Τοπικά

Σπουδαία ανακάλυψη στο φιλέτο του Αρχιεπισκόπου

Τα νέα σημαντικά ευρήματα αφορούν ένα μεγάλο αρχαιολογικό σύμπλεγμα, που εκτείνεται σε έκταση, με επίκεντρο ένα ιερό (νυμφαίο)

Νέα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο παραλιακό τεμάχιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Γεροσκήπου, όπου σχεδιάζεται επένδυση δισεκατομμυρίων, με την ανέγερση πύργων με πολυτελή διαμερίσματα και ξενοδοχείο 5 αστέρων, μέχρι και τεχνητό νησί απέναντι από το τεμάχιο.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το περασμένο Φεβρουάριο, αφού από τις προκαταρκτικές έρευνες των προηγούμενων ετών, που διενήργησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, υπήρξαν ενδείξεις για σημαντικά ευρήματα που πιστεύεται ότι ανάγονται στην Ελληνιστική Περίοδο του 3ου και 4ου π.Χ. αιώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», τα νέα σημαντικά ευρήματα αφορούν ένα μεγάλο αρχαιολογικό σύμπλεγμα, που εκτείνεται σε έκταση, με επίκεντρο ένα ιερό (νυμφαίο), αφού, όπως επιβεβαίωσε στη «Σημερινή» της Κυριακής η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, είναι έντονα εμφανής η παρουσία νερού, η οποία παραπέμπει σε ιερό/ναό αφιερωμένο στις Νύμφες.

DOC.20190601.1417121.4.jpg

«Πρόκειται για ευρήματα που ανάγονται στην Ελληνιστική/Ρωμαϊκή Περίοδο, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, καθώς η ανασκαφική προσπάθεια στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο συνεχίζεται», σημείωσε η κ. Ιερωνυμίδου, η οποία πρόσθεσε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα είναι εις θέσιν να προβεί σε μια συνολική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ευρημάτων, μετά το πέρας της ανασκαφικής έρευνας. «Τότε», διευκρίνισε, «θα μπορέσουμε να συνεκτιμήσουμε όλα τα ευρήματα και να αξιολογήσουμε το ανευρεθέν υλικό», το οποίο, προσώρας, εμφανίζει την εικόνα μιας εκτεταμένης αρχιτεκτονικής δόμησης, σε αποσπασματική μορφή, που παραπέμπει στην ύπαρξη ενός ιερού/νυμφαίου.

Στο σημείο, πάντως, με τα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο, ενώ στο σημείο που προορίζεται να ανεγερθούν οι πύργοι πολυτελών διαμερισμάτων δεν υπάρχουν οποιαδήποτε ευρήματα.

Για το όλο ζήτημα η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή, η οποία, όμως, δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, επιφυλασσόμενη να απαντήσει γραπτώς.

Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές διεξάγονται με την σύμφωνο γνώμη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ όλες οι ανασκαφικές έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχουν γίνει με την οικονομική στήριξη της ATUM Developments Ltd, εταιρείας που ανέλαβε το αναπτυξιακό έργο.

Σε δηλώσεις της στη «Σ» η Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Βασιλική Αναστασιάδη ανέφερε ότι παραμένει σταθερή η θέση της Κυβέρνησης ότι, οιαδήποτε ανάπτυξη και επένδυση, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του σεβασμού προς τις αρχαιότητες και της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Όπως εξήγησε περαιτέρω η κ. Ιερωνυμίδου, όλες οι ανασκαφικές εργασίες διενεργούνται με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας, όπως προνοείται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση όσον αφορά την πορεία τους. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα, οι αρχαιολογικές έρευνες να συνεχιστούν απρόσκοπτα, μέσα στο κλίμα της αγαστής συνεννόησης που υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, με τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου.

Ιστορικό... με την μπουλντόζα

Το τεμάχιο στο οποίο γίνεται η αρχαιολογική ανασκαφή κηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2014 αρχαίο μνημείο β’. Το 2016 ακολούθησαν οι αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου, δηλώνοντας οργισμένος στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση»: «Θα πιάσω την μπουλντόζα να τα ισοπεδώσω όλα μόνος μου». Ακολούθησε αγωγή κατά του Τμήματος Αρχαιοτήτων για παράνομη παρέμβαση σε περιουσία της Εκκλησίας, η οποία ενισχύθηκε με γνωμάτευση, πάντα με το Σύνταγμα, να ζητήσει την άδεια της Εκκλησίας για να κηρύξει το τεμάχιο σε αρχαίο μνημείο.

Το 2017 ανακλήθηκε το διάταγμα για κήρυξη σε αρχαίο μνημείο και ουσιαστικά άρχισαν ξανά οι διαδικασίες με την αδειοδότηση του ενός μέρους, που καλύπτει τις πολυκατοικίες με τα πολυτελή διαμερίσματα.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Μεσόγειο

Η Αρχιεπισκοπή θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση με την εταιρεία ATUM Developers Ltd, η οποία είναι ουγγρικών συμφερόντων. Το όλο έργο θα φέρει την ονομασία Eden City Cyprus και θα χωρίζεται σε ανάπτυξη τριών σημείων. Πρώτον, το Peninsula Resort, που θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο και τους πύργους με τα πολυτελή διαμερίσματα. Δεύτερον, το Garden of Eden, όπου θα είναι η χερσαία ανάπτυξη με δημιουργία χώρων αναψυχής, γηπέδων, χώρων στάθμευσης, πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων. Τρίτον, το Divina Island, που πρόκειται για ανάπτυξη στη θάλασσα, η οποία θα καταστήσει το έργο, σύμφωνα με τους ίδιους τους επενδυτές, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

Δόθηκε άδεια για τους πύργους, εκκρεμεί για το ξενοδοχείο

Στις 24/7/2018 το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε σε έγκριση της άδειας για έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο εν λόγω τεμάχιο, έπειτα από σχετική αίτηση της ATUM Developments Ltd.

Η πολεοδομική άδεια ΠΑΦ/412/2017 αφορά την ανέγερση κτηρίων στο ανατολικό μέρος του τεμαχίου που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, για το οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει υποβάλει τη θετική του γνωμάτευση, έπειτα από διεξαγωγή εκτεταμένων διερευνητικών ανασκαφών.

Στο τεμάχιο, η εταιρεία θα κατασκευάσει οικιστική ανάπτυξη δύο 12ώροφων κτηρίων, 122 διαμερισμάτων, που αποτελεί μέρος της ανάπτυξης Peninsula Resort.
Για το σημείο που περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός 5στερου ξενοδοχείου διεθνούς επωνυμίας, και έχουν ανευρεθεί οι αρχαιότητες, δεν έχει ακόμη εγκριθεί η πολεοδομική άδεια, αφού εκκρεμεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το κράτος.

Σχετικά με το έργο για το οποίο έχει δοθεί η άδεια, η εταιρεία και το Τμήμα Αρχαιοτήτων βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία όσον αφορά την προστασία των αρχαιολογικών καταλοίπων που τοποθετούνται χωρικά εντός του τεμαχίου.