Αναλύσεις

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, η Ρωσία και η «οργή» των ΗΠΑ

Όταν στην Κύπρο φωνάζουμε πως τα μέτρα της Ε.Ε. ειναι κατώτερα των περιστάσεων, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι με το «στανιό» που πάρθηκαν

Όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας «πρόστυχες» και «ανόητα μηνύματα αλληλεγγύης που λήφθηκαν για να ικανοποιήσουν την ε/κ πλευρά», δεν φοβάται ότι θα εξοργίσει τους Ευρωπαίους. Εξάλλου το ομολογεί κυνικά και με πάσα θρασύτητα πως «η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Τουρκία και αναγκαστικά θα έρθουν σε εμάς... Είτε είναι το θέμα των προσφύγων είτε άλλο, αναγκαστικά θα έρθουν σε μας. Θα έχουμε επαφές, δεν υπάρχει διαφυγή. Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις που έλαβαν».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν πολλοίς γνωρίζει πόσο ισχυρός είναι ο οικονομικός ομφάλιος λώρος μεταξύ ηγεμονικών χωρών της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Γι’ αυτό και λέει ότι «δεν χρειάζεται να λάβει κανείς στα σοβαρά τα μέτρα».

Είναι δισεκατομμύρια οι επενδύσεις ευρωπαϊκών κολοσσών στην Τουρκία. Eπίσης η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων που κατασκευάζονται σε χώρες μέλη της Ε.Ε.

Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2019 και επί υπουργίας στο γερμανικό ΥΠΑΜ της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Κομισιόν κας Ούρσουλα βον ντερ Λάινεν, η Γερμανία πούλησε στην απολυταρχική Τουρκία επιθετικά όπλα ύψους €184 εκατομμυρίων, που ισοδυναμεί με το 60% των συνολικών εξαγωγών γερμανικών όπλων. Το 2018 η Τουρκία ήταν με μεγάλη διαφορά ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων από τη Γερμανία της Μέρκελ και μάλιστα όπλων επιθετικού εξοπλισμού. Παρά την τουρκική επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία «διασχίζει» τις θάλασσες με γερμανικά υποβρύχια. Σε περίπτωση σύγκρουσης ή υλοποίησης των απειλών της, είναι ηλίου φαεινότερον προς τα πού θα στρέψει τον γερμανικό, γαλλικό, αμερικανικό και τώρα ρωσικό εξοπλισμό της. Προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Άρα όταν στην Κύπρο φωνάζουμε πως τα μέτρα της Ε.Ε. είναι κατώτερα των περιστάσεων, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι με το «στανιό» που πάρθηκαν και ο Μ. Τσαβούσογλου ξέρει πολύ καλά τι κρύβεται πίσω από τα δισεκατομμύρια των συμφερόντων, όπου οι αρχές περί δικαίου και «έμπρακτης» αλληλεγγύης ρίχνονται στον σκουπιδοτενεκέ.

Και συ τέκνον… Μόσχα;

Οι συμπεριφορές και οι σχέσεις χωρών με ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα στηρίζονται πρώτα και κύρια στα δικά τους συμφέροντα και στη δική τους ασφάλεια.

Η Κύπρος από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν χαρτογραφήθηκε από τα γεωστρατηγικά κέντρα ότι κατέχει μία εκ των σημαντικότερων στρατηγικών θέσεων όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο και «ιδανικό» ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για στρατιωτικές επιθέσεις που μπορούν να πλήξουν μέχρι και τη Ρωσία.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν που σήμερα, μετά από 45 χρόνια της τούρκικης εισβολής και κατοχής, το Κυπριακό παραμένει άλυτο και η μεγάλη διελκυστίνδα Δύσης και Ανατολής ποιος θα έχει περισσότερη επιρροή ή και έλεγχο στο νησί.

Όλες οι πληγές και τα μεγάλα κακά που βρήκαν το νησί μας οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ. Η μεγάλη συνωμοσία για να διχοτομηθεί το νησί και να εξοντωθεί πολιτικά και βιολογικά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος φέρουν τη σφραγίδα των Δυτικών. Eίναι ανιστόρητο λάθος και προσπάθεια αποενοχοποίησης των μεγάλων ενόχων, σήμερα, 45 χρόνια μετά, να βρίσκονται άτομα ή πολιτικοί να επιρρίπτουν ευθύνες στον Μακάριο ή στην πλειοψηφία του λαού μας επειδή αντιστάθηκε στους εθνοκτόνους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Η Ρωσία, που έχει ανάγκη επίσης την Κύπρο λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, από το 1960 μέχρι πρόσφατα τηρούσε θέσεις αρχών και στήριξε τον λαό μας με κάθε τρόπο. Είναι άδικο κάποιοι σήμερα να την κατηγορούν επειδή δεν επενέβη το 1974 προκειμένου να εμποδίσει την τουρκική εισβολή, όπως έπραξε το 1964 με την επιστολή Κρουτσιώφ προς Λ. Τζόνσον και Ινονού. Πώς να επέμβει; Να διατηρήσει τα αμερικανόδουλα ανδρείκελα της φασιστικής χούντας και να εμπεδώσει την πρώτη πράξη της ΝΑΤΟϊκής συνωμοσίας σε βάρος της Κύπρου;

Ωστόσο έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, στην εφημερίδα Izvestia, ότι η Μόσχα τάσσεται ενάντια στα μέτρα που αποφάσισε η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις επιθετικές προκλήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

O κ. Γκρούσκο είπε πως τέτοια βήματα θα επιδεινώσουν τη μακροχρόνια ανεπίλυτη διαμάχη στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία έστειλε πλοία για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Πάλι καλά που το είπε και αυτό. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Καμιά αναφορά για τις εξόφθαλμα προκλητικές έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.

