Τράπεζες

Η ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για μείωση επιτοκίων

Η χρήση όλων των εργαλείων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού

Σταθερό στο 0% διατήρησε το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησής της την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, ανοίγοντας ωστόσο τον δρόμο για μείωση. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Η προηγούμενη αναφορά της ΕΚΤ έκανε λόγο για επιτόκια στα ίδια επίπεδα, χωρίς να υπάρχει αναφορά για χαμηλότερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων

υποχώρησε το ευρώ

Την ίδια ώρα σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Το κοινό νόμισμα διέγραψε τα ήπια κέρδη που κατέγραφε αμέσως μετά την ανακοίνωση, καθότι αρκετοί ανέμεναν πως η ΕΚΤ ενδεχομένως και να μείωνε τα επιτόκια. Συγκεκριμένα, το ευρώ σημείωσε πτώση 0,29% στα 1,1106 δολάρια ανά ευρώ.

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, έσπευσε να περιορίσει τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού. Σημείωσε επίσης ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε:

- Η απόφαση για περαιτέρω δράση, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός, ήταν ευρεία στο ΔΣ.

- Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις μειώνονται. Ο δείκτης θα είναι χαμηλότερος τους επόμενους μήνες, αλλά θα ανακάμψει στο τέλος του έτους.

- Δεν θα δεχτούμε πολύ χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι, αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα επιλεχθεί πρώτο, ποιος θα είναι ο συνδυασμός, ούτε και πώς θα χρησιμοποιηθούν.

- Οι πληθωριστικές πιέσεις ανακόπηκαν και οι προσδοκίες έχουν μειωθεί σημαντικά.

- Η ανάπτυξη το γ' τρίμηνο του 2019 μειώνεται, ενώ ο εμπορικός πόλεμος και οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν το outlook.

- Πλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός σκληρού Brexit.

- Σκοπός της ΕΚΤ είναι να εξουδετερώσει την υλοποίηση των κινδύνων που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία.

- Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σαφώς και βοήθησε την οικονομία, αφού ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος

- Δεν υποστηρίζω ότι τα χαμηλά επιτόκια κάνουν κακό στην οικονομία.
Οι άνθρωποι ζητούν στεγαστικά, η οικοδομή ανακάμπτει και η αγορά ακινήτων βελτιώνεται.

Αυξημένη ανησυχία για

χρήση κρυπτονομισμάτων

Σχετικά με την αυξημένη ανησυχία για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην ΕΚΤ. Απασχόλησε ωστόσο την G7. «Υπάρχουν ανησυχίες για την εμφάνισή τους, όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα χρήματος, η φοροδιαφυγή κ.λπ.», υπογράμμισε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ενημέρωσε ότι η ΕΚΤ ανέθεσε στις αρμόδιες επιτροπές την εξέταση των επιλογών, περιλαμβανομένων των επιτοκίων, αλλά και τον σχεδιασμό ενός κλιμακωτού συστήματος καταθέσεων και το μέγεθος και τη σύνθεση των πιθανών νέων αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων.

Θα έρθει «μετρημένα»

η μείωση των επιτοκίων

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η όποια μείωση θα έρθει «μετρημένα», ενώ ξεκαθάρισε ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.

Διακυμάνσεις στις αγορές

ευρωπαϊκών ομολόγων

Τέλος, έντονες διακυμάνσεις κατέγραψαν οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μετρίασε την αρχική αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις για τα επιτόκια. Η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,41% από -0,379% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού σημείωσε πτώση στο επίσης ιστορικό χαμηλό του -0,17% από -0,113%, ωστόσο μετά από τις δηλώσεις Ντράγκι διαμορφώνονται στο -0,37% και -0,12% αντίστοιχα, σημειώνοντας οριακές μεταβολές. Η απόδοση του 10ετούς της Πορτογαλίας υποχώρησε κατά 4,3 μ.β. στο 0,38% από 0,426%, με ιστορικό χαμηλό στο 0,27%, του ισπανικού σημείωσε πτώση 2,6 μ.β. στο 0,32% από 0,347%, με ιστορικό χαμηλό στο 0,20%, και του ιρλανδικού υποχώρησε οριακά στο 0,11% από 0,111%, με ιστορικό χαμηλό στο 0,04%.