδρικές του 2018.

Συνοπτικά, εάν κανείς σχεδίαζε τον κομματικό χάρτη της επόμενης μέρας με φόντο τις επόμενες Βουλευτικές και με κάθε επιφύλαξη, φαίνεται ότι αυτός φέρνει μια μικρή πτώση στον ΔΗΣΥ, μια σχετική σταθερότητα στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ, άνοδο της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, με το ΕΛΑΜ να θεωρείται πλέον 5ο κόμμα, πιθανή απόσυρση της Συμμαχίας, πιθανή εισδοχή της ΔΗΠΑ, και ερωτηματικό για Αλληλεγγύη και Οικολόγους.

ΔΡ ΝΑΣΙΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ
Εκλογικός Αναλυτής