Αναλύσεις

Τελευταίο αντίο στον Αλέξη Γαλανό

Η ζωή του, οι παρακαταθήκες του και η επόμενη μέρα στη δημαρχία της Αμμοχώστου

Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται αύριο (22/7) ο Αλέξης Γαλανός, ο οποίος «έφυγε» αναπάντεχα σε ηλικία 78 ετών. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα (15/7), ενώ βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές στην Κω, μαζί με τη σύζυγό του. Ο ίδιος, εξερχόμενος από τη θάλασσα όπου βρισκόταν για κολύμπι, παραπονέθηκε για ενοχλήσεις στο στήθος. Ακολούθως έχασε τις αισθήσεις του, χωρίς να γίνει ποτέ κατορθωτό να τον επαναφέρουν. Η νενομισμένη νεκροτομή, που διενεργήθηκε στο Νοσοκομείο της Κω, κατέδειξε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Η κηδεία του Αλέξη Γαλανού θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, αύριο, στις 5:00 το απόγευμα. Η οικογένεια θα δεχτεί συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 15:30 μέχρι τις 17:00. Η απώλεια του Αλέξη Γαλανού συνέπεσε χρονικά με τις σοβαρές εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Αμμοχώστου και την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να ανοίξει και να εποικήσει τη «Βασιλεύουσα», όπως συνήθιζε να αποκαλεί την πόλη που τον γέννησε. Ο ίδιος, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του, θέλοντας να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση και να μεταφέρει την αγωνία των Αμμοχωστιανών, παρέδωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έξω από το Προεδρικό, υπόμνημα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ζητώντας του να αναλάβει δράση για επιστροφή της πόλης. Ο Αλέξης Γαλανός, όπως και τόσες χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες, έφυγε από τη ζωή χωρίς να δει ελεύθερα τα σκλαβωμένα από τον «Αττίλα» άγια χώματά μας. Η κενωθείσα πλέον θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου θα πρέπει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να καλυφθεί εντός 45 ημερών, με τη διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εκλογικής Υπηρεσίας, Δημήτρη Δημητρίου, οι αναπληρωματικές εκλογέςθα διεξαχθούν την Κυριακή, 25 Αυγούστου.

Η απώλεια του Αλέξη Γαλανού συνέπεσε χρονικά με τις σοβαρές εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Αμμοχώστου και την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να ανοίξει και να εποικήσει την «Βασιλεύουσα», όπως συνήθιζε να αποκαλεί την πόλη που τον γέννησε

Ποιος ήταν ο Αλέξης Γαλανός

Η ζωή του Αλέξη Γαλανού ήταν συνυφασμένη με τα κοινά, την πολιτική, και τους αγώνες για επιστροφή της πόλης του, της Αμμοχώστου, στους νόμιμους κατοίκους της. Γεννηθείς το 1940, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1958 στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών. Ακολούθως, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Kings College) όπου έλαβε το 1962 δίπλωμα Master (ΜΑ) στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία. Επίσης σπούδασε νομικά και υπήρξε Barristerat Law του InnerTemple στο Λονδίνο. Όταν τελείωσε τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειάς του στην Αμμόχωστο. Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές το 1976 και εξελέγη βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές του 1981, του 1985, του 1991 και του 1996. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1991, εξελέγη για μία πενταετία Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Συμμετείχε για είκοσι χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο. Κατά τη μακρά κοινοβουλευτική του παρουσία, διετέλεσε Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άμυνας και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Βουλής. Το 1997 διαφώνησε με την επιλογή του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και μερικούς μήνες αργότερα θα συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας τον υποψήφιο τότε Πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου, στις προεδρικές εκλογές του 1998. Εκλογές στις οποίες συμμετείχε κι ο ίδιος λαμβάνοντας ποσοστό 4,04%. Στον β΄ γύρο των εκλογών υποστήριξε τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος επανεκλέγηκε για δεύτερη θητεία. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Γαλανός διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ. Ακολούθως ίδρυσε το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) και παρέμεινε βουλευτής ώς τον Αύγουστο του 1999. Επίσης, διετέλεσε Συμπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κυπριακής Βουλής – ΕΟΚ πριν το 1999, αλλά και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, Πρόεδρος των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας και της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπίας στον ΟΑΣΕ. Τον Μάιο του 2003 διορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, πρόεδρος εννιαμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο είχε ως αποστολή να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής, χειρισμού οικονομικών κρίσεων και λήψης οικονομικών μέτρων. Από το 2006 μέχρι και την ημέρα θανάτου του υπήρξε Δήμαρχος Αμμοχώστου, θέση στην οποία εξελέγη τρεις διαδοχικές φορές, ενώ από το 2012 – 2016 υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Ο Αλέξης Γαλανός ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα, θυγατέρα του Ν. Δημητρίου από τη Λάρνακα και έχει δύο γιους, τον Αλέξανδρο και τον Χρίστο.

Η παρακαταθήκη Γαλανού

Ένεκα του γεγονότος ότι η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικών εξελίξεων, μετά και τις ανακοινώσεις του λεγόμενου «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, για διάνοιξη της πόλης υπό τ/κ διοίκηση, ο Αλέξης Γαλανός βγήκε για άλλη μια φορά μπροστά. Στις 27 Ιουνίου, παραχωρώντας την τελευταία του, όπως αποδείχθηκε, συνέντευξη Τύπου, έστειλε τα δικά του μηνύματα και άφησε τις δικές του παρακαταθήκες για το μέλλον. «Έφτασε η ώρα για διάβημα στο Σ.Α. για εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα 550 και 789», τόνισε εμφαντικά. Βασικό μας μέλημα είναι να επαναφέρουμε το θέμα της Αμμοχώστου, υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντάς την ως κλειδί για την πορεία του Κυπριακού. Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με μια προσωπική έκκληση από τον ίδιο, η οποία σήμερα, μετά τον θάνατό του, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Η έκκληση αυτή ήταν κάλεσμα για ενότητα όλων των Ελλήνων και χάραξη κοινής εθνικής γραμμής.

Εκλογές εν μέσω πολιτικού θέρους

Αναπόφευκτα, ο θάνατος του Αλέξη Γαλανού δρομολογεί από την επομένη της ταφής του πολιτικές εξελίξεις, αφού σε περίπου ένα μήνα θα διεξαχθούν αναπληρωματικές δημαρχιακές εκλογές. Μέχρι σήμερα, κυρίως από σεβασμό προς τη μνήμη του εκλιπόντος, ουδείς εξέφρασε, τουλάχιστον δημόσια, το ενδιαφέρον του, για διεκδίκηση της θέσεως. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι τα κόμματα πολύ σύντομα, ένεκα και των στενών χρονικών περιθωρίων, θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους. Οι αναπληρωματικές εκλογές για τον Δήμο Αμμοχώστου θα διεξαχθούν κάτω από αρκετά ιδιάζουσες συνθήκες. Πρώτον, η χρονική περίοδος κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές δεν προσφέρεται, καθώς, στις 25 Αυγούστου, η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ενδέχεται να επιλέξει τις παραλίες του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας παρά να μεταβεί στην κάλπη. Συνεπώς, αν η αποχή στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 για τον Δήμο Αμμοχώστου έφτασε το 60%, τότε, κανείς δεν μπορεί γνωρίζει πού θα κυμανθεί αυτήν τη φορά. Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο κάνει ιδιαίτερη την επικείμενη εκλογική μάχη, είναι το υφιστάμενο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο έχει στο επίκεντρο την Αμμόχωστο και την περίκλειστη πόλη. Η Αμμόχωστος μετά 1974 έχει τον δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα και οι σημερινές απειλές του κατοχικού καθεστώτος για διάνοιξη της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιφορτίζουν από τώρα με μεγάλες ευθύνες τον επόμενο δήμαρχο. Σε ένα άλλο επίπεδο, οι εκλογές αυτές ήταν εκτός προγράμματος, κάτι που θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των κομματικών μηχανισμών. Με τον Αλέξη Γαλανό, ο ΔΗΣΥ κατάφερε από το 2006 μέχρι και σήμερα να σπάσει μια παράδοση που ήθελε τον Δήμο Αμμοχώστου να βάφεται «κόκκινος». Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα, αφού ο Αλέξης Γαλανός επικράτησε μόλις με 23 ψήφους διαφορά του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Σίμου Ιωάννου. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ, όπως έπραξε στην περίπτωση του Δήμου Λεμεσού έτσι και στην Αμμόχωστο, προσέφυγε στο εκλογοδικείο, ζητώντας επανακαταμέτρηση. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι οι κομματικές ισορροπίες στον δήμο είναι πολύ λεπτές. Μεγάλο στοίχημα για τον ΔΗΣΥ είναι προφανώς να διατηρήσει τα σκήπτρα αναζητώντας τον διάδοχο του Αλέξη Γαλανού. Εγχείρημα το οποίο, σύμφωνα με πηγές από την Πινδάρου, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως δύσκολο. Οι ίδιες πηγές μάς ανέφεραν ότι, τη δεδομένη στιγμή, υπάρχει ο φόβος ότι ο δήμος δύσκολα θα παραμείνει «μπλε». Στο ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν άνοιξε ακόμη η όποια συζήτηση στα συλλογικά όργανα για τον υποψήφιο του κόμματος. Παρόλα αυτά, δυο ονόματα τα οποία δεν αποκλείεται να βρεθούν στο κάδρο της διεκδίκησης είναι αυτό του Σίμου Ιωάννου, ο οποίος έφτασε μέχρι την πηγή και δεν ήπιε νερό το 2016, αλλά και του αντιδημάρχου Αμμοχώστου και επαρχιακού γραμματέα του κόμματος, Χρύσανθου Ζαννέτου.