Ελλάδα

Πρώτο τεστ: Η τραγωδία στη Χαλκιδική

Προετοιμασμένος για το καλύτερο και το χειρότερο είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το που γύρισαν το «κλειδί», οι νέοι Υπουργοί ασχολούνται με τα θέματα που χρειάζονται άμεσες και λειτουργικές λύσεις

Με στόχο να μη χαθεί ούτε μια ημέρα, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρεί άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του πριν μάλιστα από τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία εβδομάδα μοίρασε εντολές στους υπουργούς του, έδωσε φακέλους με τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα για το κάθε χαρτοφυλάκιο και ξεκίνησε να βλέπει κατ’ ιδίαν τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τις πρώτες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, για να μπορέσει να πείσει η παρούσα κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει σε κάθε τους κίνηση να αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν εις βάρος του ελληνικού λαού.

Μπορεί βέβαια για κάποιους η «τυπικότητα» στα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι φάκελοι με τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες στους υπουργούς να είναι δευτερευούσης σημασίας, όμως με τον τρόπο αυτό ο Πρωθυπουργός επιλέγει να κάνει την αρχή μιας νέας εποχής.

Μόλις 38 ώρες μετά την ορκωμοσία των υπουργών της νέας κυβέρνησης και χωρίς να έχουν προλάβει να εγκατασταθούν όπως πρέπει στα νέα τους γραφεία, το Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη κρίσιμη κατάσταση, τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Πέντε υπουργοί βρέθηκαν στο κέντρο των εξελίξεων, όλη η κρατική μηχανή κινήθηκε άμεσα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Η τραγωδία ανέδειξε και εσωτερικά προβλήματα. Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις συνέπειες που επέφερε η καταστροφική μανία των φυσικών φαινομένων στην περιοχή, έπρεπε να ξεπεράσουν και μια σειρά από πρακτικά εμπόδια, ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός όλων των αρμοδίων υπουργείων και φορέων. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός περιγράφεται από πολλούς νέους υπουργούς ως χαοτική, ενώ την ίδια στιγμή οι υποδομές πάσχουν σε πολλά επίπεδα.

Οι πρώτες κινήσεις των Υπουργών

Στον τομέα της Παιδείας: Προχωρεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ δεν αλλάζει το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στον τομέα του Πολιτισμού: Τοποθέτηση γιατρού, νοσηλευτών και ΕΚΑΒ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στον τομέα της Εργασίας: Ο νέος Υφυπουργός Νότης Μηταράκης έπαιρνε τηλέφωνο στο Κέντρο Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν απαντούσε κανείς. Έτσι προχώρησε σε απροειδοποίητη επίσκεψη, διαπιστώνοντας από κοντά ότι υλικοτεχνικές υποδομές και τεχνολογία είναι τραγικές.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής: Πρώτο ταξίδι του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα, ώστε να αποφευχθούν αποφυλακίσεις πολυισοβιτών, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και αλλαγές στην απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπει το πρώτο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσει το νομοθετικό έργο, στις 23 Ιουλίου.
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πριν από το ολιγοήμερο κλείσιμο της Βουλής στις 10 Αυγούστου για τις διακοπές του Δεκαπενταυγούστου.
Από τις 20 Αυγούστου, όταν θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες, θα έρθει στο Κοινοβούλιο το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Το στοίχημα των «κόκκινων» δανείων

Η παρούσα Κυβέρνηση θα «καεί» αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των «κόκκινων» δανείων την επόμενη διετία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε «παγώσει» τα δύο σχέδια που είχαν κατατεθεί και αυτή η καθυστέρηση δεν είχε κανέναν λόγο, παρά τις προειδοποιήσεις ότι έπρεπε να εφαρμοστεί το ταχύτερο. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι θα είναι ένα πεδίο δράσης όπου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση, προκειμένου να μη «σκάσει» στα χέρια του η βόμβα. Ειδικά από Σεπτέμβριο, οπότε αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Δεύτερο λαβύρινθο αποτελεί ο σχεδιασμός για τη διάσωση της ΔΕΗ. Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υπέβαλε την παραίτησή του. Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της ΔΕΗ και η κατάσταση ρευστότητας της εταιρείας.

Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού), καθώς εκείνη είναι που έχει την εποπτεία της υπόθεσης της μείωσης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι η ΔΕΗ έχει απαξιωθεί οικονομικά και χρηματιστηριακά, συνεπώς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να πραγματοποιηθεί είσοδος στρατηγικού επενδυτή μέσα από την πώληση πακέτου μετοχών του Δημοσίου.

Τρίτη καυτή πατάτα αποτελούν οι επενδύσεις. Ήδη οι υπουργοί που σχετίζονται με τους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων έχουν ξεκινήσει δουλειά, κάνοντας συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς. Πρώτη επένδυση που πρέπει να προχωρήσει είναι αυτή στο παλιό αεροδρόμιο Αθηνών στο Ελληνικό.

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ακόμα και οι πιο φανατικοί πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών του παραδέχονται ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι θετικά. Οι κινήσεις Μητσοτάκη δείχνουν έναν πολιτικό που, αν μη τι άλλο, έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες με το επιτελείο του για να ετοιμάσει ένα σχέδιο, ώστε η κυβέρνησή του να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Ναι, όσα έχουμε δει έως τώρα είναι πρώτα επικοινωνία και μετά ουσία, αλλά μιλάμε για μια Κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα κλείσει εβδομάδα στην εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε στελέχη με βαριά βιογραφικά στην Κυβέρνηση, ενώ έστειλε και μηνύματα τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του με το καλημέρα όσο και στην κοινωνία, ότι είναι αποφασισμένος να μην έχει στην Κυβέρνηση συντηρητικά και ξεπερασμένα πολιτικά βαρίδια μόνο και μόνο για να κρατήσει τις κομματικές ισορροπίες.