Διεθνή

Ο αγώνας για την επανεκλογή του κ. Trump

Έχουν απομείνει κοντά στους δεκαοκτώ μήνες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και οι υποψήφιοι άρχισαν τις προετοιμασίες

Παρ’ όλον ότι έχουν μείνει ακόμη κοντά στους δεκαοκτώ μήνες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι υποψήφιοι και από τα δυο μεγάλα κόμματα άρχισαν τις προετοιμασίες τους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Trump, ο οποίος αγωνίζεται για την επανεκλογή του.

Ας θυμηθούμε σύντομα τα γεγονότα: Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ο κ. Donald Trump, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης, αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ. Πολλοί τον χλεύαζαν και τον κορόιδευαν. Στο τέλος, όμως, επιβλήθηκε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και κέρδισε την Προεδρία επικρατώντας της κ. Hillary Clinton. Από τότε ο πλανήτης συνήθισε τον κ. Trump και την πολιτική του: - «America first», είναι η πεμπτουσία αυτής της πολιτικής. Αρχίζοντας από εδώ πιστεύω ότι μπορούμε γενικά να καταλάβουμε πολλές από τις κινήσεις του κ. Trump: Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, η συνεχής σύγκρουση με την Τεχεράνη, ο απομονωτισμός του σχετικά με τη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, οι θέσεις του για το Brexit και πολλές πράξεις του έναντι στην ΕΕ.

Ο κ. Trump, πέραν αυτών, έφερε στη διεθνή πολιτική ένα νέον «αέρα» και στυλ, χωρίς τα συνηθισμένα «κλισέ», σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο ευθύ και απαλλαγμένον από τις γνωστές διπλωματικές πρακτικές. Στο θέμα των μεταναστών, πρότεινε να ανεγερθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Εκείνο, βέβαια, που πρέπει να σημειωθεί για την πρώτη θητεία του κ. Trump, είναι η προσέγγισή του με τον κ. Kim Yong-Un της Βόρειας Κορέας. Ακόμη δεν έχουμε αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης.

Στη γειτονιά μας έχουμε επίσης κάτι που μας ενδιαφέρει: η πολιτική του απέναντι στην Τουρκία και στον κ. Ερντογάν. Στην εσωτερική πολιτική είναι φυσικό ότι δεν συμφωνεί με τον προκάτοχό του κ. Ομπάμα.

Η προσπάθεια του κ. Trump για επανεκλογή άρχισε. Έχει μακρύ δρόμο ακόμη να διανύσει. Ότιδηποτε, όμως, και να πει κάποιος, πρέπει να παραδεχτεί ότι ο κ. Trump δεν είναι ο συνηθισμένος Αμερικανός Πρόεδρος.

* Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.