Παραπολιτικά

Chernobyl Number Two;

Δεν υπήρχε καταλληλότερη στιγμή για να αποκαλυφθούν τα προβλήματα στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, στις νότιες ακτές της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. Και είναι η καταλληλότερη στιγμή, γιατί οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή που το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα πυρηνικά ατυχήματα και γενικά για την πυρηνική ενέργεια έχει γνωρίσει μια πρωτοφανή αναζωπύρωση, λόγω της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Chernobyl», με θέμα τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, 140 χλμ. βόρεια του Κιέβου, στις 26 Απριλίου του 1986. Ρίγη τρόμου διαπερνούν όσους τυγχάνει να παρακολουθήσουν τη σειρά, η οποία ξαναζωντανεύει με συγκλονιστική ακρίβεια τον εφιάλτη που έζησε τότε η ανθρωπότητα.

Εμείς εδώ έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε έντρομοι, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος στις νότιες ακτές της Τουρκίας, όπου οι Ρώσοι κατασκευάζουν τον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου, σε μια σεισμογενή περιοχή. Τις τελευταίες μέρες, εργαζόμενοι στον σταθμό αποκάλυψαν ότι παρουσιάστηκαν ρωγμές στη βάση επί της οποίας θα τοποθετηθεί τον ερχόμενο Μάιο ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Αφαίρεσαν τις ρωγμές, αλλά εμφανίστηκαν άλλες. Ο λόγος είναι ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα για τοποθέτηση αντιδραστήρα σε ψυχρό κλίμα, το οποίο όμως δεν έχει προσαρμοστεί σε ένα θερμό κλίμα, όπως είναι αυτό της νότιας Τουρκίας. Πάντως, παρά τα προβλήματα, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι ο πυρηνικός σταθμός θα λειτουργήσει το 2023, στα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε αμέσως, ως Κράτος, ως κόμματα, ως οργανωμένα σύνολα, ως απλοί πολίτες, απευθυνόμενοι στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ώστε να ελέγχει αυστηρά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, αφού κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να τον ανεγείρει. Ταυτόχρονα θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές περιβαλλοντικό κίνημα. Σύνθημά μας: «Δεν θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές σε μια μελλοντική τηλεοπτική σειρά με τίτλο ‘Chernobyl Number Two’»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