Αν τα έχει με την Ε.Ε. για τις κυρώσεις εναντίον της, τότε να τις κατονομάσει ως τέτοιες και όχι να εμφανίζεται ως συνήγορος του διαβόλου. Γιατί η Ε.Ε. δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία αλλά ήπια μέτρα.

Και η Κίνα τώρα καλεί την Κύπρο να συνομιλήσει με την Τουρκία για τα ζητήματα της ΑΟΖ. Μια χώρα του βεληνεκούς της Κίνας και ως μόνιμο μέλος του Σ. Ασφαλείας, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Κύπρος πολλές φορές απευθύνθηκε στην Τουρκία για καθορισμό των ζητημάτων της ΑΟΖ στη βάση του Ναυτικού Δικαίου αλλά αρνήθηκε. Επιπλέον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κάποτε κατήγγελλε την Τουρκία

Να υπενθυμίσουμε πως η Ρωσία τον Απρίλη του 2015 κατήγγελλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως η Τουρκία ήταν ο βασικός προμηθευτής όπλων του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθετε ο Ρώσος τότε απεσταλμένος στον Οργανισμό Βιτάλι Τσούρκιν: «Κύριος προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του ISIS είναι η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τις ΜΚΟ για τον σκοπό αυτό. Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας είναι υπεύθυνος γα τις πράξεις αυτές. Οι μεταφορές γίνονται μέσω αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Churkin, το 2015 το ISIS στη Συρία έλαβε εκρηκτικές ύλες αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων μέσω της Τουρκίας.

Συνολικά, οι τρομοκράτες έλαβαν 2.500 τόνους νιτρικού αμμωνίου (αξίας περίπου 788.700 δολαρίων), 456 τόνους νιτρικού καλίου ($ 468.700), 75 τόνους σκόνης αλουμινίου ($ 496.500), νιτρικό νάτριο ($ 19.400), γλυκερίνη ($ 102.500) και νιτρικό οξύ (34.000 χιλιάδες $) μέσω της Τουρκίας το 2015, προσέθεσε ο Vitaly Churkin.

Τώρα διάγουν μήνα του μέλιτος με την Τουρκία του Ερντογάν, μέχρι που ο Τούρκος Πρόεδρος συρθεί ξανά πίσω στις ράγιες της Αστερόεσσας και πάρει πίσω όλα τα προνόμια, πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.

Την Τετάρτη η ωραιοτάτη και συμπαθεστάτη επρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα εξέφρασε τη διαφωνία της Μόσχα με τις «κυρώσεις» που επέβαλε η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, λέγοντας πως «λήφθηκαν μονομερώς, άρα είναι άκυρες».

Nα υπενθυμίσουμε πως και η Μόσχα επέβαλε σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους εντός συριακού εδάφους.

Έμεινε στην ιστορία η φράση της Μαρίας Ζαχάροβα, με την οποία προκαλούσε τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί εάν αποδεικνυόταν ότι η Τουρκία έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους ισλαμιστές του ISIS.

«Τι θα γίνει, κύριε Ερντογάν, δεν θα παραιτηθείς;» ερωτούσε η κα Ζαχάροβα απευθυνόμενη προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Η Μόσχα είναι περίεργη για το εάν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέλους θα παραιτηθεί μετά τη δημοσίευση έκθεσης σχετικά με το λαθρεμπόριο πετρελαίου στην Τουρκία από το ISIS», δήλωνε και πρόσθετε:

«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει την ετοιμότητά του να παραιτηθεί εάν αποδεικνυόταν ότι πραγματοποιούνται παραδόσεις πετρελαίου από την Άγκυρα, με ή χωρίς την βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης, και ότι εάν αυτό το γεγονός αποδεικνυόταν θα άφηνε την καρέκλα. Θέλω να καταλάβω: Τι έγινε με αυτή την καρέκλα;».

«Η δανέζικη εφημερίδα Klassenkampen δημοσίευσε έκθεση για την τουρκική συμμετοχή στο λαθρεμπόριο πετρελαίου των ισλαμιστών, μια έκθεση που ετοιμάστηκε από την εταιρεία Rystad Energy».

Η οργή των ΗΠΑ

Οι S-400 βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και η μεταφορά του συνόλου των οπλικών συστημάτων θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των ΗΠΑ, ότι θα ληφθούν σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, επιβλήθηκε μόνο ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα των F-35 μ’ ένα συνοδευτικό λεκτικό που υμνεί τις σχέσεις Ουάσιγκτον -Άγκυρας. Όλοι γνωρίζουν πως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν την Τουρκία να συνεχίσει για πολύ τον μήνα του μέλιτος με τη Μόσχα και μεθοδεύει τα επόμενα βήματά της.

Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και, αν προκληθεί, θα απαντήσει.

Η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει την επιθετικότητά της. Εξάλλου, τι να περιμένουμε από έναν «γίγαντα με χάρτινα πόδια»;

Ξέρουμε τι θέλουμε;

Αυτό το ερώτημα πλανάται πάνω από τον συννεφιασμένο από τις πολεμικές ιαχές ουρανό της καθημαγμένης μας πατρίδας.

Μόνη επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να εμβαθύνει περισσότερο τις σχέσεις της με όλες τις χώρες των μονίμων μελών του Συμβουλίου. Η μονόπλευρη και συνεχώς αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ δεν μας προστατεύει από τις απειλές της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε και ένα άλλο ισχυρό αντίβαρο. Το αντίπαλον δέος, που είναι η Ρωσία. Παρά τις προσώρας καλές σχέσεις της με την Τουρκία, δεν πρόκειται να αφήσει την Κύπρο στο έλεος της τουρκικής θηριωδίας. Γιατί έχει και αυτή ανάγκη την Κύπρο για τη δική της ασφάλεια.