Υγεία

Στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη η Κύπρος

Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Κυπριακού Κέντρου Ογκολογίας στο Παναμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας

Μια σημαντική επιστημονική επιβράβευση και ένα ακόμη βήμα ιατρικής καθιέρωσης και διεθνούς προβολής για την ιατρική κοινότητα της Κύπρου έγινε μέσα από την τιμητική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «Κέντρου Προηγμένης Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος και Χειρουργικής Ογκολογίας» στο Παναμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας ASCO 2019 στο Chicago.

Μετά από επιτυχή πορεία τεσσάρων ετών στη διενέργεια της μεθόδου Nanoknife στο American Medical Center, ο επικεφαλής του κέντρου, Εξειδικευμένος Χειρουργός Ήπατος και Παγκρέατος δρ Πέτρου Αθανάσιος μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του δρα Νεοφύτου Κυριάκο, προχώρησαν σε συλλογή των δεδομένων και στατιστική τους ανάλυση.

Η σπουδαία μελέτη

Στη μελέτη έγινε αξιοποίηση των ογκολογικών αποτελεσμάτων και του χρόνου επιβίωσης, όπως αυτή προέκυψε από τα δεδομένα της ογκολογικής ομάδας του American Medical Center και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι είχαν και την επιμέλεια της μετα-Nanoknife παρακολούθησης των ασθενών και χορήγησης θεραπείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμπεριελήφθησαν σε ευρύτερη βάση δεδομένων σε συνεργασία με την Α’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠ Αθηνών, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη σειρά χειρουργικής εφαρμογής της μεθόδου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η παρουσίαση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια και δημοσιεύτηκε ήδη στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, Journal of Clinical Oncology, με τίτλο: «Effect of irreversible electroporation (IRE) combined with chemotherapy (C) on survival in locally advanced pancreatic cancer (LAPC) patients».

Τα αποτελέσματα των δύο αυτών κέντρων αναφοράς στον ευρύτερο ελλαδοκυπριακό χώρο, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τόσο την από καιρό διαφαινόμενη θετική συμβολή της μεθόδου στην επιβίωση των ασθενών, όσο και τη σημασία της εφαρμογής της θεραπείας από ομάδες με εκπαίδευση, εμπειρία και αφοσίωση, προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα θεραπευτικά αποτελέσματα με τη μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα.

Αποτέλεσμα ομαδικής

προσπάθειας η επιτυχία

Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής», ο δρ Αθανάσιος Πέτρου ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα και η προβολή τους στο συνέδριο με το ίσως υψηλότερο ιατρικά επίπεδο παγκοσμίως αποτελεί για όλους μας και για την Κύπρο ένα σημαντικό επίτευγμα. Ωστόσο θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι η επιστημονική αυτή επιτυχία αποτελεί αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Στην Κύπρο, οι ογκολόγοι μας και τα ογκολογικά συμβούλια απαρτιζόμενα από εξαιρετικούς επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, μαζί με την ομάδα μας, είναι αυτοί που οδήγησαν σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα και την αποδοχή μας συνολικά, έξω από τα σύνορα της Κύπρου».

Η επιτυχία αυτή ήταν που οδήγησε στην επιθυμία, ώστε τα αναθεωρημένα αποτελέσματα, μετά την αναβάθμιση της βάσης δεδομένων με συμπερίληψη των τελευταίων περιστατικών, να παρουσιαστούν ως προφορική ανακοίνωση κατόπιν αποδοχής, στο επερχόμενο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας 2019 στη Μαδρίτη, τον Σεπτέμβριο.

Ποια είναι η ASCO

Η δεκαετία του 1960 αποτέλεσε τη χρονική περίοδο όπου ξεκίνησε η χρήση της χημειοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ η ογκολογία αποτελούσε έναν νεοσύστατο τομέα της ιατρικής.

Εκείνη την εποχή, οι Arnoldus Goudsmit και Fred J. Ansfield αποτέλεσαν τους πρωτοπόρους στη χρήση της χημειοθεραπείας και προσπάθησαν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση αυτών των αντικαρκινικών φαρμάκων. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες και εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Οι παρουσιάσεις και έρευνες που μοιράζονται κάθε χρόνο στις συναντήσεις του AACR επικεντρώθηκαν περισσότερο στην παθολογία και λιγότερο στους ασθενείς. Οι δρ Goudsmit και δρ Ansfield άρχισαν να συζητούν την ιδέα για μια νέα οργάνωση με τους συναδέλφους «χημειοθεραπευτές» Herman A. Freckman και Robert Talley.

Κατά την πρώτη οργανωτική συνάντηση στις αρχές του 1964, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του γεύματος σε ένα μικρό δωμάτιο στο Edgewater Beach Hotel στο Σικάγο, ενώθηκαν με τους συνιδρυτές Harry F. Bisel, William Wilson και Jane C. Wright.

Αυτά τα επτά άτομα αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κοινωνίας που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε θέματα μοναδικά για την κλινική ογκολογία και πιο συγκεκριμένα στο νεοσύστατο πεδίο της χημειοθεραπείας του καρκίνου. Όσον αφορά στην εστίαση από την παθολογία και την έρευνα, η ASCO είναι αφιερωμένη στην έμφαση στις κλινικές εκτιμήσεις και την περίθαλψη των ασθενών. Αυτή η μικρή συνάντηση σήμανε την έναρξη της κορυφαίας οργάνωσης ογκολογίας στον κόσμο, η οποία σήμερα έχει περίπου 45.000 μέλη παγκοσμίως.