Τράπεζες

Πάνε για 2ο ημίχρονο στη Βουλή

Πόλεμος χαρακωμάτων για το νόμο των εκποιήσεων - Σε γενικές γραμμές οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, που προέρχονται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγους, επιχειρούν να αποδώσουν τους λόγους που θα μπορούν να επικαλεστούν οι ενυπόθηκοι οφειλέτες για να μπλοκάρουν τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους

Άναψαν φωτιές οι προτάσεις νόμου που «αγγίζουν» τον νόμο των εκποιήσεων. Οι τραπεζίτες είναι εξοργισμένοι από τις προθέσεις των κομμάτων, που προωθούν τις προτάσεις νόμου, και επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να πείσουν ότι μόνο κακό μπορούν να προξενήσουν στην οικονομία του τόπου. Αφετέρου οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας των κομμάτων, που υπογράφουν τις προτάσεις, οι Σύνδεσμοι Προστασίας των Δανειοληπτών, κατηγορούν τις τράπεζες για υπερβολή και παραπληροφόρηση. Οι αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων κορυφώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης των προτάσεων την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Το δεύτερο ημίχρονο θα «παιχτεί» και πάλι στην ίδια επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη.

Η αιτία του καβγά

Σε γενικές γραμμές οι προτεινόμενες τροποποιήσεις, που προέρχονται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγους, επιχειρούν να αποδώσουν τους λόγους που θα μπορούν να επικαλεστούν οι ενυπόθηκοι οφειλέτες για να μπλοκάρουν τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους. Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιμήκυνση της προθεσμίας εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών από 30 σε 45 μέρες και την επιμήκυνση της περιόδου εντός της οποίας δημοσιεύεται η ειδοποίηση για πλειστηριασμό. Πρόσθετα, το δικαστήριο θα πρέπει να ελέγχει ότι η τράπεζα προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αναδιάρθρωση του δανείου. Οι τράπεζες θεωρούν ότι συνολικά οι προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο των εκποιήσεων δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα, επειδή θα δημιουργήσουν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκποιήσεις.

Ο μεγάλος φόβος

Αναντίλεκτα, η επιχειρηματολογία των τραπεζιτών φωτογραφίζει μεγάλες φουρτούνες για τις τράπεζες και την οικονομία του τόπου στο σύνολό της σε περίπτωση τροποποίησης του νόμου από τη Βουλή. Ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζών είναι η στάση της Φρανκφούρτης σε μια τέτοια περίπτωση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιμήκυνση του χρόνου εκποίησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κεφαλαιακές ανάγκες. Στην επιχειρηματολογία τους εντάσσεται σωρεία δυνητικών κινδύνων.

- Μπορεί να υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

- Υπάρχει κίνδυνος οι επόπτες να ζητήσουν από τις τράπεζες πρόσθετες προβλέψεις.

- Στο ακραίο σενάριο οι φορολογούμενοι/καταθέτες θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν το τίμημα μιας πιθανής αποσταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα.

Η Κεντρική Τράπεζα πλαισιώνει τις ανησυχίες των τραπεζών και τοποθετεί την Κύπρο στο κάδρο της Ευρωζώνης, προκειμένου να τονίσει τους δυνητικούς κινδύνους για το σύνολο της οικονομίας από τυχόν αποσταθεροποίηση. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο είναι στο 30% και στην Ευρωζώνη στο 3%. Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή Οικονομικών, ο οποίος συνέστησε προσοχή σε «οποιεσδήποτε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που μπορούν να δημιουργήσουν τα αντίθετα κίνητρα είτε μέσω της δημιουργίας πρόσθετων απαιτήσεων είτε μέσω της αφαίρεσης από τις τράπεζες της δυνατότητας να πάρουν το λαβείν τους όσο το δυνατόν πιο σύντομα, χωρίς να καταπατούνται τα νόμιμα δικαιώματα των συνεργάσιμων δανειοληπτών». Η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών, θεωρεί ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η Βουλή στην τροποποίηση του νόμου και συστήνει προσοχή στους βουλευτές, καλώντας τους να μην προχωρήσουν. «Βρισκόμαστε σε περίοδο που ξεκινά η εφαρμογή ενός σημαντικού Σχεδίου που θα βοηθήσει τον κόσμο. Και για τις περιπτώσεις (δανειοληπτών) που, παρά τη σημαντική ενίσχυση του Σχεδίου Εστία, δεν θα είναι βιώσιμοι, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Κυβέρνησης να έρθει με Σχέδιο», σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Κανένα ξεδόντιασμα»

Υπέρ της πρότασης των κομμάτων τάσσονται ασφαλώς οι σύνδεσμοι των δανειοληπτών. Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τις τράπεζες, καθώς, όπως αναφέρει, ούτε ξεδόντιασμα του νόμου επιχειρείται, ούτε αφαίρεση εργαλείων, ούτε προστασία και επιβράβευση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Βασική θέση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είναι ότι «επιδιώκεται απλώς και μόνο η καθιέρωση δικαστικού ελέγχου, εάν η τράπεζα, πριν προχωρήσει στη λήψη αυτού του ύστατου μέτρου (της εκποίησης), εφάρμοσε τις Οδηγίες της Εποπτικής της Αρχής στο θέμα της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

Σημαντική επίσκεψη (ένθετο σκριν φώτο Αντρέα Ενρία)

Έρχεται στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας ο ισχυρός άνδρας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε από την περασμένη Παρασκευή το "Σίγμα", ο Αντρέα Ενρία θα είναι στο νησί στις 11 και 12 Ιουλίου και θα έχει σειρά βαρύνουσας σημασίας συναντήσεων. Πέραν του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας:

- 11 Ιουλίου: Θα συναντηθεί με τις διευθύνσεις των τραπεζών.

- 12 Ιουλίου: Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις συναντήσεις του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που προκύπτουν στο τραπεζικό σύστημα και δη η αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων, όπως αυτή των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η επίσκεψή του συμπίπτει χρονικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί, συνεπεία των προτάσεων νόμου για αλλαγή στον νόμο των εκποιήσεων. Ενδέχεται να είναι στα θέματα που θα τεθούν στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τις τράπεζες. Η Φρανκφούρτη, άλλωστε, είχε απαιτήσει και ακολούθως είχε χαιρετίσει πέρυσι το καλοκαίρι την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βεβαίως η επίσκεψη του Αντρέα Ενρία δεν γίνεται με αφορμή τα όσα τεκταίνονται στο νησί. Είχε κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Μάιο, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, οπότε και ο Κωνσταντίνος Ηροδότου τον είχε προσκαλέσει στην Κύπρο. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές του, από την ανάληψη των καθηκόντων του, την ενίσχυση της εκπροσώπησης της Κύπρου από την Κεντρική Τράπεζα στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η πρόσκληση στον ισχυρό άνδρα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού να επισκεφθεί το νησί, αλλά και σειρά διμερών επαφών του κ. Ηροδότου με αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κεντρικούς Τραπεζίτες χωρών μελών της Ευρωζώνης.