Παραπολιτικά

Και 4ο σκάφος η απάντηση στην Ε.Ε.

Η τουρκική αλαζονεία και θρασύτητα εκδηλώθηκαν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν χρειάζεται να ληφθούν πολύ σοβαρά οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε με έπαρση και περιφρονητικό ύφος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο οποίος όχι μόνο λοιδόρησε τις αποφάσεις των 28 ομολόγων του της ΕΕ, αλλά ανακοίνωσε κιόλας ότι η Τουρκία, σε αντίποινο, θα στείλει και τέταρτο σκάφος στην περιοχή της Κύπρου, το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».

Ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε αρνητικά και επιθετικά στις αποφάσεις της ΕΕ. Οι Τούρκοι δεν συνηθίζουν να υποχωρούν και προτιμούν να πληρώνουν το όποιο κόστος, αλλά να μην εγκαταλείπουν τα επεκτατικά τους σχέδια.

Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν έχουν υποχωρήσει ποτέ στο Κυπριακό εδώ και 45 χρόνια. Πολύ περισσότερο που εκεί δεν πληρώνουν κανένα κόστος, ούτε και τους υποχρεώνει κανένας να πληρώσουν.

Όσον αφορά τα ίδια τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, μπορεί να μη μας ικανοποιούν πλήρως, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποφασίζονται οποιαδήποτε μέτρα κατά της Τουρκίας. Είναι ένα πρώτο καλό βήμα, που επιτεύχθηκε με αρκετή προσπάθεια και δυσκολίες, αν ληφθούν υπ’ όψιν και τα διαφορετικά συμφέροντα που έχει κάθε χώρα μέλος της ΕΕ με την Τουρκία. Ωστόσο, η απαξιωτική και προσβλητική στάση της Άγκυρας στις αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να απαντηθεί με αυστηρότερα μέτρα στη συνέχεια. Είναι και θέμα αξιοπρέπειας για τους Ευρωπαίους.

Το «αβγό του φιδιού» δεν αφορά μόνο τη γέννηση του χιτλερικού φασισμού. Αφορά και τη γέννηση και την εξάπλωση του ισλαμικού φασισμού, τον οποίο εκπροσωπεί το σημερινό καθεστώς της Τουρκίας. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα αυτό το επιθετικό φίδι, που έχει ήδη βγει από το αβγό του, προτού να είναι πολύ αργά...

ΜΠΟΞΕΡ