Κόμματα

Άνοιξε ο χορός για τη δημαρχία Αμμοχώστου

Ανατροπή του κλίματος από τα κόμματα για τον Τράγκολα – Φαίνεται ότι τα κομματικά στελέχη δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητά του, παρότι η κοινή γνώμη έχει αντίθετη άποψη

Ο αναπάντεχος χαμός του Αλέξη Γαλανού στις 15 Ιουλίου, σε μια ομολογουμένως πολύ κρίσιμη καμπή για την Αμμόχωστο, άνοιξε τον χορό της ονοματολογίας και της σεναριολογίας σε σχέση με τους πιθανούς μνηστήρες της δημαρχιακής καρέκλας. Η επίσημη απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ την περασμένη Τρίτη (23/7), να εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο του κόμματος και βουλευτή Αμμοχώστου, Γιώργο Γεωργίου, να αναλάβει πρωτοβουλία βολιδοσκόπησης των άλλων κομμάτων προς εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής, έφερε εξελίξεις. Η αρχή έγινε την Τετάρτη (24/7) με τη δημοσιοποίηση της είδησης από το Sigmalive, ότι φαβορί για τη δημαρχία Αμμοχώστου, είναι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Μάρκο Τράγκολα πρότεινε το ΑΚΕΛ προς τον ΔΗΣΥ, ως την υποψηφιότητα εκείνη που θα μπορούσε να συνενώσει. Αμέσως, προκλήθηκαν εσωτερικές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα και πιο συγκεκριμένα από τη δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Πάντως, ο Μάρκος Τράγκολας επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία Αμμοχώστου, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα είναι ανεξάρτητος. Η υποβολή της υποψηφιότητας Τράγκολα και η αναφορά του σε εγκάθετο των κομμάτων, φαίνεται να ενόχλησε και το ΑΚΕΛ με το κλίμα να ανατρέπεται.

Δύσκολα θα αποφευχθούν οι εκλογές

Ανεξαρτήτως αν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ή και άλλα κόμματα τα βρουν και καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο, άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αμμόχωστο και γνωρίζουν τους συσχετισμούς και τις προσωπικές πολιτικές ατζέντες, σημείωσαν στη «Σ» ότι δύσκολα θα αποφύγουμε τις κάλπες. Κι αυτό -όπως μας ανέφεραν- διότι, υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είτε με τη στήριξη κόμματος είτε ως ανεξάρτητοι θα υποβάλουν υποψηφιότητα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εκλογικής Υπηρεσίας, Δημήτρη Δημητρίου, οι αναπληρωματικές εκλογές για τον Δήμο Αμμοχώστου θα διεξαχθούν στις 25 Αυγούστου. Στις 2 Αυγούστου θα γνωστοποιηθεί ο χώρος και η ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων και στις 8 του ίδιου μήνα θα υποβληθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες.

Με τρεμάμενη φωνή ο Τράγκολας

Ο Μάρκος Τράγκολας, δεν συνήθισε να κρύβεται κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας του στο Πυροσβεστικό Σώμα και έτσι δεν κρύφτηκε ούτε αυτή τη φορά. Ερωτηθείς ευθέως στη μεσημβρινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Άλφα», για τα όσα γράφονται και ακούγονται γύρω από το όνομά του και τη δημαρχία Αμμοχώστου, εξήγγειλε στην ουσία την υποψηφιότητά του. «Ναι, με ενδιαφέρει η δημαρχία Αμμοχώστου και θέλω να τονίσω το εξής: ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Το τονίζω και το υπογραμμίζω: ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Για να μπορέσω να λειτουργήσω με την ψήφο του λαού και όχι ως εγκάθετος των οποιωνδήποτε κομμάτων», δήλωσε. Ο ίδιος, με τρεμάμενη φωνή από τη συναισθηματική φόρτιση, εμφανίστηκε ενοχλημένος από διάφορα σχόλια (σ.σ. όχι δημοσιεύματα) και την ταύτισή του με τα κόμματα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως όποιο κόμμα θελήσει να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του είναι ευπρόσδεκτο. Η πρόθεσή του, όπως μας ανέφεραν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, είναι να συνενώσει δυνάμεις και όχι να διχάσει, για το καλό της Αμμοχώστου ιδίως σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία για τη «βασιλεύουσα».

