Ειδήσεις

Παρουσίαση μελέτης για την “Ευτυχία των παιδιών μας” στο Harvard

Η μελέτη του συμπατριώτη μας ακαδημαϊκού Νίκου Αντωνιάδη, μόνιμου κατοίκου Νέας Υόρκης, έχει επιλεγεί ανάμεσα στις "μελέτες με επιρροή" (influential) για δημοσίευση σε ειδικό ένθετο, με το περιοδικό να τον βραβεύει για τη συμβολή του στην παγκόσμια έρευνα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς ακαδημαϊκού περιοδικού Heliyon, το οποίο εκδίδεται από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο στον κόσμο, Elsevier, η μελέτη του συμπατριώτη μας ακαδημαϊκού Νίκου Αντωνιάδη, μόνιμου κατοίκου Νέας Υόρκης, έχει επιλεγεί ανάμεσα στις "μελέτες με επιρροή" (influential) για δημοσίευση σε ειδικό ένθετο, με το περιοδικό να τον βραβεύει για τη συμβολή του στην παγκόσμια έρευνα. Η διάκριση του Νίκου Αντωνιάδη είναι η δεύτερη σε διάστημα τριών μηνών. Tον Μάρτη του 2019, μια άλλη μελέτη του είχε αποσπάσει το βραβείο καλύτερης παρουσίασης σε Διεθνές Συνέδριο που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου, όπου, κρατώντας δυο σοκολάτες, μια συσκευασμένη και μια χωρίς περιτύλιγμα, απέδειξε ότι οι πολιτικές ιδέες προωθούνται με τον ίδιο τρόπο (όπως μια σοκολάτα), αρκεί να υπάρχει: Δημιουργία, Ενημέρωση και Υποστήριξη (Packaging Government Ideas: Creating, Informing, and Supporting).

Σε σχέση με τη νέα διάκριση, η μελέτη του συμπατριώτη μας, ο οποίος ήταν επικεφαλής ερευνητικής ομάδας από τα Πανεπιστήμια City University of New York και Tiffin University of Ohio (Prof. Perry Haan), επικεντρώνεται στις ικανότητες μιας κυβέρνησης και πώς αυτές οδηγούν σε αυξημένη απόδοση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί μια χώρα στην Ευημερία (Government Capabilities as Drivers of Performance: Path to Prosperity).

Ως επίσης μέρος των ερευνών με τις οποίες καταπιάνεται, τον περασμένο Μάιο, ο Νίκος Αντωνιάδης εκπροσώπησε το City University of New York σε διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης. Η μελέτη του αυτή επικεντρώθηκε στις μεθόδους διδασκαλίας των καθηγητών Λυκείων και πώς αυτές οι μέθοδοι οδηγούν τα παιδιά μας στην ευτυχία αλλά και στην κάλπη, ως μελλοντικούς, υπεύθυνους πολίτες. Η μελέτη, η οποία άντλησε (ανώνυμα) δείγμα από παιδιά Λυκείων της πατρίδας μας κατά το έτος 2017, απέσπασε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, καθηγητών αλλά και πολιτικών απ’ όλον τον κόσμο. Μέσα από τη μελέτη διαφαίνεται ότι η ποιότητα των μαθημάτων που επιλέγονται σε μια τάξη (Πολιτεία / Καθηγητές) και οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούν οι καθηγητές αποτελούν ισχυρό παράγοντα που επηρεάζει θετικά την ευτυχία των παιδιών μας, σε αντίθεση με το ντύσιμό τους (ως βασική ανάγκη), το οποίο δρα αρνητικά στην ευτυχία τους. Παράλληλα, η μελέτη κατέδειξε ότι η καταπίεση στο σχολείο, επίσης επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ευτυχία τους και αποτελεί ισχυρό παράγοντα που τα αποτρέπει από του να οδηγηθούν στην κάλπη (ως αυριανοί, υπεύθυνοι πολίτες), σε αντίθεση με την ποιότητα των μαθημάτων και τις μεθόδους των καθηγητών, παράγοντες οι οποίοι τα σπρώχνουν σε υγιή μονοπάτια. Μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών ευρημάτων, η μελέτη σημειώνει ότι, ακόμη και η υιοθέτηση στολής στο σχολείο μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην ευτυχία τους και να ενισχύσει τη "διαδρομή" τους προς την υπευθυνότητα και την κάλπη (όταν κλείσουν τα 18), μιας και κάτι τέτοιο ενισχύει την ισότητα μέσα στο σχολείο. Όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά από τον προεδρεύοντα του Συνεδρίου στο Harvard, η μελέτη του Νίκου Αντωνιάδη έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μοντέλο, το οποίο ενθαρρύνει και άλλους παράγοντες (με νέες σχετικές μελέτες) να στηριχτούν στο μοντέλο αυτό, το οποίο συμβάλλει αισθητά στο να αποτρέψει τα παιδιά μας από αρνητικές πράξεις όπως bulling, ναρκωτικά, βία κ.λ.π. Αποτελεί δηλαδή τη δομή, που στόχο έχει πάντα την υγιή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας και την ορθή ενθάρρυνσή τους στο να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες, μακριά από επικίνδυνα μονοπάτια.