Τοπικά

«Έκοψαν» την Τάλα στα δύο

Με 250 υπογραφές οι κάτοικοι της Τάλας απαιτούν τη διάνοιξη του δρόμου διά μέσου της πλατείας του χωριού

Ένα μεγάλο και κακοτράχαλο βουνό, ακόμη μεγαλύτερο και από τον διπλανό Μελισσόβουνο, καλείται να ανέβει το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας στην Πάφο. Αιτία του προβλήματος που φαίνεται να έχει προκύψει η ανακαίνιση της πλατείας του χωριού, η οποία κυριολεκτικά άνοιξε, λίγο καθυστερημένα θα λέγαμε, «φάλιες».

Στη «Σημερινή» της Κυριακής έφτασαν τις τελευταίες ημέρες έγγραφα, τα οποία αφορούν παράπονα κατοίκων της κοινότητας για την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας του χωριού, στην οποία πλέον δεν υπάρχει ο δρόμος που υπήρχε στο παρελθόν και ένωνε τις δυο εκκλησίες, παλιά και καινούργια. Μερίδα των κατοίκων, γύρω στους 250, διαμαρτύρονται, γιατί όπως υποστηρίζουν το κλείσιμο του δρόμου δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στην εύρυθμη καθημερινότητά τους και στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι έχει αποκόψει μια μεγάλη περιοχή της Τάλας από το υπόλοιπο χωριό.

Η επιστολή με τις 250 υπογραφές

Η επιστολή, που τιτλοφορείται «Γραπτή Δήλωση» και έχει τις 250 περίπου υπογραφές, αναφέρει τα εξής: «Εμείς οι πιο κάτω υπογεγγραμένοι απαιτούμε τη διάνοιξη του δρόμου διά μέσου της πλατείας του χωριού Τάλα, γιατί καθημερινά τίθεται σε κίνδυνο η ζωής μας και τα οχήματά μας. Είναι αδύνατον να περάσουμε με ασφάλεια, δεν γνωρίζουμε πότε θα βρεθεί εξ αντιθέτου όχημα και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι άμεση ανάγκη να ρυθμιστεί το όλο θέμα γιατί για μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Το θέμα μάλιστα δεν μένει μέχρι εδώ, αφού οι αντιδράσεις αυτές για την κατασκευή της Α’ Φάσης της πλατείας της Τάλας όχι μόνο έφτασαν στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, αλλά κινδυνεύουν να ακυρώσουν και την επί θύραις διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων με τον εργολάβο για τη συνέχιση του έργου με τη Β' Φάση. Οι υπογραφές πρέπει να «πέσουν» μέχρι τέλος του μήνα και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει πλέον όλα είναι πιθανά, αφού το έργο δεν θα συνεχίσει, η Επαρχιακή Διοίκηση δεν θα προχωρήσει στην καταβολή της επιχορήγησης της κοινότητας με το 50% του ποσού που θα στοιχίσει η Β΄ Φάση, δηλαδή μεταξύ 200-300 χιλ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αντιδράσει και ο εργολάβος, ο οποίος έλαβε μέρος στη διαδικασία προκήρυξης και στον οποίο κατακυρώθηκε η προσφορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν η Τάλα απολέσει την επιχορήγηση, το πιο πάνω ποσό που έχει ήδη προϋπολογισθεί στα έργα ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών για την κοινότητα θα διοχετευθεί σε άλλη κοινότητα από την Επαρχιακή Διοίκηση για να μη χαθεί.

Αντιδρούν και οι κοινοτικοί σύμβουλοι

Τις πιο πάνω αντιδράσεις μάλιστα και τη δυσφορία των κατοίκων έρχονται να ενισχύσουν με επιστολή τους οι έξι από τους οκτώ κοινοτικούς συμβούλους της Τάλας. Η κοινοτάρχης και άλλοι δυο σύμβουλοι μένουν εκτός. Στην επιστολή αυτή, την οποία η «Σ» εξασφάλισε και παρουσιάζει, οι έξι κοινοτικοί σύμβουλοι, Νίκος Νίκου, Νίκος Στυλιανού, Σταύρος Κυριάκου, Ανδρέας Παπαγρηγορίου, Χριστόδουλος Γιαννακού και Χριστόδουλος Χριστοδούλου απευθύνονται στον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Χριστόδουλο Κτωρίδη, και του ζητούν όπως ανοίξει ο δρόμος στην κεντρική πλατεία της Τάλας. «Το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας», αναφέρει η πλειοψηφία των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, «θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι σε συνεδρίασή του με ημερομηνία 17 Απριλίου 2019 ψήφισε να ανοίξει ο δρόμος διαμέσου της κεντρικής πλατείας του χωριού, μονής κατεύθυνσης, από το κέντρο Masa Soura προς την παλιά εκκλησία. Ενόψει των πιο πάνω», καταλήγουν, «παρακαλούμε όπως ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό της Β΄ Φάσης της πλατείας. Την επιστολή αυτή, ημερομηνίας 7 Μαΐου, οι έξι προαναφερθέντες Κοινοτικοί Σύμβουλοι την έστειλαν και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αλλά και στον Αρχηγό Αστυνομίας, αναμένοντας προφανώς την άμεση παρέμβασή τους για αλλαγή της υφιστάμενης δομής της πλατείας όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης.

Τι λέει η Έπαρχος

Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, κληθείσα από τη «Σ» να σχολιάσει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την πλατεία στην Τάλα αλλά και την αντιπαράθεση που προέκυψε, παραδέχθηκε ότι όντως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, ενώ όπως μας εξήγησε, σε παρουσία της σε συνεδρίαση του Κ.Σ. Τάλας προσπάθησε και η ίδια να γεφυρώσει τις διαφορές, δίχως, δυστυχώς, αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούν τα μικροσυμφέροντα

να κρατήσουν στάσιμη την Τάλα»

Η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας, Αρετή Πιερίδου, μιλώντας στη «Σημερινή», εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη αυτή. Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε τους τόνους, ανέφερε, και να βρούμε λύση για να μη χάσει η κοινότητα, γιατί οι αντιπαραθέσεις εκεί μας οδηγούν.

«Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη συναίνεση για την πρόοδο της κοινότητάς μας και την υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων. Δεν μπορεί η ανάπτυξη και οι σχεδιασμοί για ανάπλαση του κέντρου της Τάλας να μείνουν στάσιμοι επειδή αντιδράει μια μικρή μερίδα των κατοίκων», πρόσθεσε. Στο κάτω-κάτω, συμπλήρωσε, υπάρχουν πολλαπλάσιοι κάτοικοι που επικροτούν τη συνέχιση των έργων και την έναρξη και ολοκλήρωση και της Β’ Φάσης.

«Το σχέδιο που υλοποιήθηκε αποτελεί προϊόν έγκρισης και υλοποίησης του ίδιου του Συμβουλίου. Προχώρησε, βγήκε άδεια οικοδομής και είναι συγχρημαδοτούμενο με την Επαρχιακή Διοίκηση. Δεν μπορεί κάθε φορά που αλλάζει ένα Κοινοτικό Συμβούλιο σύνθεση να επανασχεδιάζεται ένα τόσο μεγάλο έργο με μεγάλη αξία και τόσες εργατοώρες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες», δήλωσε. Δεν μπορούν, κατέληξε η κα Πιερίδου, να μπαίνουν στη μέση συμφέροντα και μικροπολιτικές σε βάρος της κοινότητας και των κατοίκων.