Τοπικά

Αυτόν τον τουρίστα θέλουμε;

Το στοίχημα της Αγίας Νάπας για την αλλαγή της ποιότητας του τουρισμού

Η υπόθεση του ομαδικού βιασμού στην Αγία Νάπα, που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη, φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου, το οποίο επί χρόνια συντηρούμε στη χώρα μας και ονομάζεται «ποιότητα τουρισμού». Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, η πόλη εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από κακής ποιότητας τουρισμό, ο οποίος αμαυρώνει την εικόνα της, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ασυδοσία και ανομία

καταγγέλλει ο Δήμαρχος

Το κυριότερο από τα προβλήματα, τα οποία υποδηλώνουν την ανομία και την ασυδοσία που επικρατεί στην Αγία Νάπα, ανέφερε ο κ. Καρούσος, είναι η ηχορύπανση, αφού η νομοθεσία που αφορά σε αυτήν εξακολουθεί να είναι ανεφάρμοστη, με αποτέλεσμα τα κέντρα διασκέδασης να μπορούν ανενόχλητα να εκπέμπουν μουσική στη διαπασών μέχρι και τις πρωινές ώρες ή ακόμη και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δεύτερη αιτία της κατάστασης του τουρισμού, αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, είναι η ανεξέλεγκτη πώληση οινοπνευματωδών ποτών όχι μόνο από κέντρα διασκέδασης, αλλά από υπεραγορές, περίπτερα, μέχρι και καταστήματα πώλησης σουβενίρ, τα οποία παραμένουν ανοικτά, όπως αναφέρει, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, και συντείνουν, έτσι, στο "bar crawl".

Σημαντικό, αναφέρει, πρέπει να θεωρείται και το φαινόμενο της παράνομης πώλησης αλλά και χρήσης αερίου γέλιου στα κέντρα διασκέδασης, φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δεν υπάρχει μόνο στην Αγία Νάπα αλλά σε όλες τις πόλεις, από την Πάφο μέχρι και τον Πρωταρά.

Επίσης, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που επιτείνει την ανομία στην πόλη, είναι η κατάσταση που επικρατεί με τα εξώδικα τροχαίας. Όπως ανέφερε, οι νεαροί τουρίστες που προβαίνουν σε ενοικίαση μοτοποδηλάτων ή αυτοκινήτων, γνωρίζουν ότι με την αναχώρησή τους από την Κύπρο δεν μπορεί η Αστυνομία να εισπράξει το εξώδικο, το οποίο πιθανώς να εκδώσει, με αποτέλεσμα την παρακώλυση αφενός του έργου της Αστυνομίας, και αφετέρου την αμελή και επικίνδυνη οδήγηση από τους τουρίστες. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, σε πάνω από έξι χιλιάδες υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα ανεξόφλητα εξώδικα στην επαρχία Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια από οδηγούς ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Προέβη σε καταγγελίες

Αναφορικά με τα προβλήματα τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο αλλά και αμαυρώνουν την εικόνα της Αγίας Νάπας ο Δήμαρχος της πόλης προέβη σε σειρά καταγγελιών αλλά και επαφών με την Αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συχνή είναι η επικοινωνία του, ανέφερε, αλλά και οι συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή. Πολύ συχνές εξάλλου είναι και οι δημόσιες προειδοποιητικές αναφορές του για τον ανεφάρμοστο νόμο της ηχορύπανσης, ο οποίος αποτελεί εν μέρει πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων που επικρατούν.

Κάμερες ασφαλείας

και αλλαγή ταυτότητας

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκεί ο Δήμος Αγίας Νάπας για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε κεντρικά σημεία της πόλης για πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, εκ των ων ουκ άνευ αναγκαιότητα για τις περισσότερες τουριστικές πόλεις του εξωτερικού. Για το θέμα αναμένεται απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Πάλη» δύο κόσμων

στην Αγία Νάπα

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε στη «Σ» ότι από την αρχή της θητείας του έθεσε ως στόχο να καταστεί η πόλη το καλύτερο και πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Μεσογείου. Παρ' όλα αυτά οι εικόνες της Αγίας Νάπας φαίνεται να τον διαψεύδουν. Όπως είπε, "η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα", και χρειάζονται να γίνουν μία σειρά από ενέργειες ώστε να γίνει αυτό εφικτό, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη η αλλαγή της ποιότητας του τουρισμού. Εξήγησε ότι τα έργα και οι υποδομές για την αλλαγή της ταυτότητας έχουν ήδη γίνει και δεν είναι άλλα από τα σημαντικά πολιτιστικά σημεία διεθνούς αναφοράς που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Το δεύτερο βήμα είναι η πολιτική του Δήμου, η οποία έχει ξεκινήσει να μεταδίδεται στο εξωτερικό, ότι δεν θα αποδέχεται πλέον, στο εγγύς μέλλον, κακής ποιότητας τουρισμό. Το τρίτο βήμα είναι η ανάπλαση του ίδιου του κέντρου της πόλης, έργο το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί τον Οκτώβριο, κόστους 4,5 εκατομμυρίων, ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας της πλατείας του Δήμου. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται στηρίζονται εξάλλου στο βαρόμετρο, το οποίο έχει διεξάγει ο Δήμος την περασμένη χρονιά σε κατοίκους, τουρίστες και επιχειρηματίες της Αγίας Νάπας, το 86% των οποίων ανέφεραν ότι επιθυμούν να μετατραπεί η διασκέδαση στην Αγία Νάπα σε πιο κοσμοπολίτικη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτήν τη στιγμή στην Αγία Νάπα επικρατεί μάχη μεταξύ δύο κόσμων, αυτών οι οποίοι στηρίζουν το όραμα για βιώσιμο, ολόχρονο και αναβαθμισμένο τουρισμό, όπου ο τουρίστας θα ξοδεύει 50% περισσότερα απ’ ό,τι ξοδεύει σήμερα και οι επιχειρήσεις θα εργάζονται ολόχρονα, και αυτών οι οποίοι επιμένουν να θέλουν να εργάζονται και να κερδίζουν πρόσκαιρα σε περίοδο τριών μηνών.

Επεσήμανε πως ένας από τους τρόπους που μελετώνται και από το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι και η δημιουργία τουριστικής Αστυνομίας, θεσμός ο οποίος, ανέφερε ο κ. Καρούσος, πρέπει να είναι ευέλικτος, να διαθέτει προσωπικό αλλά και εξουσίες και αρμοδιότητες.

Ως εκ τούτου, η εικόνα η οποία επικρατεί σήμερα στην Αγία Νάπα ή στην κάθε Αγία Νάπα δεν είναι νεότευκτο δημιούργημα, ούτε αποκλειστική ευθύνη της τοπικής Αρχής ή του κάθε καταστηματάρχη ή ξενοδόχου. Είναι μία κατάσταση που δημιουργήθηκε σταδιακά και διαχρονικά με επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ξεφύγουν, πλέον, από τον ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί για πρόσκαιρη κερδοσκοπία μέσω ενός συγκεκριμένου είδους τουρισμού. Η πανάκεια βρίσκεται βαθύτερα, στο είδος του τουρισμού που θέλουμε ως κοινωνία να προσελκύουμε ή που αποδεχόμαστε, στην ταυτότητα που θέλουμε να προβάλλουμε ως χώρα, στη γενικότερη θέωρησή μας για τον ξένο επισκέπτη αλλά και στο πόσο μπορεί η Πολιτεία να εφαρμόσει και να επιβάλει τους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει.