Αναλύσεις

Κυπριακό ποδόσφαιρο: αριθμοί και προοπτικές

Το σύνολο των εισοδημάτων για το 2018 ανήλθε στα €66,3 εκ., με την πρωτιά στον ΑΠΟΕΛ με εισοδήματα στα €16,3 εκ., τον Απόλλωνα στα €13,4 εκ. και την ΑΕΚ στα €11,7 εκ.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι για τον μέσο Κύπριο το ποδόσφαιρο είναι μέρος της καθημερινότητάς του, είναι στην κουλτούρα του. Η παρούσα τοποθέτηση δεν αποτελεί αθλητική ανάλυση αλλά παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση για την όχι και τόσο ευκαταφρόνητη βιομηχανία των €66 εκ. εισοδημάτων.

Τα δεδομένα που θα αναλύσουμε είναι από τους εξελεγμένους λογαριασμούς του έτους 2018 των ομάδων που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της ΚΟΠ για την ποδοσφαιρική χρονιά 2017/2018. Αφού δεν έχουμε πληροφορίες για τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων, σύγκριση χρόνο με χρόνο θα γίνει μόνο για τα εισιτήρια.

Το πρώτο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα.

ΠΙΝ 1.PNG

ΛΕΖΑΝΤΑ: Στον πίνακα αποτυπώνουμε τον αριθμό των εισιτήριων τα τελευταία 10 χρόνια, με την ποσοστιαία αλλαγή από χρόνο σε χρόνο.

Από τα στοιχεία που δημοσιεύουμε, είναι εμφανές ότι ο αριθμός των εισιτηρίων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια. Σε απόλυτους αριθμούς τα εισιτήρια μειώθηκαν κατά 178.182 ή ποσοστιαία κατά 30% από το 2008 στο 2018. Αν μεταφράσουμε την πιο πάνω μείωση σε χαμένα εισοδήματα για τη βιομηχανία, τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των €1,8 εκ. ετησίως περίπου (με τιμή εισιτηρίου στα €10).

ΠΙΝ 2.PNG

ΛΕΖΑΝΤΑ: Στον πίνακα παρουσιάζονται οι βασικοί δείκτες απόδοσης των 14 ομάδων.

Στη συνέχεια, η ανάλυση επικεντρώνεται στους βασικούς δείκτες απόδοσης των 14 ομάδων.

Αρχίζοντας λοιπόν από τα εισοδήματα, το σύνολο των εισοδημάτων για το 2018 ανήλθε στα €66,3 εκ., με την πρωτιά στον ΑΠΟΕΛ με εισοδήματα στα €16,3 εκ., τον Απόλλωνα στα €13,4 εκ. και την ΑΕΚ στα €11,7 εκ. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι πρώτες 6 ομάδες είχαν εισοδήματα €57,5 εκ., τα οποία αντιπροσωπεύουν 86,7% των συνολικών εισοδημάτων.

ΠΙΝ 3.PNG

Είναι επίσης πολύ σημαντική η ανάλυση των εισοδημάτων στις διάφορες κατηγορίες. Η πιο σημαντική κατηγορία εσόδων ήταν τα έσοδα από την Ευρώπη στα €15 εκ. και ποσοστιαία 23%. Ακολουθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα στα €12 εκ. και ποσοστιαία 18%, οι εισπράξεις από μεταγραφές στα €9,2 εκ. και ποσοστιαία 14%, τα εμπορικά έσοδα στα €8,7 εκ. και ποσοστιαία 13% και οι εισπράξεις αγώνων στα €7 εκ. και ποσοστιαία 11%. Είναι εμφανές πόσο σημαντικά είναι για τη βιομηχανία τα έσοδα από την Ευρώπη, όπως επίσης και τα τηλεοπτικά έσοδα. Σημειώνεται ότι με σωστή στρατηγική και συνεχή βελτίωση του «προϊόντος» από τις ομάδες και την ομοσπονδία, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των εσόδων από τους αγώνες. Ακόμη, βλέπουμε ότι οι εισπράξεις από μεταγραφές ποδοσφαιριστών είναι κάτι στο οποίο οι ομάδες μπορούν να επενδύσουν (με αγορά και μεταπώληση νεαρών ξένων ποδοσφαιριστών ή/και περαιτέρω ανάπτυξη των ακαδημιών τους).

Αναλύοντας την επικερδότητα για το 2018, η βιομηχανία συνολικά πραγματοποίησε ζημιές ύψους €3,5 εκ. Την καλύτερη επίδοση είχε η ΑΕΚ, με κέρδη πριν τη φορολογία και τους τόκους στα €4,3 εκ., με τον Απόλλωνα να ακολουθεί με κέρδη €840 χιλιάδες. Τη μεγαλύτερη ζημιά είχε ο ΑΠΟΕΛ στα €5 εκ., ακολούθως η Ανόρθωση με €2,1 εκ. και η Πάφος με €2 εκ.

Η πληρότητα των σταδίων για τη χρονιά 2017/2018 έφτασε στο πολύ χαμηλό 14%. Τα περισσότερα εισιτήρια είχε η Ομόνοια με 95.222, ακολουθεί ο ΑΠΟΕΛ με 93.863, η Ανόρθωση με 66.797 και ο Απόλλωνας με 56.309. Τη μεγαλύτερη πληρότητα σταδίου είχε η Ανόρθωση με 36%, με τον ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα και την Ομόνοια στο 23%. Η συνολική χωρητικότητα όλων των γηπέδων για τις 36 αγωνιστικές ήταν κοντά στα 3 εκ. εισιτήρια.

Φέτος είναι εμφανές ότι το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί σε άδεια γήπεδα. Ένα συγκροτημένο πλάνο αναβάθμισης του προϊόντος είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο, αφού υπάρχει γενικά η πεποίθηση πως το ποδόσφαιρο έχει φθαρεί. Αν αφαιρέσουμε τα έσοδα από την Ευρώπη και από τις μεταγραφές (συνολικά €24,2 εκ.), τότε τα έσοδα των ομάδων και η ποιότητα του πρωταθλήματος θα μειωθούν δραματικά.

Η αναβάθμιση των γηπέδων και της εμπειρίας των φιλάθλων σε αυτά, η επαναξιολόγηση των τιμών των εισιτηρίων και των καρτών διαρκείας, η προοπτική της μη τηλεοπτικής προβολής όλων των αγώνων, η ανάπτυξη και μεταπώληση ποδοσφαιριστών, είναι μόνο μερικά στοιχεία που μπορούν να αναπτύξουν τα έσοδα των ομάδων σε πιο σταθερή βάση.

*Οι απόψεις και τα συμπεράσματα που διατυπώνονται στο παρόν κείμενο ανήκουν στον συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν τις απόψεις και τα συμπεράσματα της KPMG International ή οίκων-μελών της KPMG. Οι υπολογισμοί του συγγραφέα είναι προσωπικοί και οι πηγές του είναι τα τοπικά ΜΜΕ και όχι επίσημες έρευνες της KPMG.

*Principal, KPMG Limited