Κορυφώνεται η ανησυχία για μετωπική σύγκρουση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Μπήκαμε στην καρδιά του καλοκαιριού και η αγωνία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Yπουργείου Εργασίας που αφορά στην εργατική διαφορά για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης κορυφώνεται. Η κατ’ αρχήν προσέγγιση των εργατικών αιτημάτων εκ μέρους των Συνδέσμων Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ ήταν αρνητικότατη, γεγονός που οδήγησε την απευθείας διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο. Ενόσω περνούν οι μέρες το εργασιακό θερμόμετρο στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία ανεβαίνει, καθώς η στάση των ξενοδόχων παραμένει άτεγκτη και εχθρική, φορτίζοντας περαιτέρω την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία, καλώντας την εργοδοτική πλευρά να διαβουλευτεί με σοβαρότητα και συναινετικό πνεύμα για ομαλή ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και νομική κατοχύρωση όσων συμφωνούνται, προκειμένου να επικρατήσουν συνθήκες εργασιακής γαλήνης για την κυπριακή οικονομία. Μία οικονομία η οποία ύστερα από επτά χρόνια ύφεσης και περιπετειών εισήλθε, με αιματηρές θυσίες των εργαζομένων, στην τροχιά της ανάπτυξης, την οποίαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να θωρακίσουν παντοιοτρόπως.

Η ΣΕΚ, ανησυχώντας έντονα για τη σοβούσα εργασιακή κρίση, καλεί τους Συνδέσμους Ξενοδόχων να αντικρίσουν τα υποβληθέντα αιτήματα με καλή πίστη, συμβάλλοντας στην υπογραφή νέας συλλογικής συμφωνίας, που θα αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων οι οποίοι διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, βελτίωση ωφελημάτων και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, που έχουν πληγεί βαρύτατα στην περίοδο της κρίσης. Η ΣΕΚ διαμηνύει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί διασάλευση των εργασιακών σχέσεων στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποιεί ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει ενωμένο σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και σε φαινόμενα εκμετάλλευσης.

Υπενθυμίζεται πως οι ξενοδόχοι έχουν πολλές φορές ευνοηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, αύξησης των συντελεστών δόμησης και κινήτρων εκσυγχρονισμού των τουριστικών μονάδων. Παράλληλα, επισημαίνεται ως η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ο μόνος κλάδος της οικονομίας που δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν το κοινωνικοοικονομικό τοπίο σε αυτήν τη φάση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προσδοκούμε ότι οι ξενοδόχοι θα ενεργήσουν μέσα σε πνεύμα ευθύνης, σύνεσης και συναίνεσης για υπογραφή νέας συλλογικής συμφωνίας με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του προσωπικού.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα φέρουν και την αποκλειστική ευθύνη για την εργατική αναταραχή που θα επέλθει μεσούσης της τουριστικής περιόδου αιχμής, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα στην οικονομία.

*Δημoσιογράφος