Τοπικά

Ανάσες δροσιάς και στην πρωτεύουσα

Μπορεί να μην περικλείεται από υγρό στοιχείο η Λευκωσία, αλλά κάποιοι χώροι μπορούν να προσφέρουν δροσερές στιγμές σε όσους δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν

Οι μέρες καύσωνα καλά κρατούν και κανονικά θα έπρεπε να είμαστε εξοικειωμένοι με τα 40άρια! Εντούτοις, το μυαλό μας δεν μπορεί να συγχρονιστεί με την πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας, εφόσον μπροστά σε ένα γραφείο με αραδιασμένα δεκάδες ντοσιέ που αναμένουν την αρχειοθέτησή τους, ονειρευόμαστε το κορμί μας να ηλιοκαίγεται σε ξαπλώστρες πλάι στο κύμα. Οι των παράλιων περιοχών μπορούν ίσως ευκολότερα να απολαύσουν έστω και λίγες στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς, αφού μετά τη δουλειά μπορούν να τρέξουν για λίγες βουτιές. Οι της πρωτεύουσας όμως τι κάνουν; Ή τι μπορούν να κάνουν μέχρι να έρθουν οι πολυπόθητες ημέρες που θα διακόψουν κάθε επαφή με τη ρουτίνα τους; Υπάρχουν κάποιοι χώροι που προσφέρουν αυτές τις ανάσες δροσιάς, κυρίως με πισίνα, ωστόσο, δυστυχώς, δεν είναι πολλοί και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είτε έκλεισαν για λίγο είτε για πάντα.

Για βουτιές στο Δάλι

Για όσους θέλουν να ξεφύγουν λίγο από την πόλη αλλά δεν αντέχουν τις μεγάλες αποστάσεις, μπορούν να επιλέξουν δύο χώρους στο Δάλι για να περάσουν όμορφα την ημέρα τους, συνδυάζοντας δροσιστικές βουτιές με φαγητό και απολαυστικά ροφήματα. Το Alion Park είναι ένας χώρος που περιλαμβάνει πισίνα, παιχνιδούπολη, εστιατόριο και όλα όσα ζητά μια οικογένεια για να περάσει μια ανέμελη ημέρα γεμάτη παιχνίδι. Η είσοδος είναι 5 ευρώ και είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Το εστιατόριο «Οι ευκάλυπτοι του Δαλιού» επίσης είναι μια επιλογή για οικογένειες που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους έστω για λίγο. Η είσοδος είναι 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων χρόνων εισέρχονται δωρεάν. Ο χώρος λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Οι εναλλακτικές της πόλης

Πολυχώρος Φάρμα, Ginger, Sporting Club, είναι μερικές εναλλακτικές προτάσεις χώρων που προσφέρουν την τεχνητή αυτή κοιλότητα γεμάτη με νερό την οποία αδημονούν οι πλείστοι να απολαύσουν το καλοκαίρι, όταν δεν μπορούν να επισκεφθούν τις παράλιες περιοχές. Ανάλογα με την περιοχή ο καθένας επιλέγει τον χώρο που τον εξυπηρετεί περισσότερο. Όλοι οι χώροι περιλαμβάνουν καφεστιατόριο για φαγητό, σνακ και δροσιστικά ροφήματα και όσο για τις τιμές, αυτές δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Πολυχώρο Φάρμα, που βρίσκεται στη Λακατάμια, η είσοδος για ενήλικες ανέρχεται στα 7 ευρώ, ενώ για τα παιδιά από πέντε μέχρι δώδεκα ετών ανέρχεται στα 5 ευρώ. Στη γνωστή πλέον Ginger στα Λατσιά, όπου γίνονται και μαθήματα κολύμβησης και φιλοξενούνται summer schools, η είσοδος είναι 5 ευρώ για όλους, ενώ τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι δωρεάν. Το Sporting Club της Τράπεζας Κύπρου λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο ικανοποιεί όλη την οικογένεια. Η είσοδος για να απολαύσει κανείς την πισίνα και όχι μόνο, ανέρχεται στα 9 ευρώ, ενώ για παιδιά από τριών μέχρι δώδεκα ετών η τιμή είναι 4,50 ευρώ.

