Παραπολιτικά

Η σκιά των δύο κρατών

Τι συμβαίνει πραγματικά με τη λύση των δύο κρατών, που επανέφερε τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του εκμυστηρεύθηκε στο Κραν Μοντανά πως θεωρεί τη λύση δύο κρατών ως την καλύτερη, επειδή οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν αρμοδιότητες και εξουσίες με τους Τ/κ; Ισχύει, άραγε, αυτό που λέγεται ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά; Ή απλώς ο Τσαβούσογλου δημιουργεί μόνος του καπνό, ώστε να καλύψει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας; Μήπως ο Τούρκος ΥΠΕΞ ήθελε να παρουσιάσει τον Πρόεδρο ως αναξιόπιστο, που άλλα λέει πίσω από κλειστές πόρτες και άλλα δημοσίως, ώστε να του ρίξει και το φταίξιμο για την πιθανή αποτυχία της επικείμενης συνάντησης με τον Ακιντζί; Διότι ένας αναξιόπιστος Πρόεδρος είναι και ένας αναξιόπιστος συνομιλητής.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να δώσει τις δικές του ερμηνείες. Όμως τα ερωτηματικά είναι πολλά και παρά τις διαψεύσεις του Προεδρικού, μένουν σκιές για τον Πρόεδρο στο όλο σκηνικό.

Εκείνο, βέβαια, που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία προωθεί λύση δύο κρατών και εργάζεται μεθοδικά για την επίτευξή της.

Ανεξάρτητα, όμως, από όλα αυτά, σε τελική ανάλυση και η διζωνική ομοσπονδία αποτελεί, στην ουσία, λύση δύο κρατών, τα οποία απλώς δεν θα ονομάζονται κράτη αλλά ομόσπονδες πολιτείες...

ΜΠΟΞΕΡ