Παραπολιτικά

Υπερωκεάνιο «ΓεΣΥ»

Ας παρομοιάσουμε το ΓεΣΥ με ένα υπερωκεάνιο. Λόγω μεγέθους. Διότι είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό εγχείρημα στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά από εκείνο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το υπερωκεάνιο, λοιπόν, καθελκύστηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του την πρώτη Ιουνίου. Με 600.000 επιβάτες και πολυμελές πλήρωμα. Τις πρώτες μέρες, το πλοίο έπλευσε σχετικά ήρεμα, χωρίς μεγάλα προβλήματα και κινδύνους. Ωστόσο, όταν ξανοιχτεί για τα καλά στο πέλαγος, εκεί θα φανούν και οι αντοχές του στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Οι επιβάτες αγκάλιασαν από την αρχή του ταξιδιού το σκάφος με αγάπη, κατανόηση και υπομονή, παραγνωρίζοντας κάποια... κουνήματα και στραβοτιμονιές που ήταν φυσικό να υπάρξουν. Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο είναι η ολοένα και πιο ποιοτική προσφορά υπηρεσιών από το πλήρωμα στους επιβάτες του υπερωκεανίου. Αυτό θα φανεί στην πορεία του χρόνου και θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, και από τις υπηρεσίες των ειδικών ιατρών. Διότι είμαστε ακόμη στην αρχή του μεγάλου ταξιδιού και οι απαιτήσεις των επιβατών θα αυξάνονται, τα τυχόν λάθη δεν θα συγχωρούνται τόσο εύκολα και η όποια υπομονή τους θα αρχίσει να εξαντλείται.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα... παγόβουνα που θα επιχειρήσουν διάφοροι να παρεμβάλουν στην πορεία του υπερωκεανίου, οι ελλείψεις και τα προβλήματα που έπρεπε να είχαν επιλυθεί προτού ξεκινήσει ο πλους, κάποια παράλογα αιτήματα μελών του πληρώματος και πολλά άλλα. Στο μεταξύ, διώξανε και κάποιους από τους καπετάνιους του υπερωκεανίου. Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν και οι δύο καπετάνιοι, ο Πρόεδρος Νίκολσον και ο Γενικός Διευθυντής Πολύζος, ενώ είναι εμφανή τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην αυτονόμηση των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα τσακώνεται ο ΟΚΥπΥ και με τους κυβερνητικούς γιατρούς, μέλη του πληρώματος. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεραστούν γρήγορα αυτές οι αντιξοότητες, ενώ καλούνται οι επιβάτες να επαγρυπνούν, ώστε σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέψουν να έχει το υπερωκεάνιο «ΓεΣΥ» την τύχη του «Τιτανικού», στο παρθενικό του ταξίδι...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