Τα δημοτικά κολυμβητήρια

Το δημοτικό κολυμβητήριο Αγλαντζιάς λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο για το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα καθημερινά. Διαθέτει πισίνα 25 μ., μικρή παιδική πισίνα, αποδυτήρια και καντίνα. Είναι ένας πραγματικός χώρος απόδρασης για τους δημότες και όχι μόνο, όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αγλαντζιάς. Η τιμή εισιτηρίου είναι στα 6 ευρώ για τους μεγάλους, 3,50 ευρώ για άτομα μέχρι 15 ετών και δωρεάν για τους μικρούς μας φίλους κάτω των πέντε ετών. Οι φοιτητές πληρώνουν 4 ευρώ είσοδο. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας αποτελεί άλλη μία επιλογή αυτών που προτιμούν τις τεχνητές γαλάζιες οάσεις καταμεσής του καλοκαιριού, το οποίο μετά την επιδιόρθωση των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για το κοινό την περασμένη Παρασκευή. Και εδώ η είσοδος για παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι δωρεάν, ενώ για παιδιά και εφήβους μέχρι 18 χρόνων, όπως επίσης και για φοιτητές, είναι 5 ευρώ. Για ενήλικες το εισιτήριο ανέρχεται στα 6 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν πακέτα που προσφέρονται για οικογένειες, όπως για παράδειγμα ένα ζεύγος με δύο παιδιά μπορεί να πληρώσει συνολικά 20 ευρώ, ενώ με τρία παιδιά 25 ευρώ. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο στη Λακατάμια, του οποίου τα τελευταία πέντε χρόνια η διαχείριση βρισκόταν –μετά από εξασφάλιση προσφοράς, άδειας και όλων των απαραίτητων στοιχείων– σε ιδιωτικά χέρια, φέτος δεν λειτούργησε, δημιουργώντας ένα αίσθημα απογοήτευσης στους δημότες και όχι μόνο. Οι τελευταίες, ωστόσο, πληροφορίες, λένε ότι το δημοτικό κολυμβητήριο θα επαναλειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι.

Βουτιές με χρονικό περιορισμό

Πέρα από τις προαναφερθείσες επιλογές, υπάρχουν και αυτές των ξενοδοχείων. Εκεί απολαμβάνει κανείς την αίγλη των αστεριών ενός ξενοδοχείου και όλων των υπηρεσιών που προσφέρει. Το Hilton Park και το Cleopatra είναι ξενοδοχεία που ανοίγουν τον χώρο της πισίνας τους και για το κοινό. Ωστόσο η επιλογή ενός ξενοδοχείου, ειδικά τα Σαββατοκυρίακα, ενδεχομένως να περιορίσει χρονικά τις δροσερές μας απολαύσεις, λόγω των επικείμενων εκδηλώσεων, δεξιώσεων ή άλλων κοινωνικών συνάξεων, εφόσον η πισίνα συνήθως πρέπει να αδειάσει από τις 4 το απόγευμα για να ετοιμαστεί ο χώρος κατάλληλα. Σε διαφορετική περίπτωση, η πισίνα είναι διαθέσιμη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 ή 7 το απόγευμα, ενώ η είσοδος κυμαίνεται από τα 10 ευρώ μέχρι τα 15 ευρώ το άτομο τις καθημερινές. Το Τhe Landmark Nicosia (πρώην Hilton Cyprus) δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να απολαύσουν νυχτερινές βουτιές στην πρωτεύουσα, απολαμβάνοντας δροσερά κοκτέιλ. Η μοναδική αυτή εμπειρία προσφέρεται κάθε Παρασκευή από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ.

Κοντά στη φύση γίνεται;

Και αν είσαι από τους τύπους που δεν θέλουν να πληρώσουν είσοδο, βαριούνται την ταλαιπωρία –βάλε-βγάλε μαγιό, βάλε και ξαναβάλε αντηλιακό, κουβάλα πετσέτες, παιχνίδια και όλα τα σχετικά– και γενικά δεν είσαι της πισίνας, περίμενε να κατέβει για λίγο ο ήλιος, γέμισε μια τσάντα με λίγα σνακ και τράβα στα πάρκα της πόλης που μπορούν εξίσου να σε δροσίσουν και να σε μεταφέρουν έστω και νοερά σε άλλα εξωτικά μέρη. Το πάρκο της Αθαλάσσας με πλούσιους εκδρομικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, λίμνη και όλα όσα χρειάζεται για να ξεφύγεις από τη βουή της πόλης, είναι ένας άψογος προορισμός. Το πάρκο της Ακρόπολης είναι ένας ιδανικός χώρος με μεγάλη έκταση γρασιδιού για περπάτημα, με παιχνιδότοπο για τους μικρούς φίλους και καφεστιατόριο. Το πάρκο Ακαδημίας επίσης προσφέρεται για καφέ, για χαλάρωση, για επιτραπέζια και παιχνίδι στη φύση. Στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου δεν απολαμβάνει κανείς μόνο τη βόλτα του με οικογένεια, κατοικίδια ή φίλους, αλλά μπορεί να ξεκουραστεί στην καφετέρια Στράτα και το ΘΟΪ Λακατάμιας. Μια άλλη επιλογή είναι το πάρκο του Κτήματος Κάμελοτ που βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη. Το κτήμα, αν και ενοικιάζει τον χώρο του για διάφορες εκδηλώσεις, εντούτοις προσφέρεται στο κοινό για να απολαύσει τον καφέ του και στιγμές χαλάρωσης μακριά από την πόλη.