«Αυτοπυρπολήθηκε» ο Τράγκολας;

Παρόλο που το ΑΚΕΛ ήταν το κόμμα το οποίο πρότεινε στον ΔΗΣΥ την υποψηφιότητα Τράγκολα ως προσωπικότητας κοινής αποδοχής, το κλίμα στο κόμμα της Αριστεράς άλλαξε το Σάββατο (27/7) κατά τη συνεδρίαση της επαρχιακής επιτροπής Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», αρνητική ήταν η στάση διαφόρων μελών του κόμματος προς τον κ. Τράγκολα, καθότι φέρεται να ενόχλησε η αναφορά του διευθυντή της Πυροσβεστικής σε εγκάθετο των κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΑΚΕΛ και δη στην επαρχιακή επιτροπή Αμμοχώστου, η οποία χειρίζεται το όλο ζήτημα, ήξεραν ότι ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι εκλέξιμος και η συμπόρευση μαζί του ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του ΔΗΣΥ, θα τους έδινε τον πρώτο λόγο για τον δήμο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το όνομά του παραμένει στο τραπέζι, χωρίς όμως πλέον να αποτελεί το φαβορί. Αντιθέτως, όπως πληροφορούμαστε, ένα νέο όνομα το οποίο κυκλοφορεί ως η υποψηφιότητα που μπορεί να θεωρηθεί κοινής αποδοχής είναι αυτό του πρώην διπλωμάτη Παύλου Αναστασιάδη.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αρχές Αυγούστου σε επαρχιακή συνδιάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλες τις κομματικές ομάδες. Πληροφορίες από την Εζεκία Παπαϊωάννου, μας ανέφεραν πως παρότι το κόμμα δεν εξέδωσε ανακοίνωση, όπως έπραξε ο ΔΗΣΥ, πρόθεσή τους είναι να βρεθεί μια συναινετική λύση. Υπενθυμίζεται, πως πρόκειται για έναν δήμο τον οποίο έχασε το κόμμα το 2016 για μόλις 23 ψήφους με υποψήφιο τον Σίμο Ιωάννου, ο οποίος είπε «όχι» μετά από αρκετή σκέψη, στην πρόταση του κόμματος για να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία.

Η μπάλα στο γήπεδο

του ΔΗΣΥ με αντιδράσεις

Το ΑΚΕΛ, προτείνοντας τον Μάρκο Τράγκολα στον ΔΗΣΥ, μετέφερε την πολιτική πίεση στο γήπεδο της Πινδάρου. Με το άκουσμα του ονόματος του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η δημοτική ομάδα Αμμοχώστου διαμήνυσε ξεκάθαρα ότι διαφωνεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η επιχειρηματολογία δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο κ. Τράγκολας ήταν μακριά από την Αμμόχωστο, δεν είναι δραστηριοποιημένος με την πόλη και θα χρειαστεί μεγάλο χρόνο προσαρμογής στο ενδεχόμενο εκλογής του. Άλλες πηγές ωστόσο, ανέφεραν στη «Σ» ότι η αντίδραση οφείλεται και στο γεγονός ότι μερικοί εκ των δημοτικών συμβούλων του κόμματος που διαφώνησαν εποφθαλμιούν οι ίδιοι τη δημαρχία. Ο ΔΗΣΥ, μέσω του Γιώργου Γεωργίου, συνέχισε πάντως το σαφάρι επαφών και με άλλα κόμματα προτείνοντας διάφορα ονόματα. Αύριο Δευτέρα συνεδριάζει το πολιτικό γραφείο του κόμματος, όπου αναμένεται να γίνει ενημέρωση αναφορικά με τις διαβουλεύσεις και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Δημοσκόπηση αγνώστου προελεύσεως

Μέσα στη βδομάδα, παράλληλα, έτρεξε και μια δημοσκόπηση για τις αναπληρωματικές εκλογές στον Δήμο Αμμοχώστου αγνώστου πατρός και μητρός. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία Pulse και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ποιοτική με ερωτήσεις που αφορούσαν χαρακτηριστικά 10 – 12 πιθανούς υποψηφίους. Ο Δήμος Αμμοχώστου αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδεμία σχέση είχε με την εν λόγω έρευνα. Ουδεμία σχέση είχαν και αρκετοί εκ των ατόμων που συμπεριλαμβάνονταν στην έρευνα ως εν δυνάμει υποψήφιοι.

«Επειδή τις τελευταίες μέρες διεξάγεται έρευνα κοινής γνώμης από συγκεκριμένη εταιρεία ερευνών αναφορικά με την επικείμενη αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου Αμμοχώστου, ως Δήμος Αμμοχώστου δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι καμία σχέση δεν έχουμε είτε με την αναφερόμενη έρευνα είτε με την οποιαδήποτε άλλη έρευνα ιδίου περιεχομένου τυχόν να διενεργείται και δεν έχει περιέλθει της αντίληψής μας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο δήμος.