Παραπολιτικά

Έξυπνη πόλη, αλλά... κανονική

Την πρώτη έξυπνη πόλη της Κύπρου φιλοδοξεί να κάνει τη Λευκωσία ο Δήμος της. Με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τον οποίο παρουσίασε ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα υπάρξουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δικτύων δεδομένων επόμενης γενιάς, συστήματα έξυπνου οδικού φωτισμού, συστήματα έξυπνης κινητικότητας, διαχείριση απορριμμάτων και τα λοιπά. Ωραία. Αλλά παράλληλα με την έξυπνη πόλη, θα θέλαμε και μια πόλη που δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Μια πόλη, όπου τα έργα ανάπτυξης δεν θα χρειάζονται αιώνες να ολοκληρωθούν.

Μια πόλη, όπου η κυκλοφορία στους δρόμους θα διεξάγεται ομαλά και δεν θα γίνονται τα νεύρα των πολιτών τσατάλια μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Μια πόλη χωρίς καυσαέρια.

Μια πόλη, που να είναι καθαρή και χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα.

Μια πόλη, όπου θα νιώθεις ασφάλεια να κυκλοφορείς τα βράδια.

Μια πόλη, χωρίς υποβαθμισμένες περιοχές.

Μια πόλη, χωρίς γκετοποιημένες περιοχές.

Μια πόλη, όπου να λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα και υποστατικά και όχι να εμφανίζονται κατάκλειστα κατά δεκάδες, με μια ταμπέλα απ’ έξω «Ενοικιάζεται» ή «Πωλείται».

Μια πόλη με λογικά ενοίκια.

Μια πόλη, τέλος πάντων, που να είναι... κανονική πόλη.

Σίγουρα μας χαροποιεί το γεγονός ότι κάποιοι εργάζονται για να κάνουν τη Λευκωσία μιαν έξυπνη πόλη. Αλλά η εξυπνάδα δεν πρέπει να αφορά μόνο τα... smartphones και τις άλλες έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές. Θα πρέπει πρωτίστως να επιλύει με... έξυπνο τρόπο τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