Αναλύσεις

Λαϊκή απαίτηση η ακτοπλοϊκή σύνδεση

Δημοσκόπηση "Σ": Η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η λύση στο φαινόμενο της αύξησης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων είναι η δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με άλλες χώρες

Επιτακτική ανάγκη θεωρεί η κοινή γνώμη τη δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ. Σε έρευνα με τίτλο «Συνδεσιμότητα Κύπρου: ναύλα και χρεώσεις», που διεκπεραίωσε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, το 83% των ερωτηθέντων δηλώνoυν ότι φέτος ένιωσσν στο πετσί τους την αύξηση των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια, γεγονός που τους αποθαρρύνει από το να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όπως συνηθίζουν να πράττουν κάθε καλοκαίρι.

Οι πλείστοι αποδίδουν την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και της Cobalt, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για οικονομικά συμφέροντα και μονοπώλιο, την ώρα που η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.

Αρκετοί δηλώνουν ότι λόγω της αύξησης των τιμών, φέτος θα επιλέξουν να κάνουν τις διακοπές τους εντός Κύπρου, με αποτέλεσμα να επωφελείται ο εσωτερικός τουρισμός. Την ίδια ώρα, όμως, καταγράφουν και αρκετά προβλήματα που προκύπτουν από τις υψηλές τιμές και ζητούν την παρέμβαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ).

Όσον αφορά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το εν λόγω φαινόμενο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιητικές. Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να αυξηθούν οι εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς Κύπρο, να επέλθει μείωση στους φόρους, αλλά και να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Ιούνιος 2019. Κάλυψη: Παγκύπρια - αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

TO 77% ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

  1. Ποιον προορισμό επιλέγετε συνήθως για τις καλοκαιρινές σας διακοπές;

ΚΥΠΡΟ 23%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 38%

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ 39%

  1. Πού επιλέξατε να περάσετε τις διακοπές σας φέτος;

ΚΥΠΡΟ 42%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 45%

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ 12%

ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ 1%

Η πλειοψηφία των Κυπρίων επιλέγουν συνήθως να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους. Ωστόσο, φέτος, αρκετοί επέλεξαν να μείνουν στην Κύπρο.

  1. Έχετε προσέξει την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ή όχι;

ΝΑΙ 83%

ΟΧΙ 17%

  1. Σε ποιο βαθμό σάς απασχολεί η αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 48%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 37%

ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ 9%

ΚΑΘΟΛΟΥ 6%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν νιώσει στο πορτοφόλι τους την αύξηση που επήλθε στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, γεγονός που τους απασχολεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

  1. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι κυριότεροι λόγοι για το υψηλό κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων από και προς την Κύπρο;

Κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών 39%

Κλείσιμο της Cobalt 29%

Οικονομικά συμφέροντα/ Μονοπώλιο 29%

Αυξημένη ζήτηση 22%

Μείωση του πτητικού προγράμματος των αεροπορικών εταιρειών 11%

Μείωση των εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια από Κύπρο 5%

Υψηλή φορολογία 4%

Το κλείσιμο δύο κυπριακών εταιρειών, που εκτελούσαν πτήσεις από και προς την Κύπρο, ευθύνεται, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, για την αύξηση στις τιμές. Κάποιοι ρίχνουν την ευθύνη επίσης στα οικονομικά συμφέροντα, το μονοπώλιο, αλλά και την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει.

  1. Πιστεύετε ότι οι υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα λειτουργήσουν προς όφελος του εσωτερικού τουρισμού ή όχι;

ΝΑΙ 56%

ΟΧΙ 44%

Οι πλείστοι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα ωθήσει τους πολίτες να παραμείνουν στην Κύπρο για τις διακοπές τους.

  1. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για το συγκεκριμένο ζήτημα ή όχι;

ΝΑΙ 87%

ΟΧΙ 13%

Αναγκαία θεωρούν οι πολίτες την παρέμβαση της ΕΠΑ, για το ζήτημα της αύξησης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

  1. Παρουσιάζεται αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων σύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν;

Οικονομική επιβάρυνση των ταξιδιωτών 46%

Αποθάρρυνση της μετακίνησης επιβατών 31%

Μείωση τουρισμού 28%

Αποθάρρυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων 3%

Δημιουργείται μονοπώλιο 3%

Επιλογή εναλλακτικών προορισμών 3%

Οι πολίτες θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων για τις πτήσεις που συνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα προκαλούν πολλά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα βάζουν την οικονομική επιβάρυνση των ταξιδιωτών, την αποθάρρυνση της μετακίνησης εκτός Κύπρου και την ενδεχόμενη μείωση του τουρισμού.

  1. Ποια μέτρα θεωρείτε ότι θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να μειωθεί το κόστος μετακίνησης των επιβατών;

Προσέλκυση νέων αεροπορικών αερογραμμών 39%

Μείωση φόρων 38%

Αύξηση πτήσεων των υφιστάμενων αερογραμμών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο 11%

Δημιουργία εναλλακτικών τρόπων σύνδεσης της Κύπρου με το εξωτερικό/ Δημιουργία Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης 6%

Καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων πτήσεων 5%

Δημιουργία εποπτικού μηχανισμού από το κράτος 4%

Επιτακτική θεωρούν οι πολίτες την προσέλκυση νέων αεροπορικών αερογραμμών στα αεροδρόμια της Κύπρου, όπως επίσης και τη μείωση της φορολογίας, με στόχο να επέλθει μείωση στις τιμές.

  1. Πόσο ικανοποιητική θεωρείτε ότι είναι η στάση του Υπουργείου Μεταφορών αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα;

ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΉ 4%

ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 13%

ΛΙΓΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 40%

ΚΑΘΟΛΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 37%

ΔΓ/ΔΑ 6%

Το 77% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη στάση που τηρεί το αρμόδιο Υπουργείο, όσον αφορά το πρόβλημα που προκύπτει με τις πολύ υψηλές τιμές.

  1. Με βάση το υψηλό κόστος που έχει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με το εξωτερικό, πιστεύετε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση με άλλες χώρες ή όχι;

ΝΑΙ 77%

ΟΧΙ 23%

  1. Με ποιες χώρες θα θέλατε να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση;

ΕΛΛΑΔΑ 79%

ΙΤΑΛΙΑ 23%

ΙΣΡΑΗΛ 22%

ΑΙΓΥΠΤΟΣ 21%

ΛΙΒΑΝΟΣ 15%

ΜΑΛΤΑ 7%

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση κυρίως με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.