Κυπριακό

Η Ουνφικύπ, η πολιτική του καλού παιδίου και τα επικίνδυνα τετελεσμένα

Δένεια: Προμετωπίδα των τουρκικών στοχεύσεων

Τετελεσμένα που θεωρεί ότι ενισχύουν την επιχειρηματολογία του τόσο για αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο κυρίως για αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσω συνεργασίας με τις νόμιμες Αρχές της Δημοκρατίας επιχειρεί εδώ και μερικά 24ωρα στη νεκρή ζώνη, στη Δένεια, ο κατοχικός στρατός.

Η σχεδόν αναμενόμενη ενέργεια των Αττίλων λίγο πριν από την κυκλοφορία της νέας έκθεσης του Γ.Γ. για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης έχει και πολιτικό βάθος και συγκεκριμένη στόχευση. Τα οποία θα ήταν μη ρεαλιστικά, όμως, αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν φώναζε ηχηρά απούσα στην παραβίαση του στάτους κβο. Πολλώ, δε, μάλλον όταν, έχοντας την εξουσία επιβολής της τάξης, αρκούνται όχι μόνο να δηλώνουν αδυναμία χειρισμού της υπόθεσης, αλλά απειλούν, σε κάποιες περιπτώσεις, Ε/κ γεωργούς, με σύλληψη. Προφανώς «δέρνοντας το σάμα αντί τον γάιδαρο».

Ξέρουν τι κάνουν…

Το χρονικό σημείο αύξησης της έντασης, αλλά και αυτές καθαυτές οι πράξεις επί του εδάφους δεν αφήνουν περιθώριο πολλών ερμηνειών. Και φλερτάρουν έντονα με τη δημιουργία ελεγχόμενου θερμού επεισοδίου.

Οι Αττίλες είναι σαφές ότι:

- Διασυνδέουν το θέμα με την παρουσία της ειρηνευτικής Δύναμης, ενόψει της έκθεσης εντός Ιουνίου για την ανανέωση της θητείας της.

- Επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση τους για τον περιορισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε αστυνομικά καθήκοντα.

- Προωθούν με πράξεις το πάγιο αίτημά τους για σύσταση μηχανισμού συνεργασίας ψευδοκράτους - νόμιμων Αρχών, με στόχο την πολιτική αναβάθμιση.

Σημειώνεται ότι, όσο τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβάλλουν την τάξη και όσο οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας δεν αντιδρούν με ισχυρό τρόπο, άλλο τόσο ενισχύεται η θέση ότι, σε πιθανή αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης, ο κατοχικός στρατός θα θέσει υπό τον έλεγχό του τη νεκρή ζώνη. Η οποία νεκρή ζώνη, όμως, αποτελεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραχωρήθηκε στους «κυανόκρανους» για σκοπούς ελέγχου της γραμμής αντιπαράταξης.

Οι τουρκικές στοχεύσεις στηρίζονται, δυστυχώς, εν μέρει και σε αμφίσημες, ενίοτε και επικίνδυνες, αναφορές σε σειρά εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, τις οποίες σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας και χρήζουν άμεσου χειρισμού. Μπορεί να στηρίζονται σε χαμηλής πολιτικής ζητήματα, αλλά στοχεύουν σε πολύ μεγαλύτερα πολιτικά κέρδη.

Χλιαρή αντίδραση…

Αυτό, πάντως, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι αντιδράσεις της Δημοκρατίας δεν ξεφεύγουν της πεπατημένης και χαρακτηρίζονται τουλάχιστον χλιαρές. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας παρακολουθούμε, από την πρώτη στιγμή, στενά τις εξελίξεις και προβαίνουμε σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ». Αρκέστηκε, δε, στο να υπογραμμίσει ότι «πρώτιστος στόχος των ενεργειών μας είναι, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, η άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών και η απρόσκοπτη πρόσβαση και καλλιέργεια της γης τους εντός της νεκρής ζώνης σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας». Αφήνοντας κατά μέρος, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, τις συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο από τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ομοίως και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος, θέλοντας και μη, κάλυψε τις αδυναμίες και την απαράδεκτη στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω της στάσης των κατοχικών «αρχών». Μόνο που η στάση της Λευκωσίας απέναντι στην ειρηνευτική Δύναμη θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο αυστηρή και να απαιτήσει από αυτήν την επιβολή της τάξης. Γιατί, όσο δεν το πράττει, άλλο τόσο ανοίγει η όρεξη του Αττίλα. Και, ακόμη χειρότερα, σε περίπτωση δραματικών αλλαγών, η νεκρή ζώνη θα βαφτεί τουρκική.