Τουρισμός

Τι αλλάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Airbnb

Οι αλλαγές αφορούν στη διαφάνεια στην τιμολογιακή πολιτική της δημοφιλούς πλατφόρμας και στο δικαίωμα των ενοικιαστών να προσφύγουν δικαστικώς κατά του ιδιοκτήτη του καταλύματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Airbnb πως η πλατφόρμα έχει βελτιώσει και αποσαφηνίσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις προσφορές καταλυμάτων στους καταναλωτές, οι οποίες είναι πλέον σύμφωνες με τα πρότυπα που ορίζονται στο δίκαιο της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Αυτό αποτελεί συνέχεια του αιτήματος που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ τον Ιούλιο του 2018.

Συνεργασία με Ε.Ε.

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε για το θέμα τα εξής: «Φέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα βρουν στις διακοπές τους ακριβώς αυτό που είδαν όταν έκαναν κράτηση. Η σύγκριση και η κράτηση ξενοδοχείου ή καταλύματος μέσω του διαδικτύου κατέστησε τη διαδικασία γρήγορη και εύκολη για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι η τιμή που βλέπουν στην πρώτη σελίδα θα είναι η τιμή που θα πληρώσουν στο τέλος. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η Airbnb ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές Αρχές προστασίας των καταναλωτών για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρμας της. Περιμένω να κάνουν το ίδιο και άλλες πλατφόρμες».

Η Airbnb ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές Αρχές προστασίας των καταναλωτών, με επικεφαλής την Νορβηγική Αρχή Καταναλωτών, για να ευθυγραμμίσει πλήρως τις πρακτικές και τους όρους της με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών.

Οι κύριες αλλαγές

Οι κύριες βελτιώσεις και αλλαγές έχουν ως εξής:

- Στις αναζητήσεις καταλύματος με επιλεγμένες ημερομηνίες οι χρήστες βλέπουν τη συνολική τιμή στη σελίδα αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εφαρμοστέων υποχρεωτικών επιβαρύνσεων και τελών (όπως χρεώσεις για υπηρεσίες και καθαρισμό και τοπικοί φόροι). Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά τέλη-έκπληξη, που να εμφανίζονται στις επόμενες σελίδες.

- Η Airbnb κάνει διάκριση μεταξύ προσφοράς καταλύματος που διατίθεται στην αγορά από ιδιώτη και καταλύματος που διατίθεται στην αγορά από επαγγελματία.

- Η Airbnb παρέχει στον δικτυακό της τόπο εύκολα προσβάσιμο σύνδεσμο προς την πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την επίλυση διαφορών.

Η Airbnb αναθεώρησε επίσης τους όρους παροχής των υπηρεσιών της στους οποίους:

- Καθιστά σαφές ότι οι χρήστες μπορούν να προσφύγουν κατά της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας κατοικίας.

- Σέβεται τα βασικά νομικά δικαιώματα των χρηστών να προσφεύγουν κατά του παρόχου καταλύματος, σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών.

- Δεσμεύεται να μη μεταβάλλει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς να ενημερώνει σαφώς τους χρήστες εκ των προτέρων και χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύμβαση.

Τι είναι η Airbnb

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 από τον Joe Gebbia, τον Brian Chesky και τον Nathan Blecharczyk και έχει βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Η ονομασία Airbnb είναι ακρωνύμιο του αρχικού ονόματος Airbedandbreakfast. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε, όταν τον Οκτώβριο του 2007 έλαβεν χώραν στο Σαν Φρανσίσκο ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Οι τότε συγκάτοικοι Gebbia και Chesky, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαμερίσματός τους, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast, προσφέροντας σε τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου στέγη, φουσκωτά στρώματα (αέρα) και σπιτικό πρωινό έναντι πληρωμής.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη με τον πελάτη, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης. Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό με πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Ο οικοδεσπότης παραλαμβάνει το ποσό μόλις 24 ώρες μετά την άφιξη του φιλοξενούμενού του, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι ο τελευταίος παρέλαβε το κατάλυμα, όπως συμφωνήθηκε. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται.

Η Airbnb προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων (διαμέρισμα, κάστρο, βίλα κ.ά.), ανάλογη με το μέγεθος της κοινότητας των χρηστών της, που υπόσχονται μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Το εύρος των τιμών ποικίλλει σημαντικά, όπως και η τοποθεσία του καταλύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα, είναι εγγεγραμμένα καταλύματα σε περισσότερες από 34.000 πόλεις και 191 χώρες (Ιούνιος 2016). Η Airbnb είναι ένας εύκολος τρόπος να εκμεταλλευθεί οικονομικά ο χρήστης τον χώρο του, παρουσιάζοντάς τον σε ένα κοινό εκατομμυρίων χρηστών.

Οι κρατήσεις στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε έρευνα που διενήργησε η KPMG μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, συνολικά 34.493 επισκέπτες είχαν διαμείνει σε διαμερίσματα τύπου Airbnb στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 31.774 ήταν ξένοι και οι υπόλοιποι 2.719 ντόπιοι.

Στην Πάφο είχαν φιλοξενηθεί 12.222 παραθεριστές, στη Λάρνακα 8.881, στη Λεμεσό 7.319, στη Λευκωσία 3.648 και στην Αμμόχωστο 2.423.

Το εννιάμηνο του 2018 είχαν γίνει 20.400 κρατήσεις σε τέτοιου τύπου καταλύματα στην Κύπρο, ενώ την ίδια περίοδο λειτουργούσαν στο νησί μας περίπου 4.500 υποστατικά υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως προς ρύθμιση της αδειοδότησης και των προδιαγραφών των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, τύπου Airbnb, προχωρεί η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Συγκεκριμένα, θα γίνουν αλλαγές οι οποίες οδηγούν στην απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής αυτών των καταλυμάτων και στην εύκολη διαδικασία ενοικίασης. Σκοπός είναι να εγγραφούν όλοι στον ΦΠΑ, να αποκτήσουν μητρώο και να είναι πλέον σωστά και ορθά ελεγχόμενη αυτή η αγορά.