Πολιτισμός

ART AERI: Δημήτριος Βικέλας

Ο Δημήτριος Βικέλας γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου στις 15 Φεβρουαρίου 1835 και πέθανε στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου 1908. Ήταν Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος. Ως λογοτέχνης μνημονεύεται για το μυθιστόρημά του Λουκής Λάρας (1879), έργο πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της νεοελληνικής πεζογραφίας. Είναι επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στην επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896. Μάλιστα ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ.

Λόγω των μετακινήσεων της οικογένειας αλλά και δικών του προβλημάτων υγείας, η φοίτησή του στα σχολεία δεν ήταν τακτική. Η μητέρα του, όμως, ήταν πολύ καλλιεργημένη και του προσέφερε αρκετά μαθήματα κατ' οίκον. Ο ίδιος αργότερα ομολόγησε ότι σ' αυτήν όφειλε την κλίση του προς τα φιλολογικά ενδιαφέροντα. Σε κάποια από τις πολλές μετακινήσεις της οικογένειάς του ξαναβρέθηκε στη Σύρο, όπου και φοίτησε στο Λύκειο του Χρήστου Ευαγγελίδη.

Ο Βικέλας ήταν από το 1897 μέλος της Εθνικής Εταιρείας, στην οποία προσχώρησε έπειτα από παραίνεση του συγγενή του, Παύλου Μελά. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του 1897 οργάνωσε πλωτό νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών του μετώπου της Ηπείρου και προσπάθησε να κινητοποιήσει τη διεθνή γνώμη υπέρ της κρητικής επανάστασης. Αργότερα διαχώρισε τη θέση του από εκείνη της οργάνωσης σχετικά με το Κρητικό Ζήτημα.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ασχολήθηκε με τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του, τα οποία και εκδόθηκαν το 1908, όπως το «Η ζωή μου, Παιδικές αναμνήσεις και νεανικοί χρόνοι». Ο θάνατος τον βρήκε στην Κηφισιά. Μετά τον θάνατό του κληροδότησε την πλούσια βιβλιοθήκη του στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος ονόμασε τη βιβλιοθήκη του προς τιμήν του «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη».

Άλλες δράσεις του επιφανούς λόγιου και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ήταν ο συνεχής του δημοσιογραφικός αγώνας, στις στήλες της εφημερίδας «Μαγχεστριανός Φύλαξ», για τις απροκάλυπτες κλοπές των Βρετανών και τις αρπαγές από αυτούς, των αρχαιολογικών θησαυρών της Κύπρου και τη μεταφορά τους στο Λονδίνο (1899). Ακόμη στους «Times» του Λονδίνου, ο Βικέλας χαρακτήριζε ως επαίσχυντον πράξιν τη λεηλασία των κυπριακών αρχαιοτήτων.

Η ιδέα του Βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν για τον Ολυμπισμό και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στη σύγχρονη εποχή απόκτησε σάρκα και οστά στο Συνέδριο στο οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας εκλέχθηκε πρώτος πρόεδρος ο Δημήτριος Βικέλας, και αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896 μετά από πρόταση του Δημητρίου Βικέλα. Είναι αυτός που υποδέχτηκε στην Αθήνα τους αθλητές οι οποίοι ήρθαν να πάρουν μέρος στα αγωνίσματα που όρισε η τότε επιτροπή.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία