Αναλύσεις

Πολιτικοί «τυφλοπόντικες»

Οι εξαγγελίες της Ε.Ε., τα νομοσχέδια των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό των Ρώσων από τα κυπριακά λιμάνια και το περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο, μόνο αμοιβαίες δεν είναι…

Την ώρα που το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλέει στ’ ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της κατεχόμενης Καρπασίας, με την Αγκυρα να εκδίδει νέα παράνομη NAVTEX, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ προβάλλουν το δικό τους αφήγημα για το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση κατά των νέων αυθαιρεσιών.

Στην Κύπρο οι κομματικοί ηγέτες περιορίζονται στα ευχολόγια. Περιμένουν τους «βαρβάρους», όχι με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου αλλά με το βλέμμα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και «πόσα αππίδια χωρεί ο σάκκος» για να κατηγορήσουν τον διπλανό τους. Άλλοι επικεντρώνουν τις ανησυχίες τους για το πόσο θα πληγεί ο τουρισμός, παρά στην προέλαση του έκνομου εισβολέα. Ο καθένας παπαγαλίζει τους δικούς του «καημούς».

Την ίδια ώρα στα «λαγούμια» της κομματικής δράσης υπονομεύεται η αδήριτη ανάγκη της ενιαίας αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Απουσιάζει από την ατζέντα τους ένα ενωμένο ηχηρό «όχι». Λες και αν ακρωτηριαστούν και άλλο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή αν καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος, θα γνοιαστεί κανείς για τα κομματικά ποσοστά και όχι για τις νέες εθνικές απώλειες. Πολιτικά απροσάρμοστοι σε συνθήκες κρίσης.

Μεσοβέζικες αποφάσεις

Η Ε.Ε., με τις μεσοβέζικες αποφάσεις της, βάζει στη ζυγαριά πρώτα τις απώλειες των συμφερόντων της με την Τουρκία παρά την απομάκρυνση από τις λεγόμενες αρχές της. Και ας λέει ο Γιούνκερ πως τα μέτρα κατά της Τουρκίας «δεν θα είναι μαλακά».

Την ίδια ώρα οι ταγοί της Ε.Ε. παρατείνουν τις οικονομικές και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που βλάπτουν περισσότερο τα συμφέροντα των πολιτών των χωρών μελών τους, παρά των Ρώσων. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: H Eυρώπη έχει απολέσει 240 δισεκατομμύρια από τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ 17 δις, η Ιαπωνία 27 και η Ρωσία μόνο 50 δις δολάρια. Δηλαδή, συνολικά 284 δις, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές που υπέστησαν οι χώρες οι οποίες επιβάλλουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως οι χιλιάδες των ανέργων από το κλείσιμο εργοστασίων, τμημάτων σε βιομηχανίες και στην αγροτική οικονομία.

Οι εξαγγελίες της Ε.Ε., τα νομοσχέδια των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό των Ρώσων από τα κυπριακά λιμάνια και οι στομφώδεις δακηρύξεις περι «αμοιβαίων συμφερόντων ΗΠΑ – Κύπρου - Ελλάδας –Ισραήλ» με το περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, μόνο αμοιβαίες δεν είναι. Μπάζουν την Κύπρο στα ιμπεριαλιστικά παίγνιά τους, επιχειρώντας πρώτα να την αποκόψουν από παραδοσιακούς φίλους και δυνητικούς συμμάχους. Ύστερα απομονωμένη και αποξενωμένη να μετατραπεί έρμαιο στα χέρια τους. Εμπλέκουν Κύπρο και Ελλάδα στη διαμάχη τους με την Τουρκία, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εξόπλισαν για να καταλάβει το 40% των κυπριακών εδαφών. Το σίγουρο είναι πως θα την εξοπλίσουν ξανά όταν τα βρουν μεταξύ τους. Η Κύπρος με τα βαρίδια της ημικατοχής, τις τουρκικές παραβιάσεις και τις απειλές, θα γίνει το εργαλείο εφαρμογής της Pax Americana στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ίδια θύμα και ταυτόχρονα θύτης και θλιβερός συνεργός στις επιθέσεις εναντίον άλλων λαών.

Τα παραμύθια των Αμερικανών περί χρηματοπιστωτικής επιτήρησης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, είναι η ετικέτα της συγκάλυψης για να αποδυναμωθεί οικονομικά και άλλο η «κατακουρεμένη» Κύπρος. Καθότι οι χώρες όπου γίνεται το μεγαλύτερο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι αυτές που φωνάζουν περισσότερο εναντίον άλλων.

Οι κακοήθεις δραστηριότητες των ΗΠΑ σε βάρος της Κύπρου έχουν καταγραφεί με αιματηρά γράμματα στις δέλτους της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας. Δεν μας είπαν ποτέ mea culpa, δεν προσπάθησαν να επουλώσουν τις πληγές μας, δεν πίεσαν όσο έπρεπε την Τουρκία. Αντίθετα τρέχουν να επιβάλουν πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική, ν’ ανοίξουν νέα μέτωπα πολέμου με τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Δεν χόρτασαν με τόσο αίμα που χύθηκε· Κυπρος, Ιράκ, Σερβία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Συρία.

Τώρα μας λεν πως «στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται μια νέα στρατηγική», υποβάλλοντάς μας όρους, προϋποθέσεις και φόρους υποτελείας. Ζητούν να τερματιστούν οι «κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών». Την ίδια ώρα που η Αστερόεσσα ούτε καν επιχείρησε να αναχαιτίσει εδώ και 45 χρόνια τις κακοήθειες της Τουρκίας. Όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού, που παρουσίαζαν με τους δολιοφθορείς Βρετανούς, μόνο σχέδια λύσης δεν ήταν αλλά σχέδια κατάλυσης. Όλα υπέρ των συμφερόντων της Τουρκάς και των δικών τους.

Ευτυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη δύναμη να αντιδράσει χαρακτηρίζοντας απαράδεκτους τους όρους που περιλαμβάνονται στο τροποποιημένο νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο και ως επέμβαση των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Όμως δεν είναι αρκετό.

Οι πολιτικοί «τυφλοπόντικες» συνεχίζουν να ροκανίζουν τα θεμέλια της εναπομείνασας Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι κομματικοί από τα δικά τους λαγούμια υπονομεύουν. Είτε δικαιολογώντας έμμεσα τις τουρκικές προκλήσεις είτε κλαψουρίζοντας πως μόνο αυτοί έχουν τρόπο να φέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. Το άκρον άωτον του παραλόγου. Η Τουρκία αρμενίζει με όλες τις παρανομίες του κόσμου δεμένες στα κατάρτια των «Πορθητών» της. Με τον κάθε Ερντογάν, Μπαχτσελί, Οζερσάι, Τατάρ και τον συνένοχο στις παρανομίες τους Ακιντζί, να επιμένουν στον σφετερισμό και στο πλιάτσικο «τα δικά τους, δικά τους και τα δικά μας, όλα δικά τους».

Μια φορά ας βρεθούν ενωμένοι οι κομματικοί ταγοί και να απαντήσουν προς όλους τους «τυφλοπόντικες» ξένους και ντόπιους πως τούτος ο λαός θα υπάρχει όσο υπάρχει άνθρωπος στη Γη. Πως δεν αρκεί η φλύαρη φραστική συμπαράσταση. Πως η ενότητα είναι το ξίφος και το δόρυ για την εθνική μας επιβίωση.