Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

ΦΕΣΤΙΒΑΛ FANEROMENI19: Μουσικοθεατρική Παράσταση «πατρίdes(h)*»

Η παράσταση, που θα λάβει χώραν την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, αποτελεί ένα κράμα τριών διαφορετικών τεχνών: μουσικής, χορού και θεάτρου. Έμπνευση υπήρξε το παραμύθι “The Green Children” των Kevin Crossley-Holland και Alan Marks

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φανερωμένη, το οποίο περιλαμβάνει ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε Πέμπτη, στις 21.00, στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εντάσσεται η παράσταση «πατρίdes(h)*», από την ομάδα «Λουμπάγκο».

Η παράσταση, που θα λάβει χώραν την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, αποτελεί ένα κράμα τριών διαφορετικών τεχνών: μουσικής, χορού και θεάτρου. Έμπνευση υπήρξε το παραμύθι “The Green Children” των Kevin Crossley-Holland και Alan Marks, το οποίο είναι βασισμένο σε έναν αγγλικό μύθο του 12ου αιώνα και αναφέρεται στην παράξενη και απροσδόκητη εμφάνιση δύο παιδιών με πράσινο δέρμα στο χωριό Woolpit. Τα παιδιά με το «πράσινο χρώμα» έχουν περισσότερο απ’ όλα την ανάγκη να γίνουν αποδεκτά, παρά τη διαφορετικότητά τους.

Η ομάδα “Λουμπάγκο” έχει διερευνήσει το θέμα, παίρνοντας συνεντεύξεις από παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες -πολιτικούς ή οικονομικούς μετανάστες- τα οποία τώρα ζουν στην Κύπρο, ώστε να μελετήσει τη συναισθηματική τους κατάσταση. Συνδυάζοντας έπειτα το παραμύθι με το υλικό από τις συνεντεύξεις προκύπτει η παράσταση «πατρίdes(h)».

*desh σημαίνει πατρίδα στη βεγγαλική γλώσσα, που είναι η εθνική γλώσσα του Μπαγκλαντές και η δεύτερη σε αριθμό ομιλητών στην Ινδία.

Η ομάδα «Λουμπάγκο»

Αποτελείται από πέντε Κύπριους καλλιτέχνες, τέσσερεις ηθοποιούς και μια κινησιολόγο, έχοντας ως κύριο άξονα τον πειραματισμό στην τέχνη, με σκοπό να δημιουργεί δράσεις με θέμα την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μέσα από συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο δημιουργικός τεχνολόγος ήχου και πολυμέσων Emmanuel Flores Elias, η χορογράφος Λία Χαράκη και ο εικαστικός Matthias Oostrik, συνέθεσε και παρουσίασε έργα για τον σύγχρονο χορό, το θέατρο και άλλες διαδραστικές οπτικοακουστικές εφαρμογές.

Η χρήση της κινησιολογίας και της χορογραφίας στη συγκεκριμένη παράσταση είναι πολλαπλή. Αφενός στηρίζει τη δραματουργία και εξυπηρετεί στην αφήγηση, καθώς και στην ευκολία πρόσληψης του γενικού νοήματος από ανθρώπους ή παιδιά που δεν γνωρίζουν την Ελληνική. Αφετέρου αντικαθιστά την τοπική γλώσσα με την παγκόσμια, τη γλώσσα δηλαδή του σώματος από την οποία εκπορεύονται όλα τα βασικά συναισθήματα. Η μουσική παίζει επίσης έναν υποστηρικτικό και ατμοσφαιρικό ρόλο, καθώς παράγει σημασίες και προκαλεί νοητικές και ψυχο-συναισθηματικές διεργασίες. Οι performers καλούνται να θέσουν σε απόλυτο συντονισμό τις σωματικές τους ικανότητες, χωρίς να διαχωρίζεται ο λόγος απ' την κίνηση και τη φωνή σαν μελωδία ή σαν τραγούδι.

Συντελεστές της παράστασης «πατρίdes(h)*»

Performers: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Τζούλη Γρηγορίου, Εύα Καλομοίρη, Βασίλης Χαραλάμπους, Γιώργος Κυριάκου, Γιάννης Οικονομίδης

Σκηνοθεσία: Ομάδα Λουμπάγκο

Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη

Μουσική Επιμέλεια: Ερμής Μιχαήλ

Σκηνικά - Video Art: Πόπη Ιακώβου

Κοστούμια: Στέλα Μακρίδου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Ώρα: 21:00

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Πληροφορίες: 22 128157

Είσοδος ελεύθερη

Τα βράδια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Faneromeni19, τα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος και η έκθεση «1940: Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος και Ελλάδα» θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Υποστηρίξτε τη