Οι εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα μένουν

Είναι ηλίου φαεινότερον πως ο πολιτικός πολιτισμός πήρε και αυτήν τη φορά απροβίβαστο, υποβαθμίζοντας αισθητά την ποιότητα της δημοκρατίας, σε μια εποχή που ο τόπος μας έχει απόλυτη ανάγκη τον σοβαρό τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και τα στιβαρά πολιτικά χέρια που θα τον απαλλάξουν από τη λαίλαπα της φαυλοκρατίας, οδηγώντας τον σε ένα ελπιδοφόρο αύριο

Σε μια δημοκρατία, οι πολίτες δίνουν το «παρών» τους στις κάλπες με την προσδοκία ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ανοίξει παράθυρο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Στην Κύπρο, κάθε εκλογική αναμέτρηση προσλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω της διαιώνισης του χρονίζοντος κυπριακού ζητήματος. Οι πρόσφατες Ευρωεκλογές προσέλαβαν ξεχωριστή σημασία, γιατί διεξήχθησαν σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου σημαδεύονται έντονα από σημαίνοντες εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, που εν πολλοίς θα καθορίσουν την πορεία μας προς το αύριο.

Euro elections 2019 2.JPG

Εξωτερικοί παράγοντες

- Η τουρκική θρασύτητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας κορυφώνεται τόσο με την εισβολή του Πορθητή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όσο και με την εντεινόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρύτερα.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο μεταίχμιο ωμών πραγματικοτήτων, που θα προσδιορίσουν την αντοχή και τη συνοχή της, όπως: Η ανορθόδοξη αποχώρηση της Βρετανίας [Brexit], το Μεταναστευτικό, η Τρομοκρατία, η υπέρτατη ανάγκη για συγκρότηση αυτόνομης άμυνας - ασφάλειας χωρίς την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, η υιοθέτηση κοινής εξωτερικής πολιτικής των 27 και οι συντελούμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε κρίσιμες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη με επίκεντρο τη γειτονιά μας. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διαπιστούμενη έξαρση του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη-μέλη.

Εσωτερικοί παράγοντες

- Ο πολιτικός βίος έφθασε σε έσχατα όρια ανυποληψίας, κλονίζοντας συθέμελα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα και κατ’ επέκτασιν τις σχέσεις κράτους - πολίτη.

- Οι κραυγαλέες ελλείψεις του πολιτικού συστήματος στον ζωτικό τομέα της Δικαιοσύνης και η παρατηρούμενη αδυναμία τιμωρίας των ενόχων και συνενόχων της οικονομικής τραγωδίας.

Είναι γεγονός πως ο προεκλογικός αγώνας διεξήχθη μέσα στο ίδιο πολωτικό κλίμα των προηγούμενων αναμετρήσεων. Ήταν εμφανέστατη η απουσία τεκμηριωμένων επιχειρημάτων στα μείζονα κοινωνικοοικονομικά θέματα που ταλανίζουν τον τόπο, όπως η διαπλοκή, η διαφθορά και η απαξίωση των θεσμών, στον απόηχο της οικονομικής τραγωδίας που κατακρεούργησε οικονομικά τα πλατιά στρώματα του πληθυσμού.

Στο Κυπριακό, ακούσθηκαν κατά κόρον οι ίδιες πλαδαρές θέσεις των κομμάτων, χωρίς τροφοδότηση οξυγονούχων τοποθετήσεων για το πώς σπάζουμε το αδιέξοδο και την άτεγκτη τουρκική στάση. Στα φλέγοντα θέματα της Ευρώπης, όπως η κοινή εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, τα οποία αφορούν άμεσα την Κύπρο, ακούσθηκαν καθόλου ή ελάχιστες σοβαρές αναλύσεις. Τουναντίον, γίναμε μάρτυρες μιας προεκλογικής αρένας, όπου:

  • Επικράτησε ευτελής πολιτικός λόγος στην απέλπιδα προσπάθεια των κομμάτων να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους.
  • Επαναφέρθηκε στο προσκήνιο σαν κρύα σούπα το ψευτοδίλημμα της διζωνικής ως μοναδικής λύσης.
  • Προτάχθηκαν χωρίς αιδώ από κάποιους υποψηφίους ανιστόρητες και προσβλητικές προσεγγίσεις σε θέματα εθνικής καταγωγής των Ελλήνων της Κύπρου.
  • Αποθεώθηκε η πολιτική γύμνια όσων κυβέρνησαν ή και συγκυβέρνησαν τον τόπο και οι οποίοι φέρουν το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την οικονομική, κοινωνική και ηθική κατρακύλα.

Στα πιο πάνω προστέθηκε και η αποχή, που έφθασε σε πρωτόγνωρα ύψη, αγγίζοντας το 55%, διαμηνύοντας ότι οι πολίτες και δη οι νέοι, που βιώνουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις της ανεργίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν αντέχουν άλλο ούτε την κοροϊδία της ασύδοτης κομματοκρατίας, ούτε του περιπαιξίματος που αποπνέουν οι καριερίστες πολιτικοί, παλαιότεροι και νεότεροι.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως ο πολιτικός πολιτισμός πήρε και αυτήν τη φορά απροβίβαστο, υποβαθμίζοντας αισθητά την ποιότητα της δημοκρατίας, σε μια εποχή που ο τόπος μας έχει απόλυτη ανάγκη τον σοβαρό τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και τα στιβαρά πολιτικά χέρια που θα τον απαλλάξουν από τη λαίλαπα της φαυλοκρατίας, οδηγώντας τον σε ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Με άλλα λόγια, ήλθε η ώρα υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη εξυγίανσης της λειτουργίας των κομμάτων με εξομάλυνση της πολιτικής ζωής, αλλά και επίτευξης μιας ελάχιστης συμφωνίας των πολιτικών φορέων πάνω στα κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, τα Ενεργειακά και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα και την Ευρώπη.


ΞΕΝΗΣ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Δημοσιογράφος