Παιδεία

Τέλος του 2020 η μεταρρύθμιση της Eιδικής Eκπαίδευσης

Οι εμπειρογνώμονες εντός 18 μηνών θα ετοιμάσουν το τελικό κείμενο της νέας νομοθεσίας για την Ειδική Εκπαίδευση που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής για ψήφιση

Κανονικά προχωρεί η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για μεταρρύθμιση της παρεχόμενης Ειδικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, με σκοπό την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθούνται στον χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με πηγές της «Σ», οι εμπειρογνώμονες που εργάζονται γι’ αυτόν τον σκοπό, στο επόμενο διάστημα θα ανανεώσουν τη συνεργασία τους με το Υπουργείο και θα κληθούν να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της νέας νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2020, με στόχο να τεθεί ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.

Το χρονικό της

προσπάθειας

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, όταν το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου προς αντικατάσταση των περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμων του 1999 έως 2014, στοχεύοντας σε μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των παιδιών με αναπηρία.

Αμέσως προχώρησε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να καταθέσει τις απόψεις του, μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, αναφορικά με ενδεχόμενες μεταρρύθμισες στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2018 εξασφαλίστηκε τεχνική βοήθεια από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (Structural Reform Support Service) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και των πρακτικών που ακολουθούνται. Μέσω της τεχνικής βοήθειας, το Υπουργείο συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Φορέα για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των παιδιών.

Οι εμπειρογνώμονες μελέτησαν προσεκτικά τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που είχε το Υπουργείο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, μελέτησαν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με οργανώσεις αναπήρων, γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, και επισκέφτηκαν και συζήτησαν με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ακολούθως, οι εμπειρογνώμονες υπέβαλαν συστάσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας και πολιτικής που διέπει την ειδική εκπαίδευση και ετοίμασαν προσχέδιο νέας Νομοθεσίας. Τόσο οι συστάσεις όσο και το προσχέδιο νόμου τέθηκαν σε διαβούλευση και συζητήθηκαν διεξοδικά σε συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις απόψεις τους.

Το επόμενο βήμα

Το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν να εργάζονται με σκοπό τη διαμόρφωση σχετικών Κανονισμών. Το συμβόλαιο της δεύτερης αυτής φάσης αναμένεται να υπογραφεί σύντομα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του θα είναι 18 μήνες. Ως εκ τούτου, αναμένεται γύρω στο τέλος του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία τόσο του Νόμου όσο και των Κανονισμών, οι οποίοι θα προωθηθούν μαζί στη Βουλή για ψήφιση ικανοποιώντας το αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων. Σημειώνεται ότι η νέα νομοθεσία δεν θα αφορά μόνο τα παιδιά με αναπηρία, αλλά θα αφορά όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες πληθυσμού και βιώνουν φραγμούς στη μάθηση, καθώς και τα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά.